Како омогућити и онемогућити сенку у оперативном систему Виндовс 10


Ефекти сенке у оперативним системима постоје искључиво из естетских разлога; ако вам се не свиђа оно што видите на екрану, нећете уживати у коришћењу. Ефекат, иако је мањи и понекад тешко уочљив, такође даје неку корист; чини да прозор апликације лебди изнад остатка интерфејса. Ефекат може само учинити да оперативни систем изгледа цоол или вам може помоћи да разликујете један прозор од другог. Без обзира на то, сенке се већ неко време користе у Виндовс-у и ОС Кс-у. Ако не волите сенку у ОС Кс, потребна је команда Терминала да бисте је онемогућили. У оперативном систему Виндовс 10, потребно је да поништите само једну опцију на контролној табли.

Отворите десктоп апликацију Цонтрол Панел и идите на Систем и безбедност>Систем и кликните на Напредне поставке на бочној траци. У прозору „Својства система“ који се отвори, идите на картицу „Напредно“ и кликните на „Подешавања“ у одељку „Перформансе“.

На картици „Визуелни ефекти“ видећете веома дугачку листу поља за потврду која омогућавају или онемогућавају естетске функције у оперативном систему Виндовс. Потражите опцију „Прикажи сенке испод прозора“ и поништите је. Кликните на Примени и сенка ће одмах нестати.

Можете расправљати о томе да ли су овакви елементи корисничког интерфејса важни или их уопште треба укључити у ОС. Постоје и питања о томе колико је сенка видљива у оперативном систему Виндовс 10. Ако имате тамну позадину, сенка уопште није видљива. Није свестан контекста, што значи да нијанса остаје исте боје и да се ефекат чини бескорисним преко тамне позадине или тамнијег прозора. Међутим, видљиво је на светлијој позадини и ако је то оно што имате на радној површини, можда ћете одлучити да вам овај додатни ефекат није потребан.

  5 бесплатних алата за диктирање које можете користити у оперативном систему Виндовс или мацОС