Како поправити лоше секторе у оперативном систему Виндовс 10

Чврсти дискови се полако замењују ССД-овима, али ће транзиција потрајати неколико година пре него што ССД-ови постану маинстреам и ХДД-ови потпуно нестану. Један од разлога зашто корисници преферирају ССД у односу на ХДД, поред цене, је тај што ССД-ови имају кратак животни век у поређењу са ХДД-овима.

поправите лоше секторе у оперативном систему Виндовс 10

Лоши сектори на чврстим дисковима

Чест проблем са чврстим дисковима су лоши сектори. Лош сектор је у основи простор на диску који је неисправан. Не можете читати или писати податке у њега. Можда већ постоје подаци у лошем сектору, али њихово читање или опоравак можда неће бити могуће.

Лоши сектори, који су уобичајени на чврстим дисковима, могу се десити и код ССД-ова. Некад се могу поправити, док се други пут не може ништа учинити.

Скенирајте лоше секторе

Пре него што можете да поправите лоше секторе, морате знати где се налазе и колико је проблем проблем. Да бисте пронашли лоше секторе, можете покренути једноставно скенирање.

Постоје два једноставна начина за скенирање лоших сектора.

Филе Екплорер

Отворите Филе Екплорер.
Идите на овај рачунар.
Кликните десним тастером миша на партицију/диск и изаберите Својства из контекстног менија.
Идите на картицу Алати и кликните на Провери.
Дозволите да се скенирање заврши.
Поновите за све дискове.

  Како омогућити/онемогућити аутоматско довршавање за Филе Екплорер у оперативном систему Виндовс 10

Командна линија

Отворите командну линију са администраторским правима.
Покрените ову команду: цхкдск /Ф /Р
Дозволите да се наредба заврши. Вратиће листу лоших сектора на диску.

Поправите лоше секторе у оперативном систему Виндовс 10

Виндовс 10 не може да поправи лоше секторе. Након што пронађете лоше секторе на чврстом диску, проверите колико је диска изгубљено због лоших сектора. У зависности од оштећења, испробајте једну од доле наведених поправки.

1. Замените чврсти диск или ССД

Ако ваш диск има много лоших сектора, мало се може учинити да се поправе. Требало би да направите резервну копију података којима можете да приступите, а затим размотрите замену диск јединице.

Можете клонирати свој стари, оштећени диск на нови диск, али га не препоручујемо за диск који има лоше секторе. Ручно копирајте податке и инсталирајте нови Виндовс 10 ако морате.

2. Исправите грешке на диску

Ако постоји само неколико малих и ретко лоших сектора на диску, можда ће бити могуће опоравити податке са њих или их чак поправити.

Отворите командну линију са администраторским правима.
Покрените ову команду: цхкдск Ц: /ф
Поновите ову наредбу за све диск јединице на вашем систему. део ‘Ц:’ означава слово погона.

Алати за опоравак података

Ако имате превише лоших сектора, ваши подаци могу бити изгубљени. Ако немате резервну копију, можете покушати да користите алате за опоравак података да бисте је вратили. Уверите се да управљате својим очекивањима јер лош сектор не дозвољава увек враћање података.

Закључак

Чврсти дискови су постали бржи и алтернативни, бржи простор за складиштење доступан је у облику ССД-а, али и даље имају своја ограничења. Понекад дискови могу имати ове лоше секторе ван кутије. Ако је ваш диск нов, вероватно га можете заменити под гаранцијом. Физичка оштећења такође могу довести до лоших сектора, па будите пажљиви како рукујете својим хардвером.

  Тестирајте компатибилност са Виндовс 10 на систему са верзијом за покретање