Како инсталирати СмартГит на Линук

СмартГит је алатка за Мац ОС, Линук и Виндовс за програмере који раде са Гитом и СВН-ом. Долази са посебним интеграцијама са ГитХуб-ом, БитБуцкет-ом и другима. У овом водичу ћемо вам показати како да инсталирате СмартГит апликацију на Линук.

Како инсталирати СмартГит на Убунту

СмартГит је доступан за Убунту Линук кориснике преко СмартГит веб локације. Нажалост, не постоји начин да се инсталира директно преко Убунту софтверских извора. Да бисте започели са инсталацијом СмартГит-а на Убунту, мораћете да отворите прозор терминала.

Да бисте отворили прозор терминала на Убунту радној површини, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или потражите „Терминал“ у менију апликације и на тај начин га покрените на радној површини.

Када отворите прозор терминала и будете спремни за употребу на Убунту радној површини, користите команду вгет да преузмете најновији ДЕБ пакет за СмартГит.

wget https://www.syntevo.com/downloads/smartgit/smartgit-20_2_5.deb

Након преузимања ДЕБ пакета на ваш Убунту рачунар, инсталација може да почне. Прво, користећи наредбу апт инсталл испод, подесите СмартГит ДЕБ пакет. Имајте на уму да пошто је пакет инсталиран са апт инсталл, а не дпкг, нема потребе да исправљате зависности накнадно.

sudo apt install ./smartgit-20_2_5.deb

Како инсталирати СмартГит на Дебиан

СмартГит ради на Дебиан Линук-у, пошто званична веб локација има везу до ДЕБ пакета. Да бисте започели процес инсталације, отворите прозор терминала. Прозор терминала можете отворити притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури или претраживањем „терминал“ у менију апликације.

  Како уклонити сувишне податке на Линук-у помоћу Фдупе-а

Када је прозор терминала отворен и спреман за употребу, користите команду вгет да преузмете најновије издање ДЕБ пакета СмартГит-а на ваш Дебиан Линук рачунар.

wget https://www.syntevo.com/downloads/smartgit/smartgit-20_2_5.deb

Након преузимања најновије верзије СмартГит-а на ваш Дебиан ПЦ, инсталација може почети. Користећи наредбу дпкг испод, инсталирајте ДЕБ пакет. Имајте на уму грешке фебруар искачући током инсталације. То се касније може поправити.

sudo dpkg -i smartgit-20_2_5.deb

Када је пакет постављен на Дебиан-у, мораћете да исправите све грешке зависности које фебруар су настали. Да бисте то урадили, користите наредбу апт-гет инсталл -ф испод.

sudo apt-get install -f

Како инсталирати СмартГит на Арцх Линук

СмартГит апликација је доступна корисницима Арцх Линук-а за инсталирање преко АУР-а. Да бисте започели са тим, мораћете да отворите прозор терминала. Да бисте то урадили, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури или потражите „Терминал“ у менију апликације.

Када је прозор терминала отворен и спреман за употребу, инсталирајте пакете „Гит“ и „Басе-девел“ на свој рачунар. Ови програми су потребни за интеракцију са АУР-ом. Да бисте их инсталирали, користите пацман команду испод.

sudo pacman -S git base-devel

Након подешавања два пакета, мораћете да инсталирате помоћник Тризен АУР. Овај програм ће знатно олакшати подешавање СмартГит-а на Арцх Линук-у. Да бисте то урадили, унесите наредбе испод узастопно.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen

makepkg -sri

Када је програм Тризен подешен на вашем систему, користите команду тризен -С да бисте покренули апликацију СмартГит.

trizen -S smartgit

Како инсталирати СмартГит на Федора

Да бисте поставили СмартГит на Федора Линук, најбоље је да га инсталирате као Флатпак из Флатхуб продавнице апликација. Да би апликација радила, пратите упутства за инсталацију Флатпак-а даље у овом чланку.

  Како користити Телеграм у Линук терминалу са Телеграм-ЦЛИ

Како инсталирати СмартГит на ОпенСУСЕ

СмартГит је доступан корисницима ОпенСУСЕ преко Флатпак-а и само Флатпак-а. Да би он радио на вашем систему, пратите упутства за инсталацију Флатпак-а.

Како инсталирати СмартГит на Флатпак

СмартГит се дистрибуира на Флатпак преко Флатхуб продавнице апликација. Ако желите да га инсталирате, прво ћете морати да подесите Флатпак рунтиме, као и Флатхуб продавницу апликација. За почетак, инсталирајте „флатпак“ пакет на свој рачунар користећи менаџер пакета.

Ако не можете сами да конфигуришете време извођења Флатпак-а, не брините. Имамо те! Пратите наш детаљни водич о томе како да подесите време рада Флатпак на вашем систему.

Када конфигуришете време извођења Флатпак-а, следећи корак је подешавање Флатхуб продавнице апликација. Да бисте то урадили, користите следећу флатпак команду за даљинско додавање испод. Ова команда ће додати Флатхуб.

sudo flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Коначно, инсталирајте СмартГит апликацију на свој рачунар помоћу команде флатпак инсталл.

sudo flatpak install flathub com.syntevo.SmartGit