Како компримирати ПНГ датотеке на Линуку

Да ли желите да компримујете неке ПНГ слике на свом Линук рачунару? Не можете да схватите како да компримујете ПНГ датотеке? Можемо помоћи! У овом водичу ћемо проћи кроз два одлична начина на која можете компресовати своје ПНГ сликовне датотеке на Линук-у.

компримовати ПНГ датотеке на Линук-у

Требате компримовати друге типове слика? Погледајте Цуртаил за Линук.

Метод 1 – ПНГ Куант

Ако треба да компримујете ПНГ датотеке на Линук-у, најбржи начин да то урадите је помоћу ПНГ Куант-а. То је алат намењен само компресовању ПНГ датотека и ниједног другог типа датотека. Ради преко терминала и подржан је на великом броју Линук оперативних система.

Да бисте започели инсталацију ПНГ Куант-а на вашем Линук рачунару, мораћете да отворите прозор терминала. Можете да отворите прозор терминала на Линук радној површини притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури. Такође можете отворити прозор терминала тако што ћете потражити „Терминал“ у менију апликације.

Са отвореним прозором терминала, пратите доленаведена упутства за инсталацију са командне линије која одговарају Линук оперативном систему који користите на свом рачунару.

Убунту

ПНГ Куант програм се може инсталирати на Убунту Линук помоћу следеће апт инсталл команде испод.

sudo apt install pngquant

Дебиан

Ако користите Дебиан 9, 10 или 11, моћи ћете да инсталирате ПНГ Куант на свој систем користећи следећу апт-гет инсталл команду испод.

sudo apt-get install pngquant

Арцх Линук

Они који користе Арцх Линук могу покренути и покренути ПНГ Куант апликацију из софтверског спремишта „Цоммунити“ користећи пацман команду испод.

sudo pacman -S pngquant

Федора

Они који користе Федора Линук могу покренути најновији ПНГ Куант (под условом да користите Федора 33 или новију) на вашем систему користећи следећу днф команду за инсталацију у наставку.

sudo dnf install pngquant

ОпенСУСЕ

Апликација ПНГ Куант је покренута и доступна свим корисницима ОпенСУСЕ Линук-а. Можете га инсталирати на свој систем помоћу следеће зиппер инсталл команде испод.

sudo zypper install pngquant

Генериц Линук

Требало би да можете да пронађете ПНГ Куант на свом Линук рачунару, чак и ако то нисмо покрили у упутствима за инсталацију овде. Да би то функционисало, потражите „пнгкуант“ у терминалу користећи програм који користите за инсталирање софтвера на свој систем. Алтернативно, идите на званична веб страница ПНГ Куанте и пратите упутства за инсталацију.

  Зашто ме ТикТок тера да се пријавим?

Коришћење ПНГ Куант-а за компримовање једне слике

Да бисте компримовали једну слику користећи ПНГ Куант, отворите прозор терминала. Одатле, ЦД у директоријум у којем се налази датотека слике. На пример, да бисте компримовали ПНГ слику у фасцикли „Слике“, урадили бисте:

cd ~/Pictures/

Једном у директоријуму са датотеком слике, можете компресовати једну ПНГ датотеку помоћу команде пнгкуант.

pngquant my-png-file.png

Када се конверзија заврши, видећете другу ПНГ датотеку са „Фс8“ у називу датотеке.

Коришћење ПНГ Куант-а за компримовање више слика

Могуће је компримовати више од једне ПНГ датотеке истовремено помоћу ПНГ Куант алата. Да бисте то урадили, почните тако што ћете приступити директоријуму у коме се налазе датотеке слика. На пример, ако су ваше датотеке у „Слике“, унесите наредбу испод.

cd ~/Pictures/

Одавде, конвертујте више ПНГ датотека тако што ћете навести име датотеке са * у команди.

pngquant *.png

Сви конвертовани ПНГ-ови у директоријуму ће имати ознаку „Фс8“ у називу датотеке.

Метод 2 – Тримаге компресор слике

Још један одличан начин за компримовање ПНГ сликовних датотека на Линук-у је Тримаге компресор. Овај програм добро ради на већини Линук рачунара и има пријатељски ГУИ. Да бисте инсталирали апликацију, отворите прозор терминала на Линук радној површини.

Да бисте отворили прозор терминала, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или, алтернативно, потражите „Терминал“ у менију апликације и покрените га на тај начин. Када је прозор терминала отворен, пратите доленаведена упутства за инсталацију са командне линије која одговарају Линук ОС-у који користите.

Убунту

На Убунту, инсталирајте га помоћу апт инсталл.

sudo apt install trimage

Дебиан

На Дебиан-у, омогућите да апликација ради са апт-гет инсталл.

sudo apt-get install trimage

Арцх Линук

На Арцх Линук-у, инсталирајте апликацију помоћу пацмана.

wget https://userrepository.eu/trimage-1.0.6-2-any.pkg.tar.zst
sudo pacman -U trimage-1.0.6-2-any.pkg.tar.zst

Федора

На Федора Линук-у, инсталирајте апликацију са днф инсталл.

sudo dnf install https://raw.githubusercontent.com/rpmsphere/noarch/master/t/trimage-1.0.6-2.noarch.rpm

Са инсталираном апликацијом Тримаге, покрените је на радној површини тако што ћете је потражити у менију апликације. Када је апликација отворена, кликните на дугме „Додај и компримирај“. Затим потражите ПНГ датотеке које желите да компримујете.

  КеиЦут Избришите речи, слова, додајте тачке и још много тога помоћу покрета превлачења

Након додавања ПНГ датотека у Тримаге, аутоматски ће почети да се компресује. Ово би требало да траје само неколико секунди, али може потрајати дуже у зависности од тога колико датотека додате. Када се компресија заврши, Тримаге ће преписати стару датотеку.