Како користити функције И и ИЛИ у Гоогле табелама

Ако сте икада желели да проверите да ли подаци из ваше табеле Гоогле табела испуњавају одређене критеријуме, можете да користите АНД и ОР. Ове логичке функције вам дају ТРУЕ и ФАЛСЕ одговоре, које можете користити за сортирање ваших података.

Ако користите И са више аргумената, сви ти аргументи морају бити тачни да бисте добили ТРУЕ одговор; у супротном, И одговара са ФАЛСЕ. Ако користите ОР, само један аргумент мора бити тачан да би ОР пружио ТРУЕ одговор.

Можете користити И и ОР засебно или у оквиру других функција, као што је ИФ.

Коришћење функције И

Функцију АНД можете користити самостално или у комбинацији са другим функцијама да бисте обезбедили логички тест (ТРУЕ или ФАЛСЕ).

Да бисте започели, отворите а Гоогле табеле табелу и кликните на празну ћелију. Откуцајте =АНД(Аргумент А, Аргумент Б) и замените сваки аргумент критеријумима које желите да користите. Можете користити онолико аргумената колико желите, али морате имати барем један да би И функционисало.

У примеру испод користили смо три аргумента. Први аргумент је једноставно израчунавање 1+1=2.

Други тврди да је ћелија Е3 једнака броју 17.

Коначно, трећи тврди да је вредност ћелије Ф3 (која је 3) једнака израчунавању 4-1.

Пошто су сва три аргумента тачна, формула И одговара са ТРУЕ у ћелији А2. Ако променимо било који од ових аргумената, то ће проузроковати да формула И у А2 промени одговор из ТРУЕ у ФАЛСЕ.

  10 једноставних начина да поправите грешку Твитцх 3000

У примеру испод, формула И у ћелији А3 има два тачна аргумента и један нетачан (Ф3=10, док је Ф3 заправо једнако 3). Ово доводи до тога да И одговори са ФАЛСЕ.

Коришћење функције ОР

Док АНД захтева да сви аргументи које користи буду тачни, функција ОР захтева да само један буде тачан да би ОР одговорио са ТРУЕ.

Као и АНД, можете да користите функцију ОР самостално или да је комбинујете са другим функцијама. Исто као и са АНД, можете користити колико год желите аргумената, али морате имати бар један да би функционисао.

Да бисте користили ИЛИ, кликните на празну ћелију и откуцајте =ОР(Аргумент А, Аргумент Б) и замените аргументе својим.

У примеру испод, формула која користи ОР у ћелији А2 има један нетачан аргумент од три (Ф3=10, где је Ф3 заправо једнако 3).

За разлику од када користите И, један нетачан аргумент од три ће резултирати ТРУЕ резултатом. За ФАЛСЕ резултат, сви аргументи које користите морају бити нетачни.

У примеру испод, формуле ИЛИ у ћелијама А4 и А5 су вратиле ФАЛСЕ одговор јер су сва три аргумента у обе формуле нетачна.

Коришћење АНД и ОР са ИФ

Пошто су АНД и ОР логичке функције са ТРУЕ и ФАЛСЕ одговорима, можете их користити и са ИФ. Када користите ИФ, ако је аргумент ТРУЕ, он враћа једну вредност; у супротном, враћа другу вредност.

Формат формуле која користи ИФ је =ИФ(Аргумент, вредност ИФ ТРУЕ, вредност ИФ ФАЛСЕ). На пример, као што је приказано испод, =ИФ(Е2=1,3,4) узрокује да ИФ врати број 3 ако је ћелија Е2 једнака 1; у супротном, враћа број 4.

  Како брзо направити белешку на иПхоне-у или иПад-у

Пошто ИФ подржава само један аргумент, можете користити АНД и ОР да уведете сложене логичке тестове са више аргумената.

Коришћење И са ИФ

Да бисте користили И у оквиру формуле ИФ, откуцајте =ИФ(АНД(АНД Аргумент 1), вредност ИФ ТРУЕ, вредност ИФ ФАЛСЕ) и замените свој АНД аргумент (или аргументе) и вредности ИФ ТРУЕ и ИФ ФАЛСЕ.

У нашем примеру испод, користили смо ИФ са угнежђеном АНД формулом у ћелији А2 са четири аргумента. Сва четири аргумента су тачна, тако да се враћа вредност ИФ ТРУЕ (у овом случају, „Да“).

У ћелији А3, сличан ИФ са АНД формулом садржи два нетачна аргумента. Пошто АНД захтева да сви аргументи буду тачни, ИФ враћа вредност ИФ ФАЛСЕ, која је другачија текстуална вредност („Не“).

Коришћење ИЛИ са ИФ

Исто као и са АНД, такође можете користити ОР са ИФ за креирање сложеног логичког теста. Само један аргумент ОР мора бити тачан да би ИФ вратио ТРУЕ одговор.

Да бисте користили ИЛИ са ИФ, кликните на празну ћелију и откуцајте =ИФ(ОР(ОР Аргумент 1), вредност ИФ ТРУЕ, вредност ИФ ФАЛСЕ).

Замените аргумент ИЛИ (или аргументе) и своје вредности ИФ ТРУЕ/ФАЛСЕ, према потреби.

У нашим примерима у наставку, две формуле ИФ са ОР у ћелијама А2 и А3 вратиле су текстуалну вредност ИФ ТРУЕ („Да“). Сва четири аргумента су тачна у А2 ИФ са ОР формулом, док А3 има два нетачна аргумента од четири.

У ћелији А4, сва четири аргумента у формули ИФ са ОР су нетачна. Због тога укупна ИФ формула уместо тога враћа текстуалну вредност ИФ ФАЛСЕ („Не“).

  Како виртуелна стварност револуционише индустрију игара