Како инсталирати Сублиме Мерге на Линук

Сублиме Мерге је вишеплатформски Гит клијент развијен на истој платформи као Сублиме Тект. Долази са одличним карактеристикама као што су тросмерни алат за спајање, упоредне разлике и моћна функција претраживања. У овом водичу ћемо вам показати како да подесите софтвер на Линук-у.

Сублиме Мерге на Линук-у

Убунту/Дебиан упутства за инсталацију

Да бисте инсталирали Сублиме Мерге на Убунту Линук, прво ћете морати да преузмете Сублиме Мерге ГПГ кључ на свој систем. Да бисте то урадили, почните тако што ћете отворити прозор терминала притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури или потражити прозор терминала у менију апликације.

Напомена: ако користите Дебиан Линук, ова упутства ће такође функционисати. Поред тога, ако користите оперативни систем заснован на Убунту или Дебиан-у, моћи ћете да инсталирате и Сублиме Мерге са овим упутствима.

Када је прозор терминала отворен и спреман за употребу, извршите наредбу вгет испод да бисте преузели најновији ГПГ кључ.

wget https://download.sublimetext.com/sublimehq-pub.gpg

Након што преузмете кључ у свој Убунту систем, мораћете да га инсталирате помоћу команде апт-кеи адд. Ова команда ће регистровати кључ за ваш систем.

sudo apt-key add sublimehq-pub.gpg

Сада када је кључ додат вашем Убунту систему, мораћете да инсталирате пакет „апт-транспорт-хттпс“. Овај пакет омогућава Убунту-у да инсталира софтвер преко ХТТПС извора, што обично није у могућности.

sudo apt install apt-transport-https

Са новим пакетом конфигурисаним на вашем систему, мораћете да додате репо софтвера у Убунту. Можете одабрати или „Стабле“ или „Дев“.

  Како инсталирати КДЕ Пласма 5 на Линук

Да бисте додали „Стабле“ спремиште, извршите следећу ехо команду.

echo "deb https://download.sublimetext.com/ apt/stable/" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/sublime-text.list

Алтернативно, додајте „Дев“ софтверско складиште и додајте ову ехо команду доле.

echo "deb https://download.sublimetext.com/ apt/dev/" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/sublime-text.list

Када додате своје софтверско складиште, мораћете да покренете команду апт упдате. Ова команда ће освежити изворе вашег софтвера тако да се Сублиме Мерге може инсталирати.

sudo apt update

Пошто је све ажурирано, моћи ћете да инсталирате Сублиме Мерге на Убунту користећи наредбу апт инсталл испод.

sudo apt install sublime-merge

Арцх Линук упутства за инсталацију

Сублиме Мерге се може инсталирати на Арцх Линук преко АУР-а, као и на званичну веб локацију апликације. С обзиром на то, инсталација АУР-а је много бржа, тако да ћемо то покрити у овим упутствима.

Да бисте започели инсталацију, отворите прозор терминала на Линук радној површини. Када је прозор терминала отворен, користите команду пацман да инсталирате и пакете „Гит“ и „Басе-девел“.

sudo pacman -S git base-devel

Када су два пакета инсталирана, мораћете да инсталирате помоћни алат Тризен АУР. Да бисте то урадили, унесите наредбе испод узастопно. Тризен чини инсталирање Сублиме Хелпер-а много бржим и лакшим него ручно.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen

makepkg -sri

Када је Тризен инсталиран, користите команду тризен -С да подесите апликацију Сублиме Мерге на вашем Арцх систему.

trizen -S sublime-merge

Федора упутства за инсталацију

Да бисте инсталирали апликацију Сублиме Мерге у Федора Линук, потребно је да почнете са увозом ГПГ кључа у систем. Да бисте то урадили, користите следећи тастер рпм у прозору терминала.

sudo rpm -v --import https://download.sublimetext.com/sublimehq-rpm-pub.gpg

Након увоза ГПГ кључа у ваш Федора систем, потребно је да подесите софтверско складиште Сублиме Мерге. Опет, можете бирати између „Стабле“ репо или „Дев“ репо.

  Како инсталирати Дебиан Линук

Да бисте омогућили „Стабле“ ризницу софтвера Сублиме Мерге на Федори, унесите следећу днф цонфиг-манагер команду доле.

sudo dnf config-manager --add-repo https://download.sublimetext.com/rpm/stable/x86_64/sublime-text.repo

Алтернативно, ако више волите да инсталирате „Дев“ софтверско спремиште на Федора, унесите следећу днф цонфиг-манагер команду доле.

sudo dnf config-manager --add-repo https://download.sublimetext.com/rpm/dev/x86_64/sublime-text.repo

Сада када је софтверско спремиште постављено на вашем рачунару, можете да инсталирате Сублиме Мерге користећи следећу днф команду за инсталацију испод.

sudo dnf install sublime-merge

ОпенСУСЕ упутства за инсталацију

Да бисте покренули Сублиме Мерге на ОпенСУСЕ Линук-у, прво морате да увезете датотеку ГПГ кључа у свој систем. Да бисте то урадили, извршите следећу рпм команду доле.

sudo rpm -v --import https://download.sublimetext.com/sublimehq-rpm-pub.gpg

Након што сте подесили ГПГ кључ за Сублиме Мерге, мораћете да додате софтверско складиште у ОпенСУСЕ како би софтвер могао да се инсталира. Да бисте то урадили, унесите једну од наредби испод.

Ако желите да користите „Стабле“ издање Сублиме Мерге, унесите „Стабле“ репо команду испод.

sudo zypper addrepo -g -f https://download.sublimetext.com/rpm/stable/x86_64/sublime-text.repo

С друге стране, ако више волите „Дев“ издање Сублиме Мерге-а, унесите следећу „Дев“ репо команду испод.

sudo zypper addrepo -g -f https://download.sublimetext.com/rpm/dev/x86_64/sublime-text.repo

Коначно, када је софтверско спремиште постављено, можете инсталирати Сублиме Мерге помоћу следеће зиппер инсталл команде испод.

sudo zypper install sublime-merge