Како омогућити и користити историју међуспремника у оперативном систему Виндовс 10

Виндовс 10 подиже копирање и лепљење на други ниво са функцијом која се зове Цлипбоард хистори, која вам омогућава да видите листу ставки које сте недавно копирали у међуспремник. Само притисните Виндовс+В. Ево како да га укључите и видите историју међуспремника.

Шта се чува у историји међуспремника?

Историја међуспремника се први пут појавила у Виндовс 10 ажурирању за октобар 2018. (верзија 1809). Тренутно, историја међуспремника подржава текст, ХТМЛ и слике мање од 4 МБ. Веће ставке неће бити сачуване у историји.

Продавнице историје међуспремника а максимално 25 уноса, при чему најстарији предмети нестају како се појављују нови. Такође, осим ако ставка није закачена у међуспремник, листа историје међуспремника ће се ресетовати сваки пут када поново покренете рачунар или уређај.

Како омогућити историју међуспремника у оперативном систему Виндовс 10

Прво кликните на дугме „Старт“, а затим кликните на икону „Зупчаник“ на левој страни Старт менија да бисте отворили мени „Подешавања за Виндовс“. Такође можете да притиснете Виндовс+и да бисте стигли тамо.

У подешавањима оперативног система Виндовс кликните на „Систем“.

На бочној траци Подешавања кликните на „Међуспремник“. У подешавањима међуспремника, пронађите одељак под називом „Историја међумеморије“ и пребаците прекидач на „Укључено“.

Историја међумеморије је сада укључена. Сада можете затворити Подешавања и користити функцију у било којој апликацији.

  Како онемогућити аутоматско исправљање у Виндовс 10 УВП апликацијама

Како погледати историју међуспремника у оперативном систему Виндовс 10

Када омогућите историју међуспремника, можете позвати листу ставки које сте недавно копирали док користите било коју апликацију. Да бисте то урадили, притисните Виндовс + В.

Појавиће се мали прозор. Најскорије ставке које сте копирали налазе се на врху листе.

Можете кликнути на било коју ставку на листи историје међуспремника да бисте је налепили у отворену апликацију.

Да бисте уклонили ставке из историје међуспремника, кликните на елипсе (три тачке) поред ставке коју желите да избришете. Изаберите „Избриши“ из малог менија који се појави.

Ако желите да уклоните све ставке из историје Цлипбоард-а, кликните на „Обриши све“ у менију са елипсама.

Такође је могуће закачити ставку на листу историје међуспремника. На тај начин ће остати на листи чак и ако поново покренете рачунар или кликнете на „Обриши све“. Да бисте то урадили, кликните на мени са три тачке и изаберите „Прикачи“. Можете касније да откачите ставку тако што ћете изабрати „Откачи“ из менија са три тачке.

Интерфејс историје међуспремника има мало другачији изглед на старијим верзијама Виндовс-а. Ево упутстава за оне који су радили на изградњи пре 1909.

Након коришћења пречице на тастатури Виндовс+В, мали плутајући прозор ће се појавити или близу апликације коју користите, или ако су сви прозори затворени или минимизирани, у доњем десном углу екрана. Најскорије ставке које сте копирали биће на врху листе.

Док је прозор историје међуспремника отворен, можете кликнути на било коју ставку на листи да бисте је налепили у отворену апликацију или документ.

  Како додати налог госта у Виндовс 11

Да бисте уклонили ставке из историје међуспремника, кликните на мали „Кс“ поред ставке на листи. Или можете да обришете целу листу кликом на „Обриши све“ у горњем десном углу прозора историје међуспремника.

Такође можете да закачите ставку на листу историје међуспремника тако што ћете кликнути на малу икону штипаљке поред ставке. На тај начин, ставка ће остати на листи историје међуспремника чак и ако поново покренете рачунар или кликнете на „Обриши све“.

Како онемогућити историју међуспремника у оперативном систему Виндовс 10

Да бисте искључили историју међуспремника у оперативном систему Виндовс 10, идите на Подешавања > Систем > Међуспремник. Пронађите опцију под називом „Историја међуспремника“ и пребаците прекидач на „Искључено“.

Када се онемогући, ако притиснете Виндовс+В, видећете мали прозор који вас упозорава да Виндовс 10 не може да прикаже историју ваше клипборда јер је функција искључена.