Како користити усермод за додавање корисника у групе у Линуку

Да ли треба да додајете кориснике у групе на вашем Линук рачунару или Линук серверу? Не разумете како функционише групни систем и треба вам неко упутство? Можемо помоћи! Пратите овај водич док вам показујемо како да додате кориснике у групе помоћу алатке „усермод“ на Линук-у!

Требате да видите све кориснике на Линук систему? Пратите овај водич.

Додавање корисника у постојеће групе помоћу усермод-а

Ако треба да додате корисника у постојећу групу на вашем Линук рачунару, први корак је да наведете групе у систему. Можете сазнати да ли је група у коју очекујете да додате корисника у систему и како се пише тако што ћете навести групе.

Да бисте видели листу постојећих група на вашем Линук рачунару, извршите команду цут. Ова команда ће одштампати сваку групу коју имате у терминалу и можете је користити да лоцирате групу у коју желите да додате кориснике са њом.

cut -d: -f1 /etc/group

Ако постоји пуно група и желите лакши начин да их сортирате, покушајте да га покренете са мање командом.

cut -d: -f1 /etc/group | less

Када пронађете постојећу групу, желите да додате свог корисника користећи команду усермод -а -Г. Ова команда ће омогућити да се наведени кориснички налог повеже са било којом групом коју желите.

На пример, да додате корисника вдзвдз у групу „тецх“, можете да унесете команду усермод -а -Г са групом „тецх“ да додате корисника у групу.

sudo usermod -a -G tech wdzwdz

Команда усермод није ограничена на једну групу. Корисници могу додати једног корисника у више група истовремено у истој команди. На пример, ако желите да додате корисника „вдзвдз“ у групе „техника“, „видео“ и „звук“, можете једноставно навести све групе пре корисничког имена. Не постоји ограничење колико група може да се дода кориснику истовремено.

sudo usermod -a -G tech video sound wdzwdz

Да бисте додали сопствене групе кориснику, узмите горњу команду усермод -а -Г и промените примере да одговарају вашем случају употребе. Обавезно то урадите за сваког корисника којег желите да додате у постојеће групе на Линук-у!

  Где емитовати ХГТВ након што пресечете кабл

Додавање корисника у нове групе помоћу усермода

Уз додавање корисника у постојеће групе, могуће је и додавање корисника у нове групе помоћу команде усермод. За почетак, мораћете да направите нову групу. Да бисте креирали нову групу, мораћете да користите команду гроупадд.

Да бисте креирали нову групу, отворите прозор терминала. Да бисте отворили прозор терминала на Линук радној површини, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или потражите „Терминал“ у менију апликације и користите га на тај начин.

Када је терминалска апликација отворена и спремна за употребу, покрените команду гроупадд да бисте креирали нову групу. Група се може назвати како год желите. Међутим, будите сигурни да знате зашто правите групу и да ли она има функцију. Иначе, ти мај случајно избришите своју групу касније без разумевања зашто.

sudo groupadd mynewgroup

Након што унесете команду гроупадд, ваш Линук систем ће вас вероватно питати за лозинку. Мораћете да унесете своју лозинку. Помоћу тастатуре унесите лозинку за кориснички налог и притисните тастер Ентер да бисте наставили.

Када креирате нову групу, покрените команду цут да бисте видели нову групу. Веома је важно да потврдите да нова група коју сте управо креирали постоји у систему. Ако се не појави, нећете моћи да додате корисника у њега, а група ће морати да се поново направи.

Да бисте видели све групе на вашем Линук систему, покрените следећу команду цут и додајте команду греп да бисте филтрирали кроз дугачку листу постојећих група за ону коју сте креирали.

sudo cut -d: -f1 /etc/group | grep mynewgroup

Команда цут ће вратити име ваше групе ако је успешно направљено. Ако није, ништа се неће догодити са покретањем команде.

  Како прилагодити Басх Схелл помоћу схопта

Када потврдите да је ваша нова група на вашем Линук систему, можете јој доделити корисника. На пример, додајте корисника „вдзвдз“ у „миневгроуп“ коју смо управо креирали и извршите следећу наредбу усермод у наставку.

sudo usermod -a -G mynewgroup wdzwdz

Уклоните кориснике из група

Ако у било ком тренутку будете морали да уклоните Линук корисника из групе, можете користити команду гпассвд. На пример, да бисте уклонили корисника „вдзвдз“ из групе „миневгроуп“, извршили бисте наредбу испод.

sudo gpasswd -d wdzwdz mynewgroup

Унесите горњу команду сваки пут када требате да уклоните Линук корисника из групе на систему.