Како копирати или преместити датотеке и фасцикле на Виндовс 10

Виндовс нуди много начина за копирање и премештање датотека. Показаћемо вам све трикове за Филе Екплорер и како да их користите у командној линији и ПоверСхелл-у. Можете чак додати „Копирај у“ и „Премести у“ контекстним менијима Филе Екплорер-а.

Када копирате датотеку или фасциклу у оперативном систему Виндовс 10, прави се дупликат изабране ставке и чува се у одредишној фасцикли по вашем избору. Међутим, када преместите датотеку или фасциклу, оригинална ставка се помера у одредишну фасциклу уместо да пошаље идентичну копију.

Како копирати или премештати датотеке помоћу превлачења и испуштања

Један од најчешћих метода за копирање или премештање датотеке или фасцикле је превлачење и испуштање у одредишну фасциклу. Подразумевано – у зависности од локације одредишне фасцикле – Филе Екплорер може да је премести уместо да је копира, или обрнуто. Међутим, постоји скривени метод који замењује подразумевано понашање Виндовс-а.

Отворите Филе Екплорер притиском на Виндовс+Е и идите до датотеке коју желите да копирате.

Када превлачите датотеке из једне фасцикле у другу, можете користити или окно са леве стране или отворити другу инстанцу Филе Екплорер-а да бисте се кретали до одредишне фасцикле. За овај пример, користићемо други прозор Филе Екплорер-а за копирање датотека.

Отворите други прозор Филе Екплорер притиском на Виндовс+Е и идите до одредишне фасцикле.

Виндовс има две подразумеване радње када превучете и отпустите датотеку или фасциклу на ново одредиште: копирајте или преместите. Копирање се дешава када испустите датотеку или фасциклу у директоријум на другом диску. Померање се дешава када га спустите на исти диск, као што ћемо урадити у наставку. Међутим, постоји скривени трик који приморава Виндовс да изврши одређену радњу.

  Поправите НВИДИА преклоп који не ради на Виндовс 10

Да бисте копирали датотеке на другу диск јединицу, означите датотеке које желите да копирате, кликните и превуците их до другог прозора, а затим их испустите.

Ако покушавате да копирате датотеке у фасциклу на истом диску, кликните и превуците их у други прозор. Пре него што их испустите, притисните Цтрл да бисте покренули режим копирања.

Да бисте преместили датотеке у други директоријум на истом диску, означите датотеке које желите да преместите, кликните и превуците их до другог прозора, а затим их испустите.

Ако је одредишна фасцикла на другом диску, кликните и превуците је до другог прозора као и раније, али овај пут притисните Схифт да бисте покренули режим померања.

Како да копирате или преместите датотеке помоћу исецања, копирања и лепљења

Такође можете копирати и премештати датотеке помоћу међуспремника, на исти начин на који сечете, копирате и лепите текст.

Отворите Филе Екплорер притиском на Виндовс+Е и идите до датотеке коју желите да копирате.

Означите датотеке које желите да копирате, а затим кликните на „Копирај“ у менију Датотека или притисните Цтрл+Ц на тастатури да бисте их додали у међуспремник.

Означите датотеке и кликните

Ако бисте радије преместили ставке, означите датотеке које желите да преместите. Затим кликните на „Исеци“ у менију Датотека или притисните Цтрл+Кс да додате датотеке у међуспремник.

Изаберите датотеке и кликните

Идите до директоријума у ​​који желите да преместите датотеке, а затим кликните на „Налепи“ на картици „Почетна“ или притисните Цтрл+В. У зависности од тога да ли кликнете на „Копирај“ или „Исеци“, ваше датотеке ће бити копиране или премештене.

Идите до одредишне фасцикле и кликните

Копирање или премештање датотека и фасцикли помоћу контекстног менија

Контекстни мени Виндовс 10 са

Када кликнете десним тастером миша на датотеку или фасциклу, Виндовс има неколико скривених функција контекстног менија које вам омогућавају да додате две опције: Копирај у или Премести у. Додавање ове две функције у контекстни мени даје вам начин да копирате или преместите ставке у само неколико кликова.

  Како проширити своју Виндовс радну површину помоћу Цхромецаст-а [Guide]

Како копирати или преместити датотеке помоћу командне линије

Један од најбржих начина да отворите командну линију у жељеном директоријуму је из Филе Екплорер-а. Прво отворите Филе Екплорер и идите до одредишта. Кликните на адресну траку, унесите „цмд“ и притисните Ентер.

У Филе Екплореру откуцајте

Да бисте копирали датотеку, можете користити следећу синтаксу команде (ако копирате фасциклу, само изоставите екстензију датотеке):

copy "file name.ext" "fullpathtodestinationfolder"

Наводници у команди су важни само када име датотеке или фасцикле садржи размаке. Ако немају размаке, нећете морати да укључите наводнике. У примеру испод, ни име датотеке, ни фасцикла не садрже размак, тако да нисмо морали да их користимо.

