Како монтирати ИСО слике на Виндовс 10

Оптички дискови полако изумиру. Пронаћи ћете да лаптоп рачунари ниске класе и прилагођене десктоп верзије могу бити опремљене читачем оптичких дискова, али је технологија постала много мање уобичајена. УСБ-ови и екстерни дискови су сада популарни методи за пренос података када онлајн пренос није практичан или могућ. Дистрибуција софтвера се такође променила; већина софтвера је доступна на мрежи и корисници могу да га преузму и инсталирају уз малу помоћ.

монтирати ИСО слику

ИСО слике

ИСО слике су датотеке које садрже све што вам је потребно за инсталирање одређеног софтвера. Користе се за дистрибуцију оперативних система између осталог. У недостатку оптичких драјвера, ове датотеке се више не дистрибуирају на ЦД-овима или ДВД-овима. Уместо тога, преузимају се као и сваки други тип датотеке. Питање је како се користи ИСО датотека.

Монтирајте ИСО слике

ИСО слике или ИСО датотеке се ‘монтирају’ као виртуелни дискови. ОС мисли да постоји оптички диск у систему, у њега је уметнут ЦД или ДВД и може да чита инсталационе датотеке у њему.

Виндовс 10 може изворно монтирати ИСО слику.

Метод 1

Отворите Филе Екплорер.
Идите до ИСО датотеке.
Изаберите ИСО датотеку.
Погледајте траку и видећете нову картицу Управљање.
Изаберите картицу Управљање.
Кликните на дугме Монтирај.

Отворите Филе Екплорер и идите на Овај рачунар.
Монтирана ИСО датотека ће се појавити са осталим повезаним дисковима.
Двапут кликните на диск јединицу да бисте је отворили.

Метод 2

Отворите Филе Екплорер.
Идите до ИСО слике.
Кликните десним тастером миша на датотеку и изаберите Монтирај из контекстног менија.
Идите до овог рачунара.
Монтирана слика ће се појавити са другим дисковима.

Искључите ИСО слику

Када приступите датотекама у ИСО слици и употребите их, можете да искључите ИСО слику.

Отворите Филе Екплорер.
Идите на овај рачунар.
Кликните десним тастером миша на монтирану ИСО слику.
Изаберите Избаци из контекстног менија.
ИСО слика ће бити искључена.

Закључак

ИСО слике су уобичајене са нејасним софтвером и датотекама оперативног система. Они су најбољи начин за дистрибуцију софтвера који захтева много сложених датотека за инсталацију. Са неким ИСО датотекама, можете покушати да користите софтвер за екстракцију. Извучена фасцикла ће приказати исте датотеке које бисте видели да сте монтирали слику и вероватно ћете видети датотеку за подешавање коју можете да покренете. Међутим, можда се неће правилно инсталирати. Најбољи начин да инсталирате било шта дистрибуирано као ИСО слика је да га монтирате као виртуелни диск.