Како искључити чврсте дискове на Убунту

Ако треба да искључите чврсти диск у Убунту-у, најбржи и најлакши начин да то урадите је помоћу Гноме дискова. Гноме Дискс је алатка за управљање дисковима. Уз то, корисници могу да управљају чврстим дисковима, УСБ уређајима и свим осталим везаним за складиштење.

искључите чврсте дискове на Убунту

Да бисте почели да користите Гноме дискове у Убунту-у, отворите га тако што ћете га потражити у менију апликације. Ако не можете да пронађете Гноме дискове, мораћете да га инсталирате на свој Убунту рачунар пре него што покушате да га користите.

Инсталирајте Гноме дискове

Да бисте инсталирали Гноме дискове у Убунту, отворите прозор терминала тражећи „Терминал“ у менију апликације. Затим користите наредбу апт инсталл у наставку да бисте покренули апликацију.

Напомена: иако се овај водич фокусира на Убунту, упутства су применљива на било који Линук оперативни систем који има приступ Гноме дисковима, Гноме Филе Манагер-у или терминалу. Слободно пратите чак и ако не користите Убунту.

sudo apt install gnome-disk-utility

Искључите чврсти диск

Да бисте искључили чврсти диск у Гноме дисковима, почните тако што ћете погледати леву бочну траку. Ова бочна трака има сваки откривени диск на вашем Убунту рачунару. Све, од чврстих дискова до УСБ-а, до СД картица, биће овде.

Потражите кроз бочну траку чврсти диск који покушавате да искључите. Ако не можете да га пронађете, погледајте сваки од њих и имајте на уму колики је ваш диск, као и назив бренда, јер Гноме Дискс често приказује назив бренда у наслову сваке диск јединице.

  Како користити теорије мотивације на послу

Када пронађете чврсти диск који желите да искључите у Гноме дисковима, изаберите га мишем. Ако га изаберете, видећете преглед диск јединице, са мапом партиција.

Прегледајте мапу партиција за партицију чврстог диска коју желите да искључите. Када пронађете партицију коју желите да демонтирате, мишем изаберите дугме за заустављање.

Након што кликнете на дугме „Стоп“, Гноме Дискс ће од вас затражити да унесете лозинку. То ћете морати да урадите јер је за демонтажу чврстих дискова потребан приступ на нивоу система. Упишите своју лозинку у одзивник.

Када унесете лозинку, ваша партиција чврстог диска ће се успешно искључити са вашег Убунту система. У овом тренутку можете затворити Гноме дискове.

Поново монтирајте чврсти диск

Да ли треба да поново монтирате претходно немонтирани чврсти диск? Ево како то учинити у Гноме дисковима у Убунту-у. Прво покрените апликацију Гноме Дискс. Одатле пронађите свој чврсти диск на бочној траци.

Када пронађете чврсти диск, пронађите партицију диска коју желите да поново монтирате. Затим кликните на дугме „Репродукуј“ да бисте поново монтирали.

Како искључити чврсте дискове на Убунту – Филе Манагер

Други начин да искључите чврсти диск на Убунту Линук-у је са укљученим ГУИ менаџером датотека. Менаџер датотека у „Убунту“ има област „Друге локације“, која наводи све диск јединице повезане са вашим рачунаром.

Да бисте искључили диск, покрените Убунту менаџер датотека. Можете да отворите Убунту менаџер датотека тако што ћете притиснути Вин на тастатури и откуцати „Датотеке“. Када је менаџер датотека отворен, пронађите дугме „Друге локације“ на левој бочној траци и кликните на њега мишем.

  Како направити резервну копију и вратити свој иПхоне или иПад без иТунес-а

Када изаберете дугме „Друге локације“, видећете одељак „На овом рачунару“. Овај одељак наводи сваки чврсти диск, УСБ стицк, СД картицу итд., који су повезани са системом.

У области „На овом рачунару“ потражите чврсти диск који желите да искључите. Када га пронађете, кликните на икону за демонтажу поред диск јединице. Када изаберете ово дугме, Убунту менаџер датотека ће га искључити, без питања.

Како поново монтирати

Ако треба да поново монтирате чврсти диск у Убунту-у, то можете учинити директно у Убунту менаџеру датотека. Да бисте то урадили, покрените Убунту менаџер датотека. Можете га отворити тако што ћете га потражити након што притиснете Вин на тастатури.

Када се отвори, пронађите дугме „Друге локације“ и кликните на њега мишем да бисте му приступили. Затим пронађите одељак „На овом рачунару“ и лоцирајте диск који желите да монтирате и кликните на њега. Када кликнете на диск, Убунту ће покушати да га монтира. ти мај ипак треба да унесете лозинку.

Како искључити чврсте дискове на Убунту – Терминал

Могуће је искључити хард диск на Убунту-у преко терминала. За почетак покрените прозор терминала на Убунту радној површини притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури. Одатле покрените команду лсблк.

lsblk

Прегледајте излаз команде да бисте пронашли ознаку ваше монтиране партиције чврстог диска. Ако не можете да га пронађете, пратите овај водич о томе како да користите лсблк. Када га пронађете, покрените наредбу умоунт испод.

sudo umount /dev/MY-DRIVE-LABEL

Након што се покрене горња наредба, ваш диск би требало да буде искључен.

  Деепцхецкс је прикупио 14 милиона долара и Цанва лансира нове алате за програмере