Како надоградити на Убунту 21.04

Убунту 21.04 је стигао! Уз њега долазе узбудљива нова ажурирања за Убунту десктоп, Убунту Линук кернел, као и многе нове функције које ће се корисницима сигурно свидети. У овом водичу ћемо говорити о томе како можете да надоградите свој систем на 21.04.

Надоградња на 21.04 – ГУИ

Ако планирате да надоградите са Убунту 20.10 на 21.04 Хирсуите Хиппо, најбољи начин да то урадите је преко ГУИ. ГУИ је веома једноставан и не захтева превише у поређењу са терминалом.

Да бисте започели надоградњу, притисните тастер Вин на тастатури. Ова радња ће отворити прозор за претрагу Убунту Гноме-а. Користећи поље за претрагу, унесите „Софтваре Упдатер“ и кликните на икону са именом „Софтваре Упдатер“.

Избором ове иконе, Убунту Софтваре Упдатер ће се отворити и претражити Убунту.цом за најновија ажурирања. Ова претрага ће потрајати. Након неког времена, од вас ће бити затражено да ажурирате свој Убунту рачунар ако већ нисте.

Након ажурирања, поново покрените рачунар. Затим се поново пријавите и поново покрените Убунту Софтваре Упдатер. Када се отвори, видећете: „Софтвер на овом рачунару је ажуриран. Међутим, Убунту 21.04 је сада доступан (Имате 20.10).“

Кликните на дугме „Надогради“ да бисте започели надоградњу. Ако не видите ово обавештење, потребно је да га присилите. Да бисте га присилили, отворите прозор терминала и унесите наредбу испод.

Напомена: можете отворити прозор терминала на Убунту-у притиском на Цтрл + Алт + Т или претраживањем „Терминал“ у менију апликације.

update-manager -d

Након што кликнете на дугме „Надогради“, од вас ће се тражити да унесете лозинку. Урадите то и изаберите дугме „Аутентикација“ да бисте наставили. Када унесете своју лозинку, видећете страницу „Напомене о издању“ за 21.04. Прочитајте ове белешке. Када завршите, кликните на дугме „Надогради“.

  Како се Аппле-ов иПад Про 2020. у поређењу са Трацкпад Мац-ом из 1994. године

Након што кликнете на дугме „Надогради“ на страници са белешкама о издању, Убунту ће почети да конфигурише ваш Убунту систем за Убунту 21.04 (преузимање нових пакета, подешавање нових софтверских канала, итд.)

Када Убунту заврши са конфигурисањем вашег система за надоградњу, видећете прозор. Овај прозор каже: „Да ли желите да покренете надоградњу?“ Кликните на дугме „Покрени надоградњу“ да бисте наставили.

Након што кликнете на дугме за надоградњу, Убунту ће започети транзицију вашег постојећег система на Убунту 21.04. Овај процес ће трајати прилично дуго, у зависности од ваше мрежне везе. Завалите се и дозволите да се прозор „Надоградња дистрибуције“ заврши.

Када се прозор „Надоградња дистрибуције“ заврши, поново ће покренути ваш Убунту рачунар. Када се поново пријавите на ваш Убунту систем, користићете Убунту 21.04! Уживати!

Надоградња на 21.04 – Терминал

Ако више волите да надоградите на Убунту 21.04 са 20.10 са терминала, можете. За почетак отворите прозор терминала на Убунту Линук радној површини. Да бисте отворили прозор терминала на Убунту-у, притисните Цтрл + Алт + Т на радној површини. Или потражите „Терминал“ у менију апликације и покрените га на тај начин.

Када се отвори прозор терминала, мораћете да ажурирате свој постојећи Убунту систем. 20.10 мора бити ажуриран пре покушаја надоградње на ново издање, јер може доћи до кварова.

Да бисте надоградили Убунту 20.10 на најновије пакете, извршите следећу апт наредбу за ажурирање. Затим користите команду апт упграде да све завршите. Имајте на уму да ова надоградња може потрајати неколико минута.

sudo apt update

sudo apt upgrade 

Након што Убунту 20.10 буде ажуриран, мораћете да извршите дист-упграде. Ова команда ће инсталирати све пакете у Убунту 20.10 који су можда задржани из једног или другог разлога.

sudo apt dist-upgrade

Дозволите команди дист-упграде да ради својим током. Ако нема шта да се инсталира, ништа страшно. Покретање ове команде на Убунту 20.10 је само мера предострожности, али неопходна.

  10+ најбољих оперативних система за хаковање (ОС) за сајбер безбедност 2023 – [Ethical List]

Одавде ћете морати да промените изворе софтвера са Убунту 20.10 Гроови на Убунту 21.04 Хирсуте. Да бисте то урадили, извршите следећу сед команду у наставку.

sudo sed -i 's/groovy/hirsute/g' /etc/apt/sources.list

Када су извори софтвера промењени, још једном извршите команду апт упдате. Покретање овога ће омогућити Убунту-у да освежи изворе софтвера и промени репо са 20.10 на 21.04.

sudo apt update

Након наредбе ажурирања, поново покрените команду апт упграде. Ова команда ће инсталирати Убунту 21.04 Хирсуте пакете преко 20.10 Гроови пакета.

sudo apt upgrade

Затим поново покрените команду дист-упграде. Ова команда ће инсталирати све доступне Убунту 21.04 пакете, укључујући оне које задржава команда за надоградњу.

sudo apt dist-upgrade

Поново покрените свој Линук рачунар. Када се поново пријавите, покрените прозор терминала. Затим извршите команду апт ауторемове да бисте уклонили застареле пакете.

sudo apt autoremove 

Када се уклоне сви застарели пакети, бићете спремни да користите Убунту 21.04! Уживати!