Како подесити дозволе за датотеке на Мац-у

Као и сви главни оперативни системи, мацОС вам омогућава да ограничите приступ датотекама помоћу сложеног скупа дозвола за датотеке. Можете их сами поставити помоћу апликације Финдер или помоћу команде цхмод на терминалу вашег Мац-а. Ево како.

Подешавање дозвола за Мац фајлове помоћу Финдер-а

Ако желите да подесите дозволе за датотеку на свом Мац-у без коришћења терминала, мораћете да користите апликацију Финдер.

Финдер можете покренути са Доцк-а на дну екрана. Апликација је представљена насмејаном иконом логотипа Хаппи Мац.

У прозору Финдер-а можете прегледати и поставити дозволе тако што ћете кликнути десним тастером миша на датотеку или фасциклу и изабрати опцију „Преузми информације“.

Опсежне информације о вашој датотеци или фасцикли можете пронаћи у прозору „Информације“ који се отвара. Међутим, да бисте подесили дозволе за фајлове, мораћете да кликнете на стрелицу поред опције „Дељење и дозволе“.

Ово ће приказати листу налога или корисничких група на вашем Мац-у, са нивоима приступа приказаним у категорији „Привилегија“.

Тхе

Ако налог или група корисника за које желите да поставите дозволе нису наведени, изаберите икону Плус (+) на дну прозора.

Изаберите корисника или групу у прозору за избор, а затим кликните на дугме „Изабери“. Ово ће га додати на листу.

Нивои приступа су сами по себи разумљиви – корисници са нивоом приступа „Само за читање“ не могу да уређују датотеке, али могу да им приступе. Ако је налог постављен на ниво „Читање и писање“, онда могу да раде обоје.

  Ротирајте или окрените видео записе са ових 6 алата

Да бисте ово уредили за корисника или групу на листи, кликните на стрелицу поред постојећег нивоа за тај налог или групу, а затим изаберите „Само за читање“ или „Читање и писање“ са листе.

Дозволе се одмах постављају. Затворите прозор „Информације“ када завршите.

Подешавање дозвола за Мац фајлове помоћу терминала

Ако сте икада користили команду цхмод на Линук-у, тада ћете бити свесни њене моћи. Са једном командом терминала, можете подесити дозволе за читање, писање и изврше за датотеке и директоријуме.

Међутим, команда цхмод није команда само за Линук. Као и многе друге Линук терминалске команде, цхмод датира из Уник-а из 1970-их — и Линук и мацОС деле ово наслеђе, због чега је команда цхмод данас доступна у мацОС-у.

Да бисте користили цхмод, отворите прозор терминала. То можете учинити тако што ћете притиснути икону Лаунцхпад на Доцк-у и кликнути на опцију „Терминал“ у фасцикли „Остало“.

Притисните икону Лаунцхпад на Доцк-у, а затим кликните на

Алтернативно, можете користити Аппле-ову уграђену функцију Спотлигхт Сеарцх за отварање терминала.

Преглед тренутних дозвола за фајлове

Да бисте видели тренутне дозволе за датотеку, откуцајте:

ls [email protected] file.txt

Замените „филе.ткт“ сопственим именом датотеке. Ово ће показати све нивое приступа корисника, као и све проширене атрибуте релевантне за мацОС.

Дозволе датотеке за датотеку су приказане у првих 11 знакова које је изашла командом лс. Први знак, цртица (-), показује да је ово датотека. За фасцикле, ово је замењено словом (д).

Следећих девет ликова је подељено у групе по три.

Прва група приказује нивое приступа за власника датотеке/директоријума (1), средња група приказује дозволе групе (2), а последње три приказује дозволе за све друге кориснике (3).

  9 најбољих интранет софтвера за интерну комуникацију запослених

И овде ћете видети слова, као што су р (читање), в (писање) и к (извршавање). Ови нивои су увек приказани тим редоследом, тако на пример:

— би значило да нема приступа за читање или писање, а датотека није извршна.
р– би значило да се датотека може читати, али не и писати, и да датотека није извршна.
рв- би значило да се датотека може читати и писати, али датотека није извршна.
рк значи да се датотека може прочитати и извршити, али не и уписати.
рвк значи да се датотека може читати, писати и извршавати.

Ако је последњи знак ат знак (@), онда то значи да датотека или фасцикла има проширене атрибуте датотеке који се односе на безбедност, дајући одређеним апликацијама (као што је Финдер) упоран приступ датотеци.

Ово је делимично повезано са новим безбедносним функцијама уведеним у мацОС Цаталина, иако су листе контроле приступа датотекама (АЦЛ) биле Мац функција од мацОС Кс 10.4 Тигер 2005. године.

Подешавање дозвола за датотеке

Да бисте подесили дозволе за фајлове, користићете команду цхмод на терминалу. Да бисте уклонили све постојеће дозволе, подесили приступ за читање и писање за корисника док дозвољавате приступ за читање за све остале кориснике, откуцајте:

chmod u=rw,g=r,o=r file.txt

Ознака у поставља дозволе за власника датотеке, г се односи на корисничку групу, док се о односи на све остале кориснике. Употреба знака једнакости (=) брише све претходне дозволе за ту категорију.

У овом случају, власник датотеке добија приступ за читање и писање, док група корисника и други корисници добијају приступ за читање.

  Шта је Убер Оне и које су његове предности?

Можете користити знак плус (+) да додате приступ корисничком нивоу. На пример:

chmod o+rw file.txt

Ово би омогућило свим осталим корисницима приступ датотеци и за читање и за писање.

Можете користити минус (-) да бисте уклонили ово уместо тога, на пример:

chmod o-rw file.txt

Ово би уклонило приступ за читање и писање за све остале кориснике из датотеке.

Да бисте избрисали, додали или уклонили корисничке дозволе за све кориснике, користите ознаку а. На пример:

chmod a+rwx file.txt

Ово би омогућило свим корисницима и корисничким групама приступ за читање и писање у вашу датотеку, као и омогућило свим корисницима да изврше датотеку.

Са великом снагом долази и велика одговорност, и не може се порећи да је команда цхмод опсежна и моћна алатка за промену дозвола за датотеке на Мац-у. Можете, на пример, да замените слова (рвк) комбинацијом три (или четири) окталне цифре, до 777 (за читање, писање и извршавање).

Ако желите да сазнате више о томе, откуцајте ман цхмод на терминалу да бисте прочитали комплетну листу доступних заставица и подешавања.