Како користити Цортана гласовну команду за искључивање Виндовс 10


Цортана може да уради неке сјајне ствари; може вам дати ажурирања о саобраћају, сачувати подсетнике, пронаћи ресторан у близини и још много тога. Оно што не може да уради је да покрене једноставне системске операције као што је гашење или поновно покретање рачунара. Не може чак ни да затвори апликацију, али може да их отвори, што је нешто што можете користити да натерате Цортану да уради много више. Ако желите да искључите Виндовс 10 једноставном гласовном командом за Цортана, изненадили бисте се колико је то лако. Све што треба да урадите је да направите праву пречицу у правом фолдеру.

Отворите Виндовс Екплорер и идите на;

C:UsersUser NameAppDataRoamingMicrosoftWindowsStart MenuPrograms

Обавезно замените корисничко име сопственим корисничким именом постављеним у Виндовс-у. Кликните десним тастером миша унутар фасцикле Програми и изаберите опцију Нова пречица. У поље локације унесите;

shutdown.exe -s -t 60

Можете прескочити део ‘-т 60’ ако желите да радња искључивања буде тренутна. Са овом додатном командом, имаћете шездесет секунди прозора да откажете гашење преко командне линије. Можете подесити вредност на било шта друго, нпр. 30 са кашњењем од тридесет секунди. Именујте пречицу Схут Довн и готови сте.

Кликните на дугме микрофона унутар траке за претрагу на Виндовс радној површини или реците „Хеј Цортана“ ако сте га омогућили и дајте команду „Отвори Схут Довн ЕКСЕ“. Добићете обавештење на екрану које ће вам рећи да ће се Виндовс искључити за један минут или да ће се угасити за неко време.

  Како направити снимак екрана одређене области на екрану у оперативном систему Виндовс 10

Уверите се да сте пречицу назвали Искључи, а не Искључи јер Цортана неће моћи да је пронађе другачије. Ако желите да користите пречицу да поново покренете Виндовс, замените ‘-с’ са ‘-р’ и назовите га Рестарт. Да бисте га извршили, реците Цортани да отвори Рестарт ЕКСЕ.

Виа Анудееп Тубати