Како инсталирати Плек Медиа Плаиер на Линук

Плек Медиа Плаиер је изворна Линук ГТК апликација која изненађујуће олакшава уживање у вашем Плек садржају са Линук десктопа и одлична је за оне који користе Плек на Линук-у и не желе да га користе у веб претраживачу. У овом водичу ћемо вам показати како да га подесите на Линук-у.

Плек Медиа Плаиер на Линук-у

Инсталирање Плек Медиа Плаиер-а на Линук

Плек Медиа Плаиер је доступан за многе Линук оперативне системе. Међутим, само неколико њих има званичне пакете. Они који користе Убунту и Дебиан мораће да преузму издање АппИмаге или да користе Флатпак упутства за инсталацију.

Убунту и Дебиан

Пре него што натерате Плек Медиа Плаиер да ради на Убунту или Дебиан-у, мораћете да отворите прозор терминала на радној површини. Отворите прозор терминала на радној површини и притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или потражите апликацију „Терминал“ у менију апликације и покрените је на тај начин.

Са отвореним прозором терминала, користите команду мкдир да бисте креирали нови директоријум са именом „АппИмагес“. Након креирања новог директоријума, користите ЦД команду да преместите своју терминалну сесију у ову фасциклу.

cd ~/AppImages

Из фасцикле АппИмагес, користите команду за преузимање вгет да бисте преузели најновију датотеку Плек Медиа Плаиер АппИмаге. Имајте на уму да ово преузимање јул одвојите неколико минута за потпуно преузимање.

wget https://knapsu.eu/data/plex/Plex_Media_Player_20210521-ae73e074_x64.AppImage

Када се датотека АппИмаге преузме, мораћете да ажурирате њене дозволе јер Плек Медиа Плаиер не може да ради као АппИмаге без ове промене. Да бисте променили дозволе, користите наредбу цхмод у наставку.

sudo chmod +x Plex_Media_Player_20210521-ae73e074_x64.AppImage

Када АппИмаге има ажуриране дозволе, можете је покренути. Прво, користећи наредбу испод, покрените Плек Медиа Плаиер на Убунту или Дебиан-у. Алтернативно, отворите менаџер датотека, кликните на фасциклу „АппИмагес“ и двапут кликните на Плек Медиа Плаиер АппИмаге.

./Plex_Media_Player_20210521-ae73e074_x64.AppImage

Арцх Линук

Апликација Плек Медиа Плаиер доступна је свим корисницима Арцх Линук-а преко АУР-а. Да би он функционисао на вашем систему, мораћете да почнете тако што ћете отворити прозор терминала. Када је прозор терминала отворен и спреман за употребу, извршите пацман команду испод и инсталирајте пакете „Гит“ и „Басе-девел“.

sudo pacman -S base-devel git

Након подешавања два пакета, мораћете да подесите помоћни алат Тризен АУР. Овај програм чини инсталирање АУР пакета много приступачнијим. Уместо да све треба да радите ручно, то је аутоматски.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen

makepkg -sri

Коначно, инсталирајте најновију верзију Плек Медиа Плаиер-а на ваш Арцх Линук систем помоћу следеће тризен -С команде.

trizen -S plex-media-player

Федора

Плек Медиа Плаиер је доступан за Федора кориснике, под условом да имате омогућено складиште РПМ Фусион Фрее софтвера. Да бисте га омогућили, користите наредбу днф инсталл испод. Или пратите наш детаљни водич о овој теми.

sudo dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-34.noarch.rpm

Након инсталирања софтверског спремишта РПМ Фусион Фрее, моћи ћете да инсталирате Плек Медиа Плаиер на свој Федора рачунар помоћу днф инсталл команде испод.

sudo dnf install plex-media-player

ОпенСУСЕ

Корисници ОпенСУСЕ-а, нажалост, не могу да инсталирају Плек Медиа Плаиер преко званичних репо-ова. Срећом, доступна је датотека АппИмаге која ће радити.

Отворите прозор терминала на Линук радној површини. Прозор терминала можете отворити притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури. Када је отворен, користите команду мкдир и креирајте фасциклу „АппИмаге“.

mkdir ~/AppImages

Када је фасцикла АппИмагес креирана, користите команду ЦД и пређите у њу.

cd ~/AppImages

Одавде користите команду за преузимање вгет да бисте преузели најновију верзију апликације Плек Медиа Плаиер АппИмаге.

wget https://knapsu.eu/data/plex/Plex_Media_Player_20210521-ae73e074_x64.AppImage

Када се преузимање заврши, ажурирајте дозволе датотеке тако да се може покренути на вашем ОпенСУСЕ Линук систему.

sudo chmod +x Plex_Media_Player_20210521-ae73e074_x64.AppImage

На крају, покрените програм користећи наредбу испод. Или, двапут кликните на датотеку у фасцикли „АппИмагес“ да бисте је покренули.

./Plex_Media_Player_20210521-ae73e074_x64.AppImage

Флатпак

Постоји Флатпак издање Плек Медиа Плаиер-а доступно за све кориснике Линук-а. Једини услов је да имате Флатпак рунтиме који ради на вашем систему. Да бисте то урадили, инсталирајте пакет „флатпак“ или пратите наш водич на ту тему.

Када време извођења ради, користите команду флатпак даљинско додавање да додате Плек Медиа Плаиер репо у вашу Флатпак конфигурацију.

sudo flatpak remote-add --if-not-exists plexmediaplayer https://flatpak.knapsu.eu/plex-media-player.flatpakrepo

Када је репо конфигурисан у оквиру Флатпак-а, можете инсталирати програм на свој систем користећи следећу наредбу за инсталацију флатпак-а у наставку.

sudo flatpak install tv.plex.PlexMediaPlayer