Како користити Виндовс 10 менаџер пакета, „вингет“

Мицрософтов нови Виндовс Пацкаге Манагер олакшава инсталирање апликација покретањем једне наредбе. Ево како да испробате нову команду „вингет“ и зашто је овај менаџер пакета у Линук стилу тако узбудљив за будућност Виндовс 10.

Шта је Виндовс менаџер пакета?

Менаџери пакета су уобичајени на Линук-у. Уместо да тражите апликацију на вебу, преузмете програм за инсталацију и кликнете на чаробњака, можете само покренути брзу команду да бисте потражили и инсталирали апликацију по њеном имену.

На пример, да бисте инсталирали Мицрософт ПоверТоис, можете отворити прозор терминала и покренути „вингет инсталл повертоис“. Команда ће аутоматски пронаћи, преузети и инсталирати софтвер без вашег додатног уноса. То је једноставно тако.

Испод хаубе, Мицрософт хостује сопствено складиште софтвера, а друге организације и појединци могу да хостују своја сопствена спремишта. То је кључна карактеристика која побољшава продуктивност на Линук-у, посебно за програмере и систем администраторе.

Тренутно је ова алатка намењена програмерима, али би Мицрософт или програмери треће стране могли једног дана да направе лаку графичку алатку која ће брзо пронаћи и инсталирати апликације. Могло би бити као Виндовс продавница—али са приступом читавом универзуму Виндовс десктоп апликација које људи заправо користе. Другим речима, то је као Цхоцолатеи, али уграђено у Виндовс.

За више детаља о томе како функционише Виндовс менаџер пакета и визију компаније Мицрософт за будућност управљања пакетима на Виндовс-у, прочитајте Најава прегледа Мицрософтовог Виндовс Пацкаге Манагер-а анд тхе званична документација Виндовс Пацкаге Манагер-а.

  Како да подесите СофтЕтхер ВПН преко ХТТПС клијента на Виндовс-у и Линук-у

Виндовс Пацкаге Манагер је пројекат отвореног кода доступно на ГитХуб-у, такође.

Како инсталирати Виндовс менаџер пакета

Почевши од 19. маја 2020, Виндовс Пацкаге Манагер је доступан у форми за преглед. Једног дана ће бити интегрисан директно у будућу исправку за Виндовс 10.

До тада, постоји неколико начина да га добијете:

Инсталирајте инсајдерску верзију оперативног система Виндовс 10, пријавите се за Програм за инсајдере Виндовс менаџера пакета, и инсталирајте ажурирање за Пакет за инсталацију апликација из Мицрософт продавнице. Добијаћете аутоматска ажурирања за Виндовс Пацкаге Манагер чим буду објављени, али морате да покренете нестабилну верзију оперативног система Виндовс 10.
Преузимање Виндовс Пацкаге Манагер .аппкбундле са ГитХуб-а. Инсталирајте га тако што ћете двапут кликнути на датотеку и кликнути на „Ажурирај“. Мораћете да инсталирате будућа ажурирања ручно са ове исте странице за преузимање, али нећете морати да покрећете нестабилну верзију оперативног система Виндовс 10.

У будућности, ништа од овога неће бити потребно и вингет ће бити уграђен директно у све стабилне верзије оперативног система Виндовс 10. Од маја 2020., он је у форми за преглед док га Мицрософт тестира и решава грешке.

Како се користи вингет, Виндовс менаџер пакета

Можете покренути вингет из Виндовс ПоверСхелл-а или класичног окружења командне линије. Препоручујемо вам да инсталирате нови Виндовс терминал ако већ нисте.

Из командне линије покрените команду вингет да бисте видели више информација о томе како да користите алатку.

Да бисте потражили апликацију, покрените следећу команду, замењујући „име“ фразом за претрагу:

winget search name

Да бисте инсталирали апликацију, покрените следећу команду, замењујући „наме“ именом апликације:

winget install name

Да бисте видели више информација о апликацији, покрените следећу команду, замењујући „наме“ именом апликације или фразом за претрагу:

winget show name

Да бисте видели комплетну листу доступних апликација, покрените следећу команду:

winget install

У свом почетном издању, вингет-ова спремишта су већ препуна широког спектра популарних десктоп апликација. Пронаћи ћете све, од уобичајених Виндовс десктоп апликација до алата за програмере. Листа укључује Гоогле Цхроме, Мозилла Фирефок, Зоом, Стеам, ВЛЦ медиа плејер, Спотифи, Виндовс терминал, Висуал Студио Цоде, Руби, Мицрософт ПоверТоис и многе друге.

  Користите ПоверСхелл скрипту да бисте добили листу инсталираних апликација на Виндовс-у

Да бисте управљали изворима, покрените вингет соурце. Видећете листу команди. На пример, да бисте видели тренутне изворе, покрените:

winget source list

У почетној верзији вингета, постоји само уграђени вингет извор који води Мицрософт, а налази се на хттпс://вингет.азуреедге.нет/цацхе. У будућности ћете моћи да додајете изворе треће стране помоћу вингет соурце адд .

Можете видети више информација о томе како да користите једну од вингет-ових уграђених команди преношењем -? на то. На пример, да бисте видели различите опције које можете да користите са вингет-ом, покрените следећу команду:

winget search -?

Мицрософт ће сигурно додати додатне функције Виндовс Пацкаге Манагеру у будућности, и он ће бити само још моћнији. Чак иу свом почетном издању, вингет изгледа као све оно чему смо се одувек надали да ће ОнеГет бити пре издавања Виндовс 10.

Уз довољно подршке за програмере, могао би чак да омогући и графички менаџер пакета који је све за шта смо се надали да ће и Виндовс продавница бити – пуна десктоп апликација које заиста желите да користите.