Како поправити рачунар аутоматски иде у БИОС

Када укључите рачунар, без обзира да ли ради под оперативним системом Виндовс или Линук, он вам даје кратак прозор током којег можете покренути БИОС. Овај прозор има тенденцију да буде дужи ако је ваш систем старији јер покретачу оперативног система потребно је дуже да се учита. На новијем систему имате само неколико секунди пре него што се аутоматски покренете на десктоп ОС који сте инсталирали.

БИОС

Фик ПЦ аутоматски иде у БИОС

Ако желите да приступите БИОС-у на свом рачунару, морате притиснути десни тастер чим укључите систем. Тастер мора бити притиснут пре него што ваш ОС почне да се покреће. Ако укључите систем и он иде директно у БИОС, покушајте са следећим поправкама.

1. Проверите да ли је ОС оштећен

Пре него што покушате било шта друго, проверите да ли је инсталирани ОС оштећен. Ако јесте, ваш систем можда иде у БИОС јер не може да пронађе ОС на који би се покренуо.

Укључите систем.
Сачекајте да се БИОС учита.
Изађите из БИОС-а додиром на тастер Есцапе.
Сачекајте да се ОС покрене.
Ако се ОС не покрене, можда је оштећен и мораћете поново да га инсталирате.

2. Проверите уређај за покретање

Ваш први уређај за покретање може бити подешен на нешто друго осим чврстог диска. Уверите се да нисте повезали екстерне диск јединице или УСБ-ове на систем. Уклоните дискове из оптичке диск јединице.

Покрените БИОС.
Потражите опције покретања.
Уверите се да је чврсти диск подешен као први уређај за покретање.

3. Покрените проверу хардвера

То можете, а можда и не можете сами да урадите. Ако сте упознати са хардвером рачунара, можете сами да покренете ове провере. Ако не, нека професионалац погледа.

Проверити;

Лабави каблови, посебно за чврсти диск.
Проверите ЦМОС батерију. Можда је време да га замените.
Јединица за напајање и батерија. Покушајте да покренете систем на директном напајању.
Проверите да ли чврсти диск има грешака или оштећења. Ако је оштећен, нећете моћи да покренете оперативни систем који је на њему инсталиран.

Закључак

Систем се обично неће покренути у БИОС-у осим ако нема проблема са хардