Како покренути ЦХКДСК на Виндовс 10/11

Чврсти дискови могу наићи на проблеме. Физичко оштећење чврстог диска је често непоправљиво, али диск може имати софтверских проблема и они се могу поправити. Можда ћете морати да користите безброј алата да бисте их решили, у зависности од проблема, али пре него што решите проблем, мораћете да га дијагностикујете.

ЦХКДСК

Покрените ЦХКДСК

Виндовс 10 долази са пуно уграђених дијагностичких алата за идентификацију шта можда није у реду са софтверском или хардверском компонентом. За чврсте дискове, Виндовс има алатку за проверу диска (ЦХКДСК). Ово је алатка командне линије коју можете да користите да проверите да ли на чврстом диску има грешака и да их поправите.

Алат се може користити на унутрашњем и екстерном погону. Ако желите да покренете алатку на свом Виндовс диску, мораћете да га покренете изван Виндовс-а, тј. морате приступити командној линији изван Виндовс-а преко менија за решавање проблема.

Како покренути ЦХКДСК

Да бисте покренули алатку ЦХКДСК, морате имати администраторска права на свом систему. Такође би требало да будете упознати са параметрима за ову команду. Параметри ће одредити акцију коју алат извршава.

Основна синтакса

chkdsk [Drive] /Switch

Пример

chkdsk D: /r

Нормална команда изгледа овако:

chkdsk D: /f /r /x

/ф, /р и /к су сви прекидачи и они говоре алату шта да ради.

/ф говори алатки да поправи све грешке које пронађе.
/р говори алату да тражи лош сектор.
/к говори алату да демонтира диск пре него што започне процес провере.

Поред ова три прекидача, постоје и следећи прекидачи;

/и Врши брзу проверу диска и мање је темељна. Може се користити само са НТФС драјвовима.
/перф даје алату приступ више системских ресурса омогућавајући му да ради брже
/сцан неће демонтирати диск пре него што га провери (не може се користити са прекидачем /к из очигледних разлога)
/в ће навести име и путању до сваке датотеке на диску током провере

Постоји још неколико прекидача које можете користити са овим алатом и Мицрософт има детаљну документацију за њих. Уопштено говорећи, овај алат неће избрисати ваше податке, али ваш систем може успорити док ради.

Закључак

Алатка ЦХКДСК може да поправи грешке на диску, али такође можда неће успети да реши одређене проблеме. Можете испробати друге алате за поправку дискова уместо њих. Проблеми са софтвером понекад могу учинити диск бескорисним и можда ћете морати да купите нови.