Како компримирати слике на Линуку помоћу Цуртаил-а

Ако имате велике датотеке слика на свом Линук рачунару и морате да их компримујете, најлакши начин да то урадите је помоћу Цуртаил-а. Шта је Цуртаил? То је апликација која је веома лака за коришћење и коју корисници Линука могу да користе за компримовање сликовних датотека. Ево како то функционише.

  компримирати слике Линук Цуртаил

Инсталирање Цуртаил-а на Линук-у

Апликација за компресију слике Цуртаил доступна је свим корисницима Линук-а преко Флатпак-а. Поред тога, Убунту корисници могу да га инсталирају на свој систем помоћу ППА, а доступан је у Арцх Линук АУР-у, који корисници могу да компајлирају у своје време.

Пре него што пређемо на то како да користимо Цуртаил на Линук-у за компримовање слика на радној површини, мораћемо да пређемо на то како да инсталирамо апликацију. У овом водичу ћемо прећи на све начине за инсталирање Цуртаил-а. Уз то, топло предлажемо да га инсталирате преко Флатпак-а.

Да бисте започели инсталацију, отворите прозор терминала на Линук радној површини. Можете да отворите прозор терминала на Линук радној површини притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури. Алтернативно, покрените прозор терминала тако што ћете га потражити у менију апликације.

Када је прозор терминала отворен, пратите упутства за инсталацију која одговарају Линук ОС-у који тренутно користите.

Флатпак упутства за инсталацију

Најбољи начин да се Цуртаил покрене и покрене на Линук-у је преко Флатпак-а. Зашто? За почетак, програмери се прво фокусирају на Флатпак, јер им омогућава да своју апликацију добију свим корисницима Линука без мало или без напора. Друго, Флатпак је заштићен, тако да је безбедан.

  Заобиђите О:Конфигурисање и укључите подешавања приватности са траке са алаткама [Firefox]

Да бисте започели инсталацију Цуртаил-а, мораћете да подесите Флатпак рунтиме на вашем Линук систему. Да бисте подесили време извршавања Флатпак-а на свом рачунару, инсталирајте „флатпак“ пакет.

Ако имате проблема са подешавањем Флатпак рунтиме-а на свом Линук рачунару, не брините! Можемо помоћи! Пратите наш детаљни водич о томе како да подесите Флатпак да би он функционисао.

Када се Флатпак рунтиме покрене, користите команду флатпак ремоте-адд да додате Флатхуб продавницу апликација у систем. Затим користите команду за инсталирање флатпак да бисте инсталирали апликацију Цуртаил.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

flatpak install flathub com.github.huluti.Curtail

Упутства за инсталацију Убунтуа

Апликација Цуртаил је доступна корисницима Убунту Линук-а преко ППА. Додајте нови ППА у свој систем користећи наредбу испод у прозору терминала да бисте започели инсталацију.

sudo add-apt-repository ppa:apandada1/curtail

Након подешавања новог ППА на вашем систему, морате ажурирати изворе вашег Убунту софтвера. Да бисте ажурирали изворе вашег Убунту софтвера, користите следећу наредбу за ажурирање.

sudo apt update

На крају, инсталирајте апликацију Цуртаил на ваш Убунту Линук систем помоћу команде апт инсталл.

sudo apt install curtail

Арцх Линук упутства за инсталацију

Да бисте инсталирали Цуртаил на Арцх Линук, мораћете да инсталирате Тризен АУР помоћник. Да бисте то инсталирали, почните тако што ћете инсталирати и пакете „гит“ и „басе-девел“ користећи пацман команду испод.

sudo pacman -S git base-devel

Са два инсталирана пакета, мораћете да инсталирате помоћни програм Тризен АУР са АУР-а. Тризен омогућава аутоматско подешавање АУР пакета, уместо да то треба да се ради ручно.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen

makepkg -sri

Када је Тризен инсталиран, апликација Цуртаил се може инсталирати на ваш рачунар помоћу тризен -С команде испод.

trizen -S curtail-git

Коришћење Цуртаил-а за компримовање слика

Да бисте компримовали слике на свом Линук рачунару користећи Цуртаил, почните тако што ћете отворити апликацију на радној површини. Можете да отворите Цуртаил тако што ћете га потражити у менију апликације. Када се апликација отвори, следите доленаведена упутства корак по корак.

  Како избрисати ћаскање у ВхатсАпп-у на рачунару или мобилном уређају

Имајте на уму: Цуртаил ради само са компресијом слике. Тренутно није могуће компримовати видео датотеке помоћу овог софтвера. Ако желите да транскодујете видео датотеке, мораћете да користите другу апликацију.

Корак 1: Пронађите дугме „Прегледај своје датотеке“ и кликните на њега мишем. Када се кликне, ово дугме ће приказати претраживач датотека. Користите га за претраживање слика које желите да компримујете помоћу апликације.

Корак 2: Погледајте клизач „Лосслесс“ и „Лосси“ и одлучите да ли желите да ваше слике буду без губитака или без губитака. Уопштено говорећи, са губицима штеди много више простора него без губитака, па препоручујемо да користите ту опцију у Цуртаил-у.

Корак 3: Када се компресија заврши, видећете табелу која приказује назив датотеке слике, „стару величину“ и „нову величину“, након чега следи проценат уштеде. Погледајте своју уштеђевину.

Када завршите, потражите своје новокомпримоване слике користећи Линук менаџер датотека. Ново компресоване слике имају измењено име датотеке и имају суфикс „-мин” уместо оригиналног назива датотеке.