Како направити резервну копију Тхундербирд профила на Линук-у

Корисници Линук-а који користе Тхундербирд клијент е-поште знају да програм нема уграђени метод за прављење резервних копија читавих профила на Линук-у. Као резултат тога, корисници који желе да задрже сталну резервну копију е-поште и података о корисничким налозима морају да траже спољно решење за прављење резервне копије Тхундербирд профила.

УПОЗОРЕЊЕ СПОИЛЕР: Померите се надоле и погледајте видео водич на крају овог чланка.

Направите резервну копију Тхундербирд профила

Срећом, решење није много компликовано, пошто се сви кориснички подаци програма налазе у једној фасцикли у /хоме/. Ако желите да задржите све своје конфигурисане додатке и налоге, мораћете да преместите неке датотеке. Да бисте започели са резервном копијом, мораћете да отворите прозор терминала. Одавде користите команду тар да креирате комплетну бз2 архиву ~/.тхундербирд фолдера.

Напомена: Програм за е-пошту Тхундербирд поставља профиле у /хоме/. Ако желите да направите резервну копију више корисничких профила, мораћете да се пријавите на налог сваког корисника и покренете команду за компресију.

tar -jcvf thunderbird-email-profile.tar.bz2 .thunderbird

Компресија је обично прилично брза. У неким случајевима, то може потрајати, посебно ако имате пуно података на свом профилу. Када се компресија заврши, видећете датотеку под називом „тхундербирд-емаил-профиле.тар.бз2“. Ова архива садржи све податке о налогу е-поште, додатке, итд. о вашем Тхундербирд клијенту е-поште. Слободно узмите ову архиву и отпремите је на свој Дропбок, Гоогле диск или чак кућни сервер датотека.

Имајте на уму да је ова архива потпуно незаштићена и ако падне у погрешне руке, свако може имати тренутни приступ вашим старим имејловима и разним налозима. Касније у овом чланку ћемо говорити о томе како правилно шифровати и чувати ове податке. Ако не намеравате да шифрујете резервну копију, користите бар а сигурна лозинка за налог и не делите архиву ни са ким!

  Како користити Хуго Статиц Сите Генератор на Линук-у

Шифровање резервне копије

Постоји много начина да кодирате своју Тхундербирд резервну копију, али је вероватно најбољи начин да користите ГнуПГ. То је стандардни алат за шифровање на целом Линук-у и вероватно га већ имате инсталиран на свом Линук рачунару. Да бисте га користили, отворите прозор терминала и откуцајте „гпг“.

Уношење „гпг“ у терминал без ичега другог ће вас упозорити да „нисте дали команду“. Коришћење ГПГ-а без икаквих командних аргумената је у реду. Ако то урадите, знате да имате ГПГ на рачунару. Ако то не учините, потражите у свом менаџеру пакета (или како год да инсталирате софтвер на свој Линук оперативни систем) и потражите „гпг“ или „ГнуПГ“ и инсталирајте га.

Затим унесите ову команду да шифрујете резервну копију профила.

gpg -c thunderbird-email-profile.tar.bz2

Покретање ове команде ће приказати промпт који тражи од корисника да унесе лозинку. Обавезно користите безбедну, незаборавну лозинку коју нико неће моћи лако да погоди.

Када је датотека потпуно шифрована, избришите изворну датотеку, јер је тхундербирд-емаил-профиле.тар.бз2 сада тхундербирд-емаил-профиле.тар.бз2.гпг.

rm thunderbird-email-profile.tar.bz2

Када се процес шифровања заврши, ваши резервни подаци су безбедни и нико осим вас не може да им приступи. Слободно га отпремите било где.

Дешифровање резервне копије

Шифровање и дешифровање са ГнуПГ-ом функционишу отприлике на исти начин, тако да корисник треба да унесе команду и лозинку за закључавање или откључавање датотека. Да бисте дешифровали ГПГ датотеку на свом Линук рачунару, отворите прозор терминала и користите ЦД команду да бисте прешли у фасциклу у којој се налази резервна копија. У овом примеру је у /хоме/.

cd ~/

Унутар директоријума /хоме/ користите команду лс да бисте били сигурни да је датотека тхундербирд-емаил-профиле.тар.бз2.гпг тамо. Ако датотека није у овом директоријуму и премештена, размислите о овој команди да бисте је пронашли:

locate thunderbird-email-profile.tar.bz2.gpg

Користећи гпг команду, дешифрујте закључану датотеку.

gpg thunderbird-email-profile.tar.bz2.gpg

Када се дешифровање заврши, поново покрените лс да бисте открили дешифровану архиву. Ваша /хоме/ фасцикла би требало да има и тхундербирд-емаил-профиле.тар.бз2.гпг и тхундербирд-емаил-профиле.тар.бз2.

  Како инсталирати уТоррент на Линук са Вине-ом

Слободно издвојите тхундербирд-емаил-профиле.тар.бз2 и избришите датотеку тхундербирд-емаил-профиле.тар.бз2.гпг ако више не желите да је закључана. У супротном, задржите оба и избришите тар.бз2 архиву када завршите са њеним коришћењем.

Враћање резервне копије

Након дешифровања Тхундербирд архиве, можда ћете желети да вратите резервну копију. Имајте на уму да ако ово радите на новом рачунару, можда ћете морати да избришете .тхундербирд директоријум који је већ тамо.

Напомена: брисање ове фасцикле је неопходно, јер многе Линук дистрибуције које одлуче да испоруче Тхундербирд могу имати ову фасциклу.

Да бисте га избрисали, покрените ову команду:

rm -rf ~/.thunderbird

Када уклоните подразумевану фасциклу профила, извуците резервну копију.

tar -xvf thunderbird-email-profile.tar.bz2

Све би требало да се издвоји унутар .тхундербирд директоријума у ​​/хоме/. Ако није, употребите мв да га преместите из надређене фасцикле (ако се то догоди).

cd ~/thunderbird-email-profile

mv .thunderbird ~/

rm thunderbird-email-profile