Како направити ивицу странице у Мицрософт Ворд-у

Додавање ивице странице вашем документу може бити суптилан начин да се ваши Мицрософт Ворд документи истакну. Можете да прилагодите стил, дебљину и број страница за ивицу да се примени на ваш Ворд документ.

Додавање ивице странице у Мицрософт Ворд-у

Прављење ивице странице у Мицрософт Ворд-у зависиће од ваше верзије Мицрософт Оффице-а. За Оффице 365 и Оффице 2019, отворите Ворд документ и кликните на картицу „Дизајн“ на траци.

Ако имате старију верзију система Оффице, кликните на картицу „Изглед“ или „Изглед странице“.

Одавде кликните на дугме „Границе странице“ у одељку „Позадина странице“ на траци.

Подразумевано, оквир „Границе и сенчење“ који се отвара требало би да подразумевано буде картица „Граница странице“. Ако није, кликните на ту картицу да бисте унели подешавања ивице.

Кликните на „Кутија“ да бисте свом документу додали типичну ивицу оквира. Можете да користите подразумевани стил, боју и ширину оквира или да промените ова подешавања из различитих падајућих менија.

Кликните на „ОК“ да бисте применили ивицу странице на свој Ворд документ.

Подразумевано, овај стил ивице се примењује на сваку страницу.

Ваш приказ за уређивање документа ће се ажурирати да би приказао примењену нову ивицу.

Алтернативни стилови ивица странице и форматирање

Формат странице оквира је подразумевани стил, али су вам доступни алтернативни стилови ивица и опције форматирања које можете користити.

  Како преузети ТикТок видео записе без воденог жига

Ивица оквира је најосновнија, јер вашој страници додаје пуну линију без сенке. Чак и то се може прилагодити различитим врстама линија, ширина и боја.

Прилагођене поставке и стилови ивица странице

Осим ивице оквира, такође можете да примените ивицу са сенком, ивицу у „3Д“ стилу и прилагођену ивицу са опцијама мешања и подударања за сваку страну.

Да бисте то урадили, изаберите једну од опција из одељка „Подешавање“ на картици „Граница странице“ у оквиру за дијалог „Границе и сенчење“. Ваш одабрани стил ће се појавити за преглед у одељку „Преглед“ пре него што га примените на документ.

Изаберите свој Ворд стил ивице тако што ћете кликнути на једну од опција у

Примена или уклањање појединачних граничних линија

Ако желите да примените или уклоните појединачне линије ивица из свог документа (на пример, уклоните ивицу са дна странице), то можете да урадите у одељку „Преглед“.

Ако је ивица примењена, кликните на ивицу да бисте је уклонили. Да бисте га поново применили, кликните на линију да би се поново појавила.

Примена прилагођених граничних линија

Кликом на појединачне линије ивице у одељку „Преглед“ такође можете применити различите стилове на различите линије када је изабрана поставка ивице „Прилагођено“.

Да бисте то урадили, кликните на дугме „Прилагођено“ у колони „Подешавање“, изаберите стил линије из падајућег менија „Стил“, а затим кликните на једну од граничних линија у оквиру „Преглед“.

Промена ширине и боје ивице

Своју ивицу можете истаћи различитим бојама и ширинама ивица. Већа ширина ивице ће учинити да се ваша ивица више истиче у вашем документу.

Ширина ивица почиње од 1/4 пт и иде до 6 пт. Преглед одабране ширине ивице појављује се у одељку „Преглед“. Можете да изаберете било коју боју коју изаберете, било из унапред дефинисаних опција или помоћу РГБ графикона боја.

  ОКР у односу на КПИ: објашњене разлике

Да бисте променили ширину или боју ивице, изаберите жељене опције из падајућих менија „Боја“ и „Ширина“. Ако имате примењено подешавање ивице „Прилагођено“, мораћете да кликнете на сваку линију ивице у одељку „Преглед“ да бисте применили изабрана подешавања на те линије.

Додавање ивице на једну страницу

Мицрософт Ворд обично примењује стилове ивица на сваку страницу, али можете да примените ивицу странице на појединачну страницу или да искључите одређене странице као што је насловна страница.

Да бисте то урадили, уђите у мени подешавања „Граница странице“ (Изглед/Дизајн/Изглед странице > Ивице странице) и кликните на падајући мени „Примени на“.

Ако желите да примените ивицу на појединачну страницу, уверите се да сте активни на тој страници у Ворд документу пре него што уђете у мени.

Из падајућег менија „Примени на“ изаберите „Овај одељак“ да бисте га применили на страницу на којој се тренутно налазите. Да бисте своју ивицу применили само на прву страницу, изаберите „Овај одељак – Само прва страница“ или, да бисте је применили на све странице осим прве, изаберите „Овај одељак – Све осим прве странице“.

Да бисте применили ивицу странице на појединачне странице, изаберите одговарајућу опцију из

Кликните на „ОК“ да бисте сачували када будете спремни. Ово ће затим применити ивицу ваше странице на странице које сте навели, а не на цео документ.