Такође можете користити команду за копирање да дуплирате више датотека у исто време. Само одвојите сваку датотеку зарезом, а затим одредите одредишни фолдер као што бисте иначе радили.

Да бисте преместили датотеку, можете користити следећу синтаксу команде (ако премештате фасциклу, само изоставите екстензију датотеке):

move "file name.ext" "fullpathtodestinationfolder"

Баш као и код копирања, наводници у команди су важни само када име датотеке или фасцикле садржи размаке. Ако нису, не морате да укључите цитате. У примеру испод, ни име датотеке, ни фасцикла не садрже размак, тако да нисмо морали да их користимо.

Међутим, ако покушате да преместите више датотека, као што смо урадили са командом за копирање, командни редак ће приказати синтаксичку грешку.

Постоји неколико других начина да преместите више од једне ставке у исто време помоћу командне линије без грешке. Сваки метод користи џокер знак за померање више датотека унутар једне инструкције.

Прво, ако желите да преместите све датотеке одређене врсте, можете користити следећу синтаксу да бисте преместили датотеке:

move *.ext "fullpathtodirectory"

Други метод укључује премештање свега унутар изворног директоријума, без обзира на тип датотеке. Можете да користите следећу синтаксу да довршите потез:

move * "fullpathtodirectory"

Како копирати или преместити датотеке помоћу ПоверСхелл-а

Виндовс ПоверСхелл је чак моћнији и флексибилнији од командне линије када је у питању копирање или премештање датотека и фасцикли у окружењу командне линије. Иако ћемо само загребати површину, можете да урадите неке заиста моћне ствари помоћу цмдлет-а.

  Како инсталирати Виндовс 11 Лите верзију на ваш рачунар (Тини11)

Најбржи начин да отворите ПоверСхелл прозор на жељеној локацији је да прво отворите фасциклу у Филе Екплорер-у. У менију „Датотека“ кликните на „Отвори Виндовс ПоверСхелл“, а затим изаберите „Отвори Виндовс ПоверСхелл“.

Кликните на Датотека > Отвори Виндовс ПоверСхелл > Отвори Виндовс ПоверСхелл.“  видтх=”541″ хеигхт=”318″ онлоад=”пагеспеед.лазиЛоадИмагес.лоадИфВисиблеАндМаибеБеацон(тхис);”  онеррор=”тхис.онеррор=нулл;пагеспеед.лазиЛоадИмагес.лоадИфВисиблеАндМаибеБеацон(тхис);”></п> <п>Да бисте копирали датотеку или фасциклу у ПоверСхелл-у, користите следећу синтаксу:</п> <пре>Копирај- Ставка “ filename.ext=““/></p>
<p>Иако нису обавезни, цмдлет Цопи-Итем захтева само наводнике око имена датотеке и директоријума ако садрже размаке.</p>
<p>На пример, да бисте копирали датотеку из тренутног директоријума у ​​други, користили бисте следећу команду:</p>
<pre>Copy-Item Lex.azw D:Downloads</pre>
<p><img loading=

Права моћ ПоверСхелл-а долази из могућности да се цмдлет-ови споје заједно. Рецимо, на пример, имамо фасциклу са гомилом подфолдера са е-књигама у њима које желимо да копирамо.

Уместо да променимо директоријум и поново покренемо команду, можемо да натерамо ПоверСхелл да скенира сваку фасциклу и поддиректоријум, а затим копира све датотеке одређеног типа на одредиште.

Могли бисмо да користимо следећи цмдлет:

Get-ChildItem -Path ".*.azw" -Recurse | Copy-Item -Destination "D:Downloads"

Гет-ЦхилдИтем део цмдлета наводи све датотеке у тренутном директоријуму и све његове поддиректоријуме (са прекидачем -Рецурсе) са екстензијом датотеке АЗВ и преноси их (симбол |) у цмдлет Цопи-Итем.

Да бисте преместили датотеке уместо тога, можете користити следећу синтаксу да преместите све што желите:

Move-Item Lex.azw D:Downloads

Мове-Итем прати исту синтаксу као Цопи-Итем цмдлет. Дакле, ако желите да преместите све специфичне типове датотека из фасцикле и свих њених поддиректорија — као што смо урадили са командом Цопи-Итем — готово је идентично.

Откуцајте следећи цмдлет да бисте преместили све датотеке одређеног типа датотеке из директоријума и његових потфасцикли:

Get-ChildItem -Path ".*.azw" -Recurse | Move-Item -Destination "D:Downloads"