Како онемогућити УФВ заштитни зид у Линуку

Ако нисте задовољни УФВ заштитним зидом на вашем Линук рачунару и желите да га деинсталирате, али не знате одакле да почнете, то је разумљиво. Колико год да је овај заштитни зид добар, ниједан главни Линук ОС не говори о томе како га користити.

У овом водичу ћемо говорити о томе како можете искључити, па чак и деинсталирати УФВ заштитни зид. За почетак, уверите се да имате приступ на нивоу система свом Линук рачунару, јер је за искључивање заштитног зида потребан роот приступ. Затим пратите доле!

Искључите УФВ – терминал

Ако треба да искључите УФВ заштитни зид на вашем Линук рачунару, најбољи начин да то урадите је помоћу командне линије. Разлог? УФВ је апликација командне линије, и док многи Линук оперативни системи користе ГУФВ, ГУИ за апликацију командне линије, далеко је ефикаснији преко терминала.

Да бисте започели, отворите прозор терминала на Линук радној површини. Да бисте то урадили, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури или потражите „Терминал“ у менију апликације и покрените га на тај начин.

Када је прозор терминала отворен и спреман за употребу, извршите команду уфв –хелп. Ова команда ће вам показати све командне аргументе доступне за УФВ заштитни зид и помоћи вам да га укључите и искључите по жељи.

ufw --help

Прегледајте страницу помоћи за одељак „онемогући“ и прочитајте шта ради. Обавезно прочитајте и одељак „омогући“ и све остало што вам може помоћи. Када завршите са читањем, извршите наредбу испод да бисте искључили заштитни зид.

sudo ufw disable

Након уноса горње команде, систем ће тражити лозинку. Помоћу тастатуре унесите лозинку за кориснички налог и притисните тастер Ентер. УФВ заштитни зид треба одмах да се искључи.

  9 крипто превара које треба да знате пре куповине биткоина

Можете да проверите статус УФВ заштитног зида да видите да ли је заиста искључен помоћу уфв статус команде. Ако УФВ каже „неактиван“, команда је радила. У супротном, поново покрените команду.

sudo ufw status

Желите поново да укључите УФВ заштитни зид? Покрените наредбу уфв енабле испод да бисте одмах укључили заштитни зид.

sudo ufw enable

Искључите УФВ – ГУИ

Ако управљате својим УФВ заштитним зидом помоћу УФВ УИ апликације (ГУФВ) и морате да га искључите, урадите следеће. Прво покрените ГУФВ на следећи начин. Прво потражите „Конфигурација заштитног зида“ или „ГУФВ“ у менију апликације и покрените га.

Када је апликација отворена и спремна за употребу, пронађите клизач „Статус“ у корисничком интерфејсу. Ако је УФВ заштитни зид активан, овај клизач „Статус“ ће бити укључен. Да бисте га искључили, кликните на клизач.

Ако желите поново да укључите заштитни зид, кликните на клизач.

Деинсталирајте УФВ/ГУФВ

Ако сте завршили са УФВ заштитним зидом или желите да га замените другим заштитним зидом и његово привремено искључивање није довољно, април потребно је деинсталирати. Да бисте га деинсталирали, почните покретањем прозора терминала.

Да бисте отворили прозор терминала на Линук радној површини, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или потражите „Терминал“ у менију апликације. Када је прозор терминала отворен и спреман за употребу, пратите команде за деинсталацију које одговарају Линук ОС-у који користите.

Убунту

Да бисте у потпуности уклонили УФВ заштитни зид из Убунтуа, извршите команду апт ремове поред прекидача командне линије –пурге. Прекидач –пурге ће избрисати све конфигурационе датотеке и све из система.

sudo apt remove ufw --purge

Да бисте деинсталирали заштитни зид ГУИ, покрените горњу команду али на пакету „гуфв“.

sudo apt remove gufw --purge

Дебиан

Ако треба да деинсталирате УФВ заштитни зид из Дебиана, користите команду апт-гет ремове заједно са прекидачем командне линије –пурге. Као и на Убунту-у, овај прекидач ће избрисати све конфигурационе датотеке и све из система.

sudo apt-get remove ufw --purge

Да бисте се решили апликације ГУИ заштитног зида, извршите горњу команду, али са пакетом „гуфв“.

  Колико извештаја је потребно за брисање Инстаграм налога

Арцх Линук

Ако желите да деинсталирате УФВ са Арцх Линук-а, мораћете да користите Пацман са командним прекидачем -Рсц. Овај командни прекидач не само да ће деинсталирати УФВ већ ће и уклонити све зависности инсталиране поред њега. Да бисте уклонили УФВ из вашег Арцх Линук система, унесите наредбу испод у прозор терминала.

sudo pacman -Rsc ufw

Ако желите да уклоните ГУИ фиревалл апликацију из Арцх Линук-а, извршите горњу команду, али са пакетом „гуфв“.

sudo pacman -Rsc gufw

Федора

Ако користите Федора Линук, можете да се решите УФВ заштитног зида са свог система коришћењем наредбе днф ремове. Ова команда ће деинсталирати програм и отарасити га се тако да га више нећете имати подешен на вашем Федора рачунару.

sudo dnf remove ufw

Да бисте уклонили ГУИ заштитни зид, извршите горњу команду, али са пакетом „гуфв“.

sudo dnf remove gufw

ОпенСУСЕ

Ако желите да се решите УФВ-а из вашег ОпенСУСЕ система, можете користити команду зиппер ремове. Ова команда ће избрисати пакет из ОпенСУСЕ система тако да више не можете да га користите.

sudo zypper remove ufw

Да бисте се решили ГУИ заштитног зида из ОпенСУСЕ-а, извршите исту команду али са „гуфв“ пакетом.

sudo zypper remove gufw