Како лако претраживати историју међуспремника на Линук-у помоћу билтена индикатора

Имати међуспремник је једна од ствари које се највише потцењују у модерним оперативним системима. Помоћу њега свако може копирати информације са једног места, похранити их на кратко и пренети на друго место. Ипак, колико год да су међуспремници невероватни, потребно је много побољшања да би био савршен, нпр. могућност чувања више од једне ставке или начин претраживања историје међумеморије.

Ту долази Индицатор Буллетин. Примарни циљ ове алатке је да побољша међуспремник на Линук-у и учини га тако да се оно што корисници сачувају у клипборду не изгуби.

Напомена: да бисте користили Индицатор Буллетин, мораћете да имате Убунту, Дебиан или могућност преузимања изворног кода и покретања помоћу Гита.

Убунту

Инсталација Индицатор Буллетин-а је прилично једноставна за Убунту кориснике јер се дистрибуира преко ППА. Да бисте омогућили овај извор софтвера, унесите следећу команду:

Напомена: Чини се да Убунту 18.04 још увек нема подршку за овај ППА. Међутим, чини се да све друге верзије Убунтуа добро функционишу.

sudo add-apt-repository ppa:1047481448-2/sergkolo

Сада када је Сергколо ППА на Убунту-у, мораћете да покренете наредбу за ажурирање да бисте освежили Убунту софтверске изворе.

sudo apt update

Обично, покретање команде за ажурирање омогућава кориснику да зна о свим ажурирањима софтвера која треба да се инсталирају. Ако видите обавештења о надоградњи на чекању, инсталирајте их пре него што наставите са процесом инсталације.

sudo apt upgrade -y

На крају, инсталирајте апликацију Индицатор Буллетин са:

sudo apt install indicator-bulletin

Треба да деинсталирате софтвер? Покрените апт ремове.

sudo apt remove indicator-bulletin --purge

Дебиан

Корисници Дебиана не би требало да имају проблема са покретањем софтвера Индицатор Буллетин након што се инсталира. Нажалост, не постоји наменско складиште софтвера за коришћење. Пошто Дебиан и Убунту ППА не функционишу добро заједно, најбоља опклада коју ће Дебиан фанови имати је да преузму датотеку пакета.

  5 најбољих бесплатних ГИФ снимача за Линук

У овом водичу смо тестирали Убунту 16.04 (Ксеинал) пакет и открили да беспрекорно ради на Дебиан Стабле 9.4. Нисмо га тестирали на Нестабилан и Тестинг. Да бисте добили пакет, преузмите га са Лаунцхпад-а помоћу алатке вгет.

wget https://launchpad.net/~1047481448-2/+archive/ubuntu/sergkolo/+files/indicator-bulletin_0.1-0~201703080331~ubuntu16.04.1_all.deb

Обавезно преименујте датотеку пакета у нешто удобније за писање у терминалу:

mv indicator-bulletin_0.1-0~201703080331~ubuntu16.04.1_all.deb indicator-bulletin.deb

Уз све то, време је да почнете да инсталирате софтвер. У промпту терминала, користите наредбу дпкг да кажете Дебиану да инсталира Индицатор Буллетин.

sudo dpkg -i indicator-bulletin.deb

Током инсталације Индикатор Билтена, могу се појавити неке неправилности у зависности. Да бисте то поправили, покрените команду апт инсталл -ф.

sudo apt install -f

Други Линук-ови преко изворног кода

Обично ће већина главних Линук дистрибуција имати пакете доступне за инсталацију. Нажалост, из било ког разлога, Индицатор Буллетин има само једноставна упутства за инсталацију за Убунту и Дебиан.

Ако желите да покренете овај софтвер на Арцх Линук, Федора, ОпенСУСЕ, итд., Мораћете да преузмете код са Гитхуб-а. Да бисте започели, инсталирајте Гит пакет.

Ако ваш оперативни систем није наведен испод, инсталирајте Гит тако што ћете потражити „гит“ у алату за управљање пакетима вашег ОС.

Напомена: програмер не наводи никакве потребне зависности за Билтен индикатора. Користите на властиту одговорност!

Арцх Линук

sudo pacman -S git

Федора

sudo dnf install git

ОпенСУСЕ

sudo zypper install git

Када је Гит инсталиран, користите га да преузмете најновији изворни код за Индицатор Буллетин и поставите га на свој рачунар.

git clone https://github.com/SergKolo/indicator-bulletin.git

Није потребно компајлирање овог софтвера. Уместо тога, требало би да буде једноставно покренути програм директно. Да бисте покренули Индицатор Буллетин, отворите прозор терминала и ЦД у фасциклу са изворним кодом.

cd ~/indicator-bulletin

Користећи Цхмод, ажурирајте дозволе датотека.

sudo chmod +x *

Затим померите датотеку пречице на радну површину (за лакше покретање).

mv indicator-bulletin.desktop ~/Desktop

Поред тога, направите копију датотеке радне површине и ставите је у ~/.цонфиг/аутостарт, ако желите да се аутоматски покреће када се пријавите.

cp ~/Desktop/indicator-bulletin.desktop ~/.config/autostart/

Коришћење билтена индикатора

Старт Индицатор Буллетин. Када се покрене, требало би да одмах почне да приступа и чува све што сте имали у међуспремнику.

  Како повратити изгубљене податке на Линук-у

Да бисте га користили, пронађите део текста, кликните било где и кликните на „копирај“. Када се изабере опција „копирај“, текст ће се одмах појавити у билтену индикатора. Одавде ћете то моћи да видите у апликацији.

Пиннинг Итемс

Индикаторски билтен омогућава корисницима да омиљене или „закаче“ ставке у историји међуспремника ради брзог приступа. Ако сте сачували нешто са апликацијом којој желите лак приступ, пронађите је на листи и задржите показивач миша на њој да бисте приказали мени подешавања. Након тога, изаберите „додај у закачено“.

Када је закачена, ставка ће бити видљива у „закаченом“ менију.

Сеарцх Цлипбоард

Једна од предности побољшаног међуспремника је функција претраживања. Ако сте нешто сачували у билтену индикатора за касније, али не можете да га пронађете и не желите да скролујете кроз десетине ставки, кликните на „опцију пронађи текст“.

Унутар менија „пронађи текст“ унесите термин за претрагу и требало би да се појави ставка међуспремника коју желите!