Како инсталирати Пгадмин на Линук

Пгадмин је алат за администрацију и развој отвореног кода за ПостгреСКЛ, софтвер отворене базе података. Овај алат је од суштинског значаја за оне који интензивно раде са ПостгреСКЛ-ом. Ево како да инсталирате апликацију на Линук.

Пгадмин на Линук-у

Како инсталирати Пгадмин на Убунту

ПГАдмин је доступан за Убунту кориснике преко Апт софтверског спремишта. Да бисте започели инсталацију, прво ћете морати да отворите прозор терминала. Да бисте отворили прозор терминала на Убунту радној површини, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или потражите „Терминал“ у менију апликације и покрените га на тај начин.

Када је прозор терминала отворен, користите команду апт инсталл да бисте инсталирали програм „Цурл“. Овај програм ће морати да се инсталира да бисте преузели Пгадмин кључ.

sudo apt install curl

Када се Цурл апликација инсталира, користите је на Убунту-у да преузмете Пгадмин јавни кључ за спремиште. Овај кључ је неопходан за интеракцију са инсталацијама у репо-у.

sudo curl https://www.pgadmin.org/static/packages_pgadmin_org.pub | sudo apt-key add

Сада када је кључ додат вашем Убунту систему, мораћете да додате линију Пгадмин репозиторијума у ​​изворе вашег софтвера. Најлакши начин да то урадите је наредбом испод. Аутоматски ће написати репо у датотеку тако да га можете лако користити на Убунту-у.

sudo sh -c 'echo "deb https://ftp.postgresql.org/pub/pgadmin/pgadmin4/apt/$(lsb_release -cs) pgadmin4 main" > /etc/apt/sources.list.d/pgadmin4.list"

Мораћете да ажурирате систем да бисте завршили подешавање репо-а.

sudo apt update

Када је репо постављен на вашем Убунту систему, инсталација Пгадмин-а може почети. Користећи наредбу апт инсталл испод, инсталирајте софтвер.

  3 најбоља начина да пронађете датотеке и фасцикле помоћу Линук терминала

За сав Пгадмин софтвер, извршите следећу команду:

sudo apt install pgadmin4

Ако вам је потребна Десктоп верзија апликације за Убунту, инсталирајте пакет „пгадмин4-десктоп“ на свој рачунар помоћу наредбе испод.

sudo apt install pgadmin4-desktop

На крају, ако вам је потребна само веб верзија Пгадмина на вашем Убунту систему, користите наредбу у наставку да бисте инсталирали пакет „пгадмин4-веб“ користећи наредбу испод.

sudo apt install pgadmin4-web

Како инсталирати Пгадмин на Дебиан

Веб локација Пгадмин има Убунту лого, након чега следи реч „апт“ у одељку за преузимање. Међутим, то није само за Убунту, већ сваки Линук ОС који користи Апт као менаџер пакета. Из тог разлога знамо да ће радити на Дебиану.

Да би Пгадмин радио на вашем Дебиан рачунару, прво ћете морати да отворите прозор терминала. Да бисте то урадили, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или потражите „Терминал“ у менију апликације.

Са отвореним прозором терминала, користите команду апт-гет инсталл да бисте инсталирали Цурл алат. Овај алат је потребан за преузимање Пгадмин репо кључа.

sudo apt-get install curl

Затим морате преузети кључ Пгадмин спремишта у Дебиан. Овај кључ омогућава коришћење Пгадмин репо, тако да немојте прескочити овај корак.

судо цурл хттпс://ввв.пгадмин.орг/статиц/пацкагес_пгадмин_орг.пуб | судо апт-кеи адд

Сада ћете морати да користите наредбу судо сх испод да бисте записали Пгадмин спремиште у ваш Дебиан систем.

sudo sh -c 'echo "deb https://ftp.postgresql.org/pub/pgadmin/pgadmin4/apt/$(lsb_release -cs) pgadmin4 main" > /etc/apt/sources.list.d/pgadmin4.list'

Покрените наредбу за ажурирање да бисте освежили изворе Дебиановог софтвера. Да бисте то урадили, користите команду апт-гет упдате.

sudo apt-get update

Како инсталирати Пгадмин на Арцх Линук

Пгадмин није званично подржан на страници за преузимање веб локације Пгадмин. Међутим, Арцх Линук званично пакује овај програм у Арцх Линук репозиторије, а корисници могу да га инсталирају и редовно добијају ажурирања, баш као и сваки други Линук ОС.

  Како поново покренути и искључити Линук сервере?

Да бисте започели инсталацију, отворите прозор терминала на Арцх Линук радној површини. Када је прозор терминала отворен, користите пацман команду испод да бисте инсталирали Пгадмин на ваш систем.

sudo pacman -S pgadmin

Како инсталирати Пгадмин на Федора

Пгадмин3 је доступан у Федора Линук званичним репозиторијумима софтвера. Међутим, ово издање је застарело и иако добро функционише, званична веб локација има Пгадмин4 за Федору и друге дистрибуције засноване на РПМ-у.

Да бисте започели процес инсталације, морате додати званични репо у Федору. Да бисте то урадили, преузмите званични репо РПМ користећи наредбу испод.

sudo rpm -i https://ftp.postgresql.org/pub/pgadmin/pgadmin4/yum/pgadmin4-fedora-repo-2-1.noarch.rpm

Када се пакет инсталира, моћи ћете да инсталирате програм Пгадмин на Федору.

За режим радне површине за Федору, инсталирајте пакет „пгадмин4“ користећи днф команду испод.

sudo dnf install pgadmin4-desktop

За веб верзију Пгадмина, инсталирајте пакет „пгадмин4-веб“.

Како инсталирати Пгадмин на ОпенСУСЕ

Најновије издање Пгадмин-а (верзија 4) доступно је за инсталацију у ОпенСУСЕ репозиторији. Да би то функционисало, можете једноставно да унесете следећу наредбу за инсталацију зиппера испод.

sudo zypper install pgadmin4

Поставићете и веб и десктоп режим на ОпенСУСЕ Линук инсталирањем горњег пакета.