Како подесити РСтудио ИДЕ на Линук-у

Рстудио ИДЕ је алатка која омогућава корисницима да буду продуктивнији са Р-ом и Питхон-ом. Укључује мноштво корисних функција, од истицања синтаксе, директног извршавања кода и још много тога. Ево како да инсталирате Рстудио ИДЕ на Линук.

Упутства за инсталацију Убунтуа

Да бисте инсталирали Рстудио ИДЕ на Убунту Линук, мораћете то да урадите преко ДЕБ пакета који се може преузети. Од сада, Рстудио има два ДЕБ пакета за преузимање. Један пакет је за Убунту 16.04, а други за Убунту 18.04+.

Да бисте добили ДЕБ пакет, отворите прозор терминала. Можете да отворите прозор терминала притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или потражите прозор терминала у менију апликације и покрените га на тај начин.

Када је прозор терминала отворен, користите команду вгет доле да бисте преузели Убунту ДЕБ пакет директно у фасциклу „Преузимања“. Или, ако желите да преузмете преко претраживача, кликните на ову везу овде.

Убунту 18.04+

wget https://download1.rstudio.org/desktop/bionic/amd64/rstudio-1.4.1106-amd64.deb -O ~/Downloads/rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Убунту 16.04

wget https://download1.rstudio.org/desktop/xenial/amd64/rstudio-1.4.1106-amd64.deb -O ~/Downloads/rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Када се преузимање заврши, инсталација Рстудија на Убунту може почети. Користећи ЦД команду, пређите у фасциклу „Преузимања“ у коју је преузет ДЕБ пакет.

cd ~/Downloads/

Одавде, инсталирајте Рстудио ДЕБ пакет на Убунту користећи наредбу апт инсталл испод. Коришћење апт инсталл уместо алата дпкг омогућиће Убунту-у да исправи зависности у ходу, а не накнадно.

sudo apt install ./rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Упутства за инсталацију Дебиана

Да бисте инсталирали Рстудио ИДЕ на Дебиан Линук, мораћете да преузмете ДЕБ пакет са њихове веб локације. Од сада, Рстудио има подршку за Дебиан 10 и Дебиан 9.

Да бисте започели преузимање за Рстудио на Дебиан-у, мораћете да покренете прозор терминала. Да бисте покренули прозор терминала на радној површини, притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или користите мени апликације да бисте покренули прозор терминала.

Унутар прозора терминала користите команду за преузимање вгет да бисте преузели најновији Рстудио ДЕБ пакет. Или, ако више волите да преузмете преко веб претраживача, кликните на ову везу овде и узмите Дебиан 9 или 10 пакет.

Дебиан 10

wget https://download1.rstudio.org/desktop/bionic/amd64/rstudio-1.4.1106-amd64.deb -O ~/Downloads/rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Дебиан 9

wget https://download1.rstudio.org/desktop/debian9/x86_64/rstudio-1.4.1106-amd64.deb ~/Downloads/rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Када се преузимање заврши, користите команду ЦД да бисте прешли у фасциклу „Преузимања“ у којој се налази ДЕБ пакет.

cd ~/Downloads/

Када уђете у фасциклу „Преузимања“, инсталација може да почне. Користећи наредбу дпкг испод, подесите Рстудио ДЕБ пакет на свом рачунару.

sudo dpkg -i rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Након инсталације Рстудио ДЕБ пакета, мораћете да исправите проблеме зависности током процеса инсталације. Да бисте решили ове проблеме, користите следећу наредбу апт-гет инсталл -ф у наставку.

sudo apt-get install -f

Арцх Линук упутства за инсталацију

Да бисте инсталирали Рстудио на Арцх Линук, потребно је само да погледате Арцх Линук АУР. Постоји наменски Рстудио пакет и све се лепо поставља без много труда.

Да бисте започели инсталацију, отворите прозор терминала. Можете да отворите прозор терминала на Арцх радној површини помоћу Цтрл + Алт + Т на тастатури или потражите „терминал“ у менију апликације.

Користећи команду пацман, инсталирајте и гит и басе-девел пакете. Ови пакети су потребни за интеракцију са АУР-ом, зато га немојте прескакати!

sudo pacman -S git base-devel

Одавде подесите помоћник Тризен АУР. Ова апликација чини тако да не морате да се мучите са Рстудио АУР пакетом. Ради све аутоматски и прилично је диван.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

Одавде, инсталирајте Рстудио АУР пакет користећи тризен -С команду испод.

trizen -S rstudio-desktop-bin

Федора упутства за инсталацију

Можете да инсталирате Рстудио на Федора Линук преузимањем званичног издања РПМ пакета. Да бисте започели, отворите прозор терминала притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури или претраживањем „Терминал“ у менију апликације и покретањем на тај начин.

Са отвореним прозором терминала и спремним за употребу, покрените команду днф инсталл да преузмете и инсталирате најновији Рстудио РПМ пакет на ваш Федора Линук рачунар директно са интернета.

sudo dnf install https://download1.rstudio.org/desktop/centos8/x86_64/rstudio-1.4.1106-x86_64.rpm

ОпенСУСЕ упутства за инсталацију

Ако треба да инсталирате Рстудио на ОпенСУСЕ Линук, морате га подесити преко ОпенСУСЕ РПМ пакета који имају на страници за преузимање. Да бисте започели процес инсталације, покрените прозор терминала притиском на Цтрл + Алт + Т или тражењем „Терминал“ у менију апликације.

Са отвореним прозором терминала, користите команду вгет да преузмете Рстудио РПМ пакет директно на ваш рачунар. Ово преузимање неће дуго трајати, јер је величине само неколико мегабајта.

wget https://download1.rstudio.org/desktop/opensuse15/x86_64/rstudio-1.4.1106-x86_64.rpm

Када се преузимање заврши, можете да инсталирате Рстудио на ОпенСУСЕ користећи следећу наредбу зиппер инсталл.