Како омогућити КСПС прегледач на Виндовс 10

У онлајн објављивању докумената доминира ПДФ формат. Без обзира коју врсту датотеке преузимате; брошура, часопис, извештај, проспект, велике су шансе да ће бити у ПДФ формату. ПДФ документ ће изгледати исто без обзира на ком уређају или апликацији га прегледате и штампаће се исто без обзира на то са ког уређаја га штампате.

ПДФ није једини формат који то ради. Постоји и КСПС формат датотеке.

КСПС датотеке

Мицрософт је развио КСПС формат датотеке као конкурент ПДФ-у. Формат није баш успео, али то не значи да никада нећете наићи на КСПС датотеку. Да бисте креирали КСПС датотеку, потребан вам је уређивач докумената који може да сачува у овом формату. Све апликације Мицрософт Оффице-а могу да сачувају у КСПС формату, али не могу да га читају када се датотека креира. Не може ни било који модерни претраживач, али видећете да неки ПДФ читачи подржавају формат.

КСПС прегледник – Суматра ПДФ читач

Добар читач ПДФ-а подржава КСПС формат. Постоји много одличних ПДФ читача независних произвођача које можете испробати. Предлажемо да испробате Суматра ПДФ Реадер. Бесплатна је, има верзију која се може инсталирати и преносити, и подржава КСПС формат датотеке.

Преузимање Суматра ПДФ читач (изаберите било коју верзију по свом избору).
Инсталирајте и покрените Суматра ПДФ читач.
Превуците и отпустите КСПС датотеку у апликацију и она ће се отворити.

КСПС прегледник – Гоогле диск

Ако не желите да инсталирате апликацију за преглед КСПС датотеке, користите Гоогле диск. Можете да отпремите КСПС датотеку на Гоогле диск и она ће приказати њен садржај.

Посетите Гоогле диск и пријавите се са својим налогом.
Кликните на дугме Ново и изаберите Отпремање датотеке.
Изаберите КСПС датотеку и сачекајте да се отпреми.
Двапут кликните да бисте отворили датотеку на Гоогле диску и она ће се отворити.

КСПС прегледник – Виндовс 10 залиха апликација

Виндовс 10 је долазио са сопственом апликацијом за прегледање КСПС-а. Нажалост, Мицрософт је одлучио да га обустави. Новије верзије оперативног система Виндовс 10 неће имати инсталирану апликацију из кутије, али и даље можете да је инсталирате.

Отворите апликацију Подешавања помоћу пречице на тастатури Вин+И.
Идите на Апликације.
Изаберите картицу Апликације и функције.
Кликните на Опционалне функције.
Кликните на Додај функцију.
Изаберите КСПС прегледник са листе.
Изаберите Инсталирај (инсталација траје неко време).
Када се инсталира, кликните десним тастером миша на КСПС датотеку и изаберите Отвори са.
Изаберите КСПС прегледник из контекстног менија да бисте отворили датотеку.

Закључак

КСПС не ужива широку подршку, чак ни за Мицрософтове сопствене производе. Осим ако се ово не промени, мало је вероватно да ће формат постати чешћи. Нашим тестовима смо открили да стандардни Виндовс 10 КСПС прегледник често није могао да отвори одређене типове КСПС датотека, чак ни оне које су креиране у Мицрософт Ворд-у. Са друге стране, Суматра ПДФ читач је могао да обради формат без проблема, без обзира на то шта документ садржи. Ако желите да отворите КСПС датотеку, а не желите да користите предложене апликације овде, потражите добар прегледач ПДФ-а и он би требало да може да уради посао.