Како надоградити на Убунту 21.10

Убунту 21.10 је ту, и то је узбудљиво издање. Са овом новом верзијом Убунтуа, Цаноницал својим корисницима коначно даје Гноме 40, ажурирање следеће генерације за Гноме Схелл и многе друге одличне функције. У овом водичу ћемо вам показати како можете да надоградите свој Убунту систем на 21.10.

Надоградња на 21.10 – ГУИ

Надоградња на 21.10 преко ГУИ је прави начин, јер је надоградњу лако извести. Да не спомињемо, све се брине са само неколико кликова. Ево како да то урадите.

Прво, мораћете да надоградите систем тако да ваше тренутно издање Убунту-а (21.04) има инсталиране најновије пакете. Да бисте ажурирали Убунту на најновије пакете, притисните тастер Вин на тастатури, укуцајте „Софтваре Упдатер“ и покрените га.

Када је софтвер за ажурирање отворен, он ће проверити да ли постоје најновија ажурирања 21.04. Када потврди да имате пакете за инсталирање, појавиће се обавештење које тражи да инсталирате исправке. Урадити тако.

Са свим инсталираним ажурирањима, Убунту ће вам рећи: „Софтвер на овом рачунару је ажуриран. Међутим, Убунту 21.10 је сада доступан (имате 21.04). ” Кликните на дугме „Надогради“ да бисте започели процес надоградње 21.10.

Напомена: обавештење о надоградњи би требало да се појави након инсталирања ажурирања у Убунту 21.04. Ако не видите обавештење на вашем Убунту систему, не брините. Можете присилити надоградњу покретањем терминала и уносом наредбе упдате-манагер -д.

Када изаберете дугме „Надогради“, Убунту ће тражити лозинку. Помоћу тастатуре унесите лозинку за кориснички налог. Затим изаберите дугме „Аутентикација“ да бисте потврдили.

Након што унесете лозинку, појавиће се белешке о издању Убунту 21.10. Одвојите мало времена и прочитајте их. Након што завршите са читањем напомена о издању, пронађите дугме „Надогради“ и кликните на њега да бисте прешли на следећи корак у процесу надоградње.

Одабиром дугмета „Надоградња“ у области за белешке о издању 21.10 отвориће се прозор за надоградњу. Овај прозор ће припремити ваш систем за надоградњу. Након тога ће се појавити прозор који каже: „Да ли желите да покренете надоградњу?“ Кликните на дугме „Покрени надоградњу“ да бисте потврдили.

Процес надоградње траје мало времена, јер Убунту алатка за надоградњу има много ствари за преузимање. Зато се опустите, будите стрпљиви и дозволите алату за надоградњу да инсталира најновију верзију на ваш систем.

Када су све надоградње инсталиране на вашем Убунту систему, на екрану ћете видети прозор „уклони застареле пакете“. Пронађите дугме „Уклони“ и кликните на њега мишем да бисте уклонили све застареле пакете.

Када су уклоњени сви застарели пакети, надоградња је завршена. Затим поново покрените рачунар да бисте почели да користите Убунту 21.10!

Надоградња на 21.10 – Терминал

Други начин за надоградњу на Убунту 21.10 је помоћу терминала. За почетак, мораћете да покренете прозор терминала на Убунту радној површини. Притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури да бисте отворили терминал. Или потражите „Терминал“ у менију апликације и покрените га на тај начин.

Са отвореним прозором терминала, користите команду апт упдате да освежите Убунту софтверске изворе и проверите да ли постоје ажурирања.

sudo apt update

Након што покренете команду за ажурирање, користите команду за надоградњу да бисте инсталирали било које ажурирање на чекању доступно за Убунту 21.04. Ове надоградње морају бити инсталиране јер се Убунту неће надоградити пре него што инсталира све закрпе.

sudo apt upgrade -y

Након надоградње, команда дист-упграде мора бити покренута на вашем Убунту систему. Команда дист-упграде ће инсталирати све надоградње на чекању за Убунту које су задржане.

sudo apt dist-upgrade -y

Сада када су сва ажурирања инсталирана на Убунту 21.04, надоградња на 21.10 може да почне. Користећи команду сед, замените „хирсуте“ са „имписх“ у изворима вашег Убунту софтвера.

sudo sed -i 's/hirsute/impish/g' /etc/apt/sources.list

Са промењеним изворима софтвера са 21.04 на 21.10, следећи корак је ажурирање Убунтуа. Убунту мора бити ажуриран да би се виделе промене направљене у датотеци „соурцес.лист“.

sudo apt update

Када унесете наредбу за ажурирање, Убунту ће уклонити све референце на „хирсуте“ и додати нове информације које сте додали командом сед.

Након што покренете команду за ажурирање, Убунту ће вас обавестити да имате нове пакете за инсталирање. Ови пакети су надоградња 21.10. Да бисте инсталирали ове пакете, покрените наредбу за надоградњу у наставку.

sudo apt upgrade -y

Са покретањем команде за надоградњу, већина Убунту 21.10 пакета ће бити инсталирана. Међутим, већина нису сви. Да бисте инсталирали остале пакете и завршили надоградњу, покрените команду дист-упграде.

sudo dist-upgrade -y

Када је команда дист-упграде завршена, поново покрените рачунар. Након поновног покретања, користићете Убунту 21.10! Уживати!

Преузми 21.10

Желите нову инсталацију Убунту 21.10? Погледајте званичника Убунту веб локација, и кликните на „Преузми“ да бисте добили најновије ИСО издање Убунту 21.10 за десктоп.

Ако желите да преузмете најновије издање Убунту-а путем торрента, проверите страница за алтернативна преузимања.