Како поправити замућене апликације након скалирања у оперативном систему Виндовс 10

Наши дисплеји, унутрашњи и екстерни, експоненцијално су побољшани у квалитету у последњих неколико година. Добијамо већу густину пиксела на нашим телефонима од било чега што смо могли да замислимо за десктоп монитор пре десетак година. 4К монитори ће ускоро постати уобичајени. Оперативни системи такође морају да иду у корак са новим хардвером. На великим ХД екранима ствари изгледају много мање и често је теже читати текст или препознати иконе. Виндовс 10 има скалирање за борбу против овога. Скалирање је врста зума широм система који повећава величину свега за одређени проценат. Нажалост, то понекад доводи до замућених апликација.

Функција скалирања у оперативном систему Виндовс 10 није јединствена ствар, иако је то оно што она жели да буде. Апликације такође морају да подржавају скалирање. У ранијим данима оперативног система Виндовс 10, увећани екрани су довели до замућеног текста у апликацијама као што је Цхроме. Оне које нису имале замућен текст, имале су иконе које су биле премале чак и након скалирања.

У ажурирању прозора 10. априла, Мицрософт коначно предузима нешто по том питању. Можете га поставити тако да проактивно поправља замућене апликације кад год их открије. Постоји стварна функција која може да поправи замућене апликације које можете да омогућите.

Поправи замућене апликације

Отворите апликацију Подешавања и идите на системску групу подешавања. Изаберите картицу Приказ и померите се надоле до одељка Скала и распоред. Кликните на „Напредне поставке скалирања“.

На следећем екрану видећете одељак Поправи скалирање за апликације. Омогућите прекидач „Нека Виндовс покуша да поправи апликације тако да не буду мутне“. То је све што можеш да урадиш. Ако знате апликацију која је увек замагљена, отворите је и Виндовс 10 би требало да вам покаже обавештење које каже да је открио замућену апликацију да ће покушати да је поправи. Дозволите Виндовс-у 10 да ради оно што ради и проверите да ли је апликација боља.

  Да ли ће се Виндовс 10 ажурирати ако је мој рачунар у режиму спавања?

На истом екрану постоји опција прилагођеног скалирања коју можете користити да поставите прилагођени ниво скалирања. Ово је била опција која је некада била на контролној табли и случајно је уклоњена у ажурирању за Виндовс 10. Мицрософт вам не препоручује да га користите, па будите опрезни.

Немамо ниједан снимак екрана пре или после, али ова функција је била преко потребна. Многе популарне апликације пате од замућеног текста и малог корисничког интерфејса, а програмери нису учинили много да их ажурирају за ХД екране.