Како користити Делуге ВебУИ на Линук-у

Многи торрент клијенти на Линук-у подржавају серверски режим звани „веб УИ“. Сви они имају шта да донесу за сто, укључујући Делуге. Главни разлог да користите Делуге клијент или Делуге ВебУИ у односу на друге је чињеница да је то један од најсвестранијих клијената са најразноврснијим функцијама.

Без набрајања о Делугеу, вреди истаћи да ако волите напредне функције, ово је софтвер за вас. Подржава све, од режима терминала, до режима сервера, па чак и прилагођене типове везе као што су Соцкс5 проксији и прилагођена подешавања порта. У овом чланку ћемо говорити о томе како да инсталирамо и подесимо Делуге торрент сервер на Линук-у, омогућимо Делуге ВебУИ, као и Делуге Даемон итд.

Напомена: у идеалном случају, инсталирајте и користите Делуге торрент сервер на Линук рачунару који ради као сервер. Имајте на уму да то не значи да Делуге торрент сервер неће радити на десктоп Линук-у, али се не препоручује.

Инсталирајте Делуге Цонсоле, ДелугеД и Делуге ВебУИ

Први корак у овом процесу је инсталирање Делуге софтвера. Отворите терминал и пратите команде које одговарају оперативном систему који користите.

Убунту

Убунту и Убунту сервер имају прилично ажурну верзију Делуге торрент клијента. Ипак, увек је добро имати званични ППА ради безбедности. Користите ову команду да додате ППА.

sudo add-apt-repository ppa:deluge-team/ppa

Сада када је ППА на систему, освежите Убунту софтверске изворе помоћу команде апт упдате.

sudo apt update

Покретање ажурирања ће несумњиво открити да је неким програмима потребно ажурирање. Инсталирајте ове исправке и немојте их игнорисати, јер то могу бити закрпе које помажу Убунту-у да ради боље.

sudo apt upgrade -y

Сада када је све ажурирано, инсталирајте најновију верзију софтвера Делуге.

sudo apt install deluged deluge-console deluge-webui

Дебиан

sudo apt-get install deluged deluge-console deluge-webui

Арцх Линук

sudo pacman -S deluge

Федора

sudo dnf install deluge deluge-common deluge-daemon deluge-web

ОпенСУСЕ

sudo zypper install deluge

Конфигуришите Делуге ВебУИ

Сав софтвер потребан за Делуге је инсталиран и спреман за рад. Сада је време да укључите Делуге Даемон. Идите на терминал и покрените делугед команду. Постоје два начина за покретање овог демона: помоћу системд инит алата или помоћу команде делугед. Да бисте га покренули са системд, користите наредбу системцтл.

  Како упарити и користити Блуетоотх уређаје на Линук-у

Прво направите ДелугеД услугу.

sudo -s

cd /etc

cd systemd

cd system

touch deluged.service

nano /etc/systemd/system/deluged.service

Налепите код испод у нову датотеку:

[Unit]
Опис=Делуге Битторрент Цлиент Даемон
Доцументатион=ман:делугед
Афтер=нетворк-онлине.таргет
[Service]
Типе=симпле
Корисник=делуге
Група=потоп
УМаск=007
ЕкецСтарт=/уср/бин/делугед -д
Рестарт=у случају грешке
# Време је за чекање пре насилног заустављања.
ТимеоутСтопСец=300
[Install]
ВантедБи=мулти-усер.таргет

sudo systemctl start deluged

Поред тога, омогућите Демон при покретању са:

sudo systemctl enable deluged

Ако не желите да се гњавите са Системд-ом, Даемон може да ради и без њега. За најбоље резултате, покушајте да користите команду /дев/нулл да ставите Делуге Даемон у позадину као тренутног корисника.

nohup deluged &>/dev/null &

Искључите га са својим корисником (ако желите) са:

disown

Време је да подесите корисника за Делуге Даемон. Користите ецхо да гурнете новог корисника у конфигурациону датотеку. Промените „корисник“ у име постојећег корисника на систему. Уверите се да сте унели исту лозинку као корисник система.

Напомена: 10 значи да корисник вашег система има пун приступ за модификовање Делуге-а.

echo "user:password:10" >> ~/.config/deluge/auth

Сада када је корисник исправно конфигурисан, убијте демона и покрените га. Ово се може урадити са системд-ом или киллалл-ом.

sudo systemctl stop deluged

sudo systemctl start deluged

или

killall deluged
nohup deluged &>/dev/null &

Користећи командну линију, ступите у интеракцију са Делуге-ом и промените подешавања тако да ће Даемон дозволити удаљене везе:

deluge-console
config -s allow_remote True

Сада када је промена конфигурације обављена у Делуге Цонсоле-у, изађите из ње са куит.

quit

На крају, омогућите Делуге ВебУИ везу.

deluge-web --fork

Коришћење Делуге ВебУИ

Ваш Делуге Торрент сервер ради савршено и може му се приступити са било које локације преко веб претраживача. Да бисте користили нови веб кориснички интерфејс, отворите нову картицу прегледача и посетите следећу УРЛ адресу:

https://ip-address-or-hostname-of-server:8112

Нисте сигурни која је ИП адреса вашег уређаја? Пробајте ову команду:

ip addr show | grep 192.168

Када учитате Делуге Веб УИ страницу, мораћете да унесете лозинку, пошто је веб интерфејс обезбеђен. Подразумевана лозинка за пријаву је „делуге“.

  Како инсталирати и користити АниДеск на Линук-у

Након успешног пријављивања, систем ће од вас затражити да промените подразумевану лозинку. Пратите упутства на екрану да бисте то урадили, а затим кликните на „ОК“ када завршите. Лозинка би требало да се ажурира аутоматски.

Напомена о законитости

Није тајна да се торрент сајтови и торрент клијенти користе за дељење и преузимање садржаја заштићеног ауторским правима. Не охрабрујемо ово и сврха овог поста није да вам покаже како можете да преузмете такав садржај. Торент клијент и саме торрент датотеке су добар начин за дељење датотека, а не нужно и синоним за кршење ауторских права. Ако одлучите да користите торрент клијент за преузимање садржаја заштићеног ауторским правима, вероватно кршите закон. Урадите то на сопствену одговорност.