Како инсталирати Цланг на Убунту

Цланг компајлер је алтернатива ГЦЦ-у. Може се користити за компајлирање кода у изводљиве бинарне програме. Ако сте програмер на Убунту-у, вероватно сте раније имали посла са оваквим компајлером.

Иако се већина Убунту програмера држи ГЦЦ-а, они такође омогућавају да се крене са Цланг компајлером. Ако желите да Цланг ради на Убунту-у, овај водич је за вас! Пратите док вам показујемо како да натерате Цланг 9, Цланг 11 и Цланг 12 да раде на Убунту-у.

Како инсталирати Цланг 9 на Убунту

Ако треба да натерате Цланг 9 да ради на Убунту-у, биће вам драго да знате да га већина издања Убунтуа, чак и Убунту 21.04, најновије издање, има у свом софтверском спремишту. Да бисте наставили са Цлангом 9, почните тако што ћете отворити прозор терминала.

Да бисте отворили прозор терминала на Убунту радној површини, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури. Када се отвори, користите наредбу апт инсталл испод да бисте инсталирали Цланг 9 пакет. Обавезно користите прекидач командне линије –инсталл-суггестс, јер ће рећи Убунту-у да узме све што вам је потребно за коришћење Цланг 9.

sudo apt install clang-9 --install-suggests

Након уноса ове команде у прозор терминала, Убунту ће од вас затражити да унесете лозинку. Урадити тако. Када то урадите, прикупиће све предложене пакете које ћете инсталирати на рачунар.

Након што Убунту прикупи све пакете које желите да инсталирате, од вас ће бити затражено да притиснете тастер И на тастатури. Притисните тастер И на тастатури да бисте потврдили да желите да наставите са инсталацијом.

  6 најбољих прокси менаџера за управљање проксијима у великом обиму

Након што притиснете И, Убунту ће инсталирати Цланг 9 на ваш систем. Када завршите, затворите прозор терминала или почните да користите Цланг 9 у командној линији.

Како инсталирати Цланг 11 на Убунту

Из једног разлога, Убунту нема Цланг 10, али има Цланг 11, који је бољи јер је новије издање. Ако вам је потребан Цланг 11 на вашем Убунту систему, почните тако што ћете отворити прозор терминала.

Да бисте отворили прозор терминала на Убунту радној површини, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или потражите „Терминал“ у менију апликације. Када се отвори, користите команду апт инсталл и прекидач командне линије –инсталл-суггестс да бисте подесили Цланг 11, заједно са Убунту предложеним пакетима.

sudo apt install clang-11 --install-suggests

Након што унесете горњу команду, Убунту ће од вас затражити да унесете лозинку да бисте наставили. Помоћу тастатуре откуцајте лозинку за кориснички налог. Затим притисните тастер Ентер на тастатури да бисте наставили.

Након што наставите, Убунту ће прикупити све предложене пакете и припремити их за инсталацију. Након тога, од вас ће се тражити да притиснете дугме И да бисте наставили. Користећи тастер И на тастатури, потврдите да желите да наставите са инсталацијом, а Убунту ће инсталирати Цланг 11.

Када се инсталација заврши, Цланг 11 ће бити на вашем Убунту рачунару. Одавде можете затворити терминал или почети да користите Цланг 11.

Како инсталирати Цланг 12 на Убунту

Поред Цланг 9 и Цланг 11, Цланг 12 је такође доступан на Убунту-у за кориснике да га инсталирају ако им затреба. Ако желите да инсталирате Цланг 12 на свој Убунту рачунар, почните тако што ћете отворити прозор терминала. Да бисте отворили прозор терминала на Убунту-у, притисните Цтрл + Алт + Т или Цтрл + Схифт + Т на тастатури.

  Како користити проки са цУРЛ и вгет?

Када је прозор терминала отворен и спреман за употребу, унесите команду апт инсталл и инсталирајте пакет „цланг-12“, заједно са прекидачем командне линије –инсталл-суггестс, који преузима све предложене пакете.

sudo apt install clang-12 --install-suggests

Након што унесете горњу команду за инсталирање Цланг 12, Убунту ће од вас затражити да унесете лозинку. Лозинке су потребне за судо команде. Помоћу тастатуре унесите лозинку свог корисничког налога и притисните тастер Ентер.

Када унесете своју лозинку у промпт командне линије и притиснете тастер Ентер, Убунту ће прикупити све пакете који су потребни Цланг 12. Одатле ће од вас тражити да притиснете тастер И. Урадити тако.

Убунту ће почети да преузима и инсталира све Цланг 12 пакете на ваш рачунар након притиска на тастер И. Ово ће потрајати само неколико секунди. Када се процес заврши, затворите прозор терминала или га оставите отвореним и користите Цланг 12.

Други Цланг пакети

Ако су вам потребни други Цланг пакети на Убунту-у који нису обухваћени у овом посту, учините себи услугу и проверите Пкгс.орг. Индексира многа главна складишта Линук пакета, укључујући Убунту, и можете га користити за тражење било ког Цланг пакета који вам је потребан.

Поред тога, обавезно проверите званична претрага пакета Убунту. То је веб локација посвећена свим Убунту пакетима у свим дистрибуцијама. Моћи ћете да га користите за тражење било ког Цланг пакета који вам је потребан!