Како инсталирати Скеуос ГТК тему на Линук

Скеуос је ГТК3/4 тема за Гноме Схелл, као и друга десктоп окружења заснована на ГТК-у на Линук-у. Долази у неколико различитих варијанти боја и има чист, углађен дизајн који ће сигурно зачинити ваше Линук подешавање. Ево како да инсталирате Скеуос ГТК тему на ваш систем.

Преузимање Скеуоса на Линук-у

Скеуос ГТК тема је доступна за преузимање на ГитХуб страници пројекта. Да бисте преузели ову тему на свој рачунар, мораћете да користите команду за преузимање вгет у терминалу.

Скоро сваки Линук оперативни систем долази са претходно инсталираним вгет-ом. Ако користите Линук оперативни систем који не долази са овим алатом, мораћете да га инсталирате ручно. Да бисте добили апликацију Вгет, кликните овде.

Да бисте преузели Скеуос на свој Линук рачунар, отворите прозор терминала на Линук радној површини. Прозор терминала можете отворити притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или потражите „Терминал“ у менију апликације и покрените га на тај начин.

Са отвореним прозором терминала, користите команду за преузимање вгет испод да бисте преузели најновије издање Скеуоса на свом рачунару.

wget https://github.com/daniruiz/skeuos-gtk/archive/refs/heads/master.zip -O ~/Downloads/skeuos-gtk-theme.zip

Такође је могуће преузети тему са Скеуос ГитХуб странице помоћу команде гит цлоне. Међутим, ово би требало да урадите само ако знате како да користите ГитХуб, јер је то сложен алат.

Екстракција Скеуоса на Линук-у

Пошто је Скеуос ГТК тема завршена преузимањем на ваш Линук рачунар, мораћете да је издвојите. Да бисте започели процес екстракције, идите на терминал и користите ЦД команду да бисте прешли у директоријум „Преузимања“ где се налази ЗИП архива датотеке теме.

cd ~/Downloads/

Када уђете у директоријум „Преузимања“, користите команду унзип да бисте распаковали архиву „скеуос-гтк-тхеме.зип“.

unzip -d skeuos-gtk-theme/ skeuos-gtk-theme.zip

Када се процес екстракције заврши, нова фасцикла са називом „скеуос-гтк-тхеме“ ће се појавити у вашем директоријуму „Преузимања“. Користите команду ЦД и уђите у овај директоријум.

cd ~/Downloads/skeuos-gtk-theme/

Када уђете у фасциклу „скеуос-гтк-тхеме“, мораћете да унесете ЦД у фасциклу „скеуос-гтк-мастер“. Овај поддиректоријум садржи све датотеке ГТК тема које можете да инсталирате на свом Линук рачунару.

cd skeuos-gtk-theme/skeuos-gtk-master/

Инсталирање Скеуоса на Линук

Инсталирање Скеуоса на ваш Линук рачунар може се обавити на два начина. Први начин за инсталирање ове ГТК теме је у режиму „једног корисника“, а други начин је „системски“ режим.

Ако не делите рачунар и не треба вам нико други да приступи Скеуос теми, требало би да пратите упутства за „једног корисника“. Алтернативно, ако вам је потребно више корисника за приступ овој теми, пратите упутства за „системски“.

Сингле-усер

Да бисте инсталирали Скеуос ГТК тему као једног корисника, почните креирањем фасцикле ~/.тхемес помоћу команде мкдир. Ова фасцикла ће држати датотеке ГТК тема у вашем кућном (~) директоријуму.

mkdir -p ~/.themes/

Након креирања новог директоријума, користите команду лс да видите садржај директоријума ~/Довнлоадс/скеуос-гтк-тхеме/скеуос-гтк-мастер/.

ls

Прегледајте листу ставки у промпту терминала. Приказаће много, много варијација Скеуос ГТК теме. Када пронађете ону коју желите, користите команду мв да је инсталирате у новостворену фасциклу ~/.тхемес/ у вашем кућном директоријуму.

На пример, да бисте инсталирали тему „Скеуос-Блацк-Дарк“, унели бисте следећу команду.

mv Skeuos-Black-Dark/ ~/.themes/

Замените „Скеуос-Блацк-Дарк“ именом теме коју желите да инсталирате, а која се налази унутар ~/Довнлоадс/скеуос-гтк-тхеме/скеуос-гтк-мастер/ директоријума.

Поновите овај процес онолико пута колико желите да бисте инсталирали више Скеуос ГТК тема на свој рачунар у режиму „једног корисника“.

Системски

Да ли треба да инсталирате Скеуос ГТК тему на целом систему? Ево како да то урадите. Прво, користите команду судо -с да подигнете своју терминалну сесију на роот приступ.

sudo -s

Затим користите команду лс да видите садржај директоријума ~/Довнлоадс/скеуос-гтк-тхеме/скеуос-гтк-мастер/.

ls

Директоријум ~/Довнлоадс/скеуос-гтк-тхеме/скеуос-гтк-мастер/ има много фолдера тема које можете изабрати. Прегледајте листу у терминалу за тему коју желите да инсталирате.

Следите пример команде у наставку када пронађете Скеуос тему коју желите да поставите на свом систему.

На пример, да бисте инсталирали тему „Скеуос-Магента-Лигхт“ на свој систем, требало би да покренете:

mv Skeuos-Magenta-Light/ /usr/share/themes/

Поновите овај процес онолико пута колико желите да бисте инсталирали више Скеуос ГТК тема на свој рачунар у режиму „широком система“.

Активирање Скеуоса на Линук-у

Скеуос ГТК тема је инсталирана на вашем рачунару, али још увек није подразумевана тема. Да бисте направили Скеоус као подразумевани изглед ваше Линук радне површине, мораћете да промените подешавања теме.

Не знате како да промените поставке теме на свом Линук рачунару? Можемо помоћи! Погледајте линкове испод да бисте сазнали више о промени тема радне површине на Линук-у!