Како користити Слацк-ов Воркфлов Буилдер

Слацк, популарни алат за комуникацију на радном месту, сада има Воркфлов Буилдер који ће вам помоћи да аутоматизујете задатке који се понављају. Ево шта је то, шта може да уради и како можете да га користите.

Воркфлов Буилдер је доступан само на Слацк-ови плаћени планови: Стандард, Плус или Ентерприсе. Ако сте на његовом бесплатном плану, мораћете да надоградите да бисте користили Воркфлов Буилдер, иако можете да добијете бесплатна реклама плаћених планова ако желите да се играте са њим.

Шта је то Воркфлов Буилдер?

Воркфлов Буилдер вам омогућава да дефинишете окидач, а затим и низ радњи. Када се окидач активира, долази до редоследа радњи. Користећи један од Слацк-ови примери, радња покретача може бити када се нова особа придружи каналу. Редослед радњи могао би бити да јој се аутоматски пошаље директна порука са корисним информацијама и кратки образац за њу да се представи осталим члановима канала.

Можете бирати између следећих покретача:

Мени радњи: Неко ручно бира ток посла из менија канала.
Нови члан канала: Неко се придружи каналу.
Реакција емоџија: Неко реагује на поруку помоћу емоџија.

Можете да имате онолико корака у свом току посла колико желите, али морате да изаберете један од следећих:

Пошаљите поруку: особи или каналу.
Пошаљите образац: особи или каналу.

Иако су ово једноставни покретачи и радње, још увек можете да изградите прилично сложене токове посла, као што су одобрења или прикупљање података. Следећи планирани додатак Слацк-а је подршка за покрену токове рада помоћу АПИ-ја. У теорији, то значи да можете користити услуге као што су ИФТТТ или Мицрософт Флов, да бисте покренули Слацк ток посла или изградили окидач у сопствену апликацију.

За сада, међутим, сви Слацкови покретачи и радње су интерни.

Како можете користити Воркфлов Буилдер?

Ви креирате ток посла, а затим га објављујете када желите да буде доступан другима за употребу. Да бисте започели, кликните на стрелицу поред назива радног простора да бисте отворили главни мени, а затим кликните на „Градитељ тока рада“.

Кликните

На панелу Воркфлов Буилдер кликните на „Креирај ток рада“.

Кликните

Дајте назив свом току посла — други ће га видети, па нека буде описни. Након што дате назив свом току посла, кликните на „Даље“.

Унесите назив за свој ток посла у поље за текст, а затим кликните

Изаберите акцију покретача да бисте покренули ток посла. За овај пример користићемо „Мени радњи“ јер желимо да људи могу да користе овај ток посла кад год им затреба.

Кликните

Следећи корак ће се разликовати у зависности од тога који окидач одаберете. Ако изаберете „Нови члан канала“, морате да изаберете канал на коме желите да се ток посла покреће. Ако одаберете „Реакција емоџија“, морате да изаберете емоџи који желите да покрене ток посла.

Пошто смо изабрали „Мени радњи“, морамо да изаберемо канал у коме људи могу да започну ток посла, а затим да га именујемо како би могли да га изаберу. Након тога, кликћемо на „Сачувај“.

Да бисте покренули ток посла од

Ток посла се креира и приказује на страници „Преглед тока рада“. Кликните на „Уреди“ да бисте изменили детаље. За ток посла „Мени радњи“, можете променити назив тока посла и канал у коме се појављује, али не можете да промените акцију покретача – морате да креирате нови ток посла да бисте то урадили.

Сада морате да додате једну или више радњи да би се ток посла извршио, па кликните на „Додај корак“.

Кликните

Можете одабрати „Пошаљи поруку“ или „Креирај образац“. За наш пример, ми ћемо кликнути на „Додај“ поред опције „Креирај образац“.

Кликните

У панелу „Креирај образац“ уписујете наслов и питање, а затим изаберите врсту питања из следећих опција у падајућем менију:

Кратак одговор
Дуг одговор
Изаберите са листе
Изаберите особу
Изаберите канал или ДМ

За наш пример, изабраћемо „Изабери са листе“. Такође додајемо вредност листи опција, а затим кликнемо на „Додај ставку листе“ да бисмо додали још једну. Понављајте ово док не наведете све опције од којих желите да неко бира.

Додајте вредност на листу опција, а затим кликните

Можете да користите дугмад са десне стране да бисте померали ставке горе-доле или их уклонили са листе. Такође можете изабрати „Подразумевани избор“ (ако га желите) из падајућег менија испод ставки листе.

Користите дугмад за померање или уклањање ставки и изаберите а

Када је ваше питање завршено, можете га учинити обавезним, а затим додати још једно. Можете да додајете питања док се ваш образац не попуни, а затим да изаберете канал (или особу) којој желите да пошаљете резултате.

Кликните на поље за потврду поред

Када завршите са обрасцем, кликните на „Сачувај“.

Кликните

„Преглед тока рада“ сада приказује корак који сте додали. Кликните на „Додај корак“ да бисте додали још корака док се ток посла не заврши.

Кликните

Када је ток посла спреман, кликните на „Објави“ у горњем десном углу странице.

Кликните

Појављује се табла која каже да је ваш ток посла објављен са тушем са конфетима.

Тхе

Порука се поставља на канал да би сви знали да сте објавили ток посла.

Додали смо наш ток посла у канал који свако може да користи, тако да је симбол тока посла (муња) сада видљив. Ако кликнете на икону, ваш ток посла ће бити видљив свима, а они могу да кликну на икону да изаберу и користе ваш ток посла.

Када кликнете на ток посла, приказује се образац који сте креирали.

Да бисте изменили или променили ток посла, кликните на стрелицу поред назива радног простора да бисте отворили главни мени, а затим кликните на „Градитељ тока рада“.

Кликните

Отвара се панел Воркфлов Буилдер.

Тхе

Да бисте уредили ток посла, само кликните на њега. Кликните на три тачке са десне стране да бисте отворили мени који вам омогућава да извршите друге радње, као што је поништавање објављивања или брисање тока посла.

Временом очекујемо да ће Слацк додати још више функционалности својим токовима посла. У међувремену, то је користан алат за побољшање комуникације и сарадње.