Како подесити синхронизацију мрежног времена на Линук-у

Иако може изгледати као нешто о чему би требало аутоматски да се брине, подешавања времена на Линук-у се често могу побркати или погрешно конфигурисати. Пошто подешавања времена на Линук-у могу бити збуњујућа за поправку за просечног корисника, ми ћемо рашчланити и објаснити како да подесите мрежну синхронизацију времена на Линук-у.

Поред подешавања НТП-а, такође ћемо објаснити како да поправите досадну временску грешку када двоструко покрећете Линук и Виндовс.

Конфигуришите протокол мрежног времена

Синхронизација софтверског сата на вашем Линук рачунару са серверима времена је најчешћи начин да добијете тачно време. У већини Линук дистрибуција то се ради аутоматски. Међутим, не користи свака Линук дистрибуција НТПд. Штавише, они који то раде могу га покварити или погрешно конфигурисати. Да бисмо ово поправили, објаснићемо како је лако ручно конфигурисати демон Нетворк Тиме Протоцол под Линуком.

Започните тако што ћете отворити терминал и инсталирати НТП, ако га нема инсталиран на вашем рачунару. Постоји велика шанса да га већ имате, али да бисте били сигурни, ево команди за преузимање за већину модерних дистрибуција Линука.

Убунту

sudo apt install ntp

Дебиан

sudo apt-get install ntp

Арцх Линук

sudo pacman -S ntp

Федора

sudo dnf install ntp

ОпенСУСЕ

sudo zypper install ntp

Са инсталираним софтвером, мораћете да се повежете на НТП сервер. Подразумевано, већина Линук дистрибуција има сопствене НТП сервере конфигурисане у датотеци /етц/нтп.цонф. Међутим, ако сматрате да су ови сервери непоуздани, можете га променити у поузданији сервер (као што је званични Гоогле НТП сервер).

  команда није пронађена“ у Линук терминалу

Да бисте додали Гоогле НТП сервер, измените датотеку нтп.цонф.

sudo nano /etc/ntp.conf

Обришите све уносе, ако желите и замените их овим (иако ми то не препоручујемо). За најбоље резултате, налепите Гоогле НТП уносе на сам врх.

Напомена: важно је да је ибурст на крају сваког од нових уноса. Опција ибурст ће послати „рафал“ пакета на сервере само када се суочите са проблемима везе са сервером времена.

server time.google.com iburst

server time2.google.com iburst

server time3.google.com iburst

Када завршите, сачувајте конфигурациону датотеку у Нано помоћу Цтрл + О. Изађите из уређивача помоћу Цтрл + Кс.

Конфигуришите време

НТП може аутоматски да синхронизује време са сервера, али прво мора да зна временску зону. Обично, током почетног подешавања, ваш Линук оперативни систем ће питати временску зону и подесити је. Ако је нешто пошло наопако током инсталације, ово ће морати да се исправи ручно користећи тзселецт.

Отворите терминал и покрените алатку за временску зону:

tzselect

Покретање алатке Тзселецт ће вас провести кроз конфигурисање праве временске зоне. Када завршите, моћи ћете да покренете НТПд.

Покретање НТП-а

Све везе са серверима времена раде. Следећи корак у процесу је коришћење система Системд инит за учитавање НТП-а при покретању. Схватите да ако ваш Линук оперативни систем не користи системд као већина модерних, мејнстрим, мораћете да пронађете алтернативу овим командама.

Прво покрените НТПд:

sudo systemctl start ntpd.service

Затим га омогућите при покретању помоћу системцтл енабле.

sudo systemctl enable ntpd.service

Покретање горњих команди требало би тренутно да конфигурише време, пошто је УТЦ време у вашем БИОС-у сада тачно (захваљујући Тзселецту).

  Како гледати Хулу на Линук радној површини са Елецтронплаиер-ом

Користите локално време

Постоје и други начини за подешавање времена на Линук-у, осим НТП-а. Најпопуларнија алтернатива том методу је „по локалном времену“. Локално време говори Линук-у да задржи време, али да се не синхронизује ни са чим. У суштини, то ће задржати време самосталним и неће се мешати ни у шта. Мање је поуздан, али ради. Питање је зашто бисте то желели да урадите?

Главни разлог зашто би неко користио локално време преко нечег попут НТП-а је чињеница да двоструко покретање квари ваше време. Ако сте икада учитали Линук, а затим поново покренули Виндовс 10, приметићете временске паузе. То је зато што оба оперативна система имају услугу синхронизације времена и боре се једни са другима. Главни начин да ово поправите је да онемогућите синхронизацију времена у Линуку.

Напомена: имајте на уму да иако сте подесили Линук да користи локално време, Виндовс може и даље имати проблеме. Обавезно проверите подешавања времена за Виндовс да бисте били сигурни да не дође до даљих сукоба са два оперативна система.

Покретање тимедатецтл би то требало да поправи:

sudo timedatectl set-local-rtc 1

Након што се вратите на локално време, можда ћете морати да поново покренете рачунар. Након поновног пријављивања, све би требало да користи локално време.

Желите да искључите локално време? Ако је тако, мораћете поново да покренете команду тимедатецтл. Испробајте наредбу испод.

sudo timedatectl set-local-rtc 0

Као и раније, поново покрените свој Линук рачунар за добру меру. Приликом следећег пријављивања, локално време не би требало да се користи.

  Како ажурирати Виндовс подсистем за Линук на Виндовс 10