Како надоградити на Федора 34

Федора 34 је овде! Са њим долази потпуно ново десктоп окружење: Гноме 40! Ако сте стрпљиво чекали да испробате ово ново издање, овај чланак је за вас! Пратите док будемо говорили о томе како да надоградите на Федора 34!

Преузмите Федора 34 да бисте је испробали свеже

Ако немате инсталирану Федору 33 и не можете директно да надоградите на 34, или ако користите другу дистрибуцију и желите да је проверите, желећете да преузмете Федора 34.

Да бисте се дочепали Федоре 34 и испробали је свеже, почните тако што ћете прећи на Федора званична веб локација. Када сте на веб локацији, пронађите „Федора радну станицу“ и кликните на дугме „Преузми одмах“.

Кликом на „Преузми одмах“ мишем, бићете преусмерени на страницу за преузимање. Одавде пронађите „На Линуку или само желите ИСО датотеку?“ опција. Затим изаберите дугме „Преузми“ поред „Федора 34: к86_64 ДВД ИСО“ да бисте преузели најновију Федору. Или преузмите Федора Медиа Вритер ако користите Виндовс или Мац ОС.

Надоградите на Федора 34 – Гноме софтвер

Надоградњу на Федора 34 најбоље је извршити помоћу Гноме софтвера, првенствено ако користите Гноме издање оперативног система. Да бисте започели процес надоградње, уверите се да сте повезани на интернет. Затим покрените апликацију „Софтвер“.

Пустите да се апликација Гноме Софтваре учита и провери да ли постоје најновија ажурирања и апликације. Када буде спреман за употребу, кликните на дугме „Ажурирања“ у апликацији. Када кликнете на ово дугме, видећете ажурирања софтвера, као и банер на врху странице.

Овај банер каже: „Федора 34 је сада доступан. Надоградите за најновије функције, побољшања перформанси и стабилности.” Пронађите дугме „Преузми“ и кликните на њега. Или изаберите „Сазнајте више“ да бисте сазнали више о новом издању.

Када мишем кликнете на дугме „Преузми“, Гноме Софтваре ће почети да преузима сав софтвер који треба да надоградите на Федора 34. Имајте на уму да ће ово преузимање вероватно потрајати да се заврши ако имате спору интернет везу. Будите стрпљиви.

Када се процес преузимања заврши, Гноме Софтваре ће имати све закрпе потребне за надоградњу вашег Федора 33 система на нови Федора 34. Одавде пронађите дугме „Поново покрени и инсталирај“ у апликацији Софтвер и кликните на њега.

Када изаберете дугме „Поново покрени и инсталирај“, Федора ће поново покренути рачунар у посебном режиму. У овом режиму, Федора ће почети да инсталира и прелази ваш систем са Федора 33 на Федора 34. Још једном, ово ће потрајати. Завалите се и дозволите да се надоградња деси.

Након што се процес надоградње заврши, Федора ће се поново покренути и учитати у Федора 34. Одавде, све што треба да урадите да бисте користили ново издање је да унесете своју лозинку.

Надоградите на Федора 34 – Терминал

Не може свако да користи Гноме софтвер за надоградњу на Федора 34, пошто Гноме софтвер не долази при сваком окретању Федоре (као КДЕ или Циннамон). Поред тога, неки Федора корисници радије користе командну линију за надоградњу.

Ако желите да надоградите свој Федора 33 систем на Федора 34 преко командне линије, први корак је да отворите прозор терминала на Федора радној површини. Да бисте то урадили, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури или потражите „терминал“ у менију апликације и урадите то на тај начин.

Када је прозор терминала отворен и спреман за употребу, користите наредбу днф упдате да надоградите свој Федора 33 систем на тренутни. Морате да инсталирате најновије пакете или да имате тежак прелазак на Федора 34.

sudo dnf update 

Када се ажурирање заврши, мораћете да инсталирате пакет „днф-плугин-систем-упграде“. Овај пакет ће олакшати надоградњу преко командне линије, тако да се мора инсталирати.

sudo dnf install dnf-plugin-system-upgrade

Када поставите најновију Федора алатку за надоградњу, време је да преузмете сва најновија 34 пакета унутар ДНФ-а. Пошто тренутно користите Федора 33, мораћете да кажете Федори да преузме верзију 34.

Да бисте преузели пакете за надоградњу, користите команду за преузимање надоградње система. Имати на уму; ову наредбу јул одвојите мало времена да завршите. Федора је велики оперативни систем и има много ствари за преузимање.

sudo dnf system-upgrade download --releasever=34

Када се преузимање коначно заврши и сви Федора 34 пакети буду готови и спремни за инсталацију, користите команду за поновно покретање система за надоградњу. Ова команда ће поново покренути ваш Федора рачунар, слично као Гноме софтвер, и започети процес надоградње.

sudo dnf system-upgrade reboot

Процес надоградње траје доста минута, као што се очекивало. Када се надоградња заврши, Федора ће се поново покренути и омогућити вам да се пријавите. Када се поново пријавите, користићете Федора 34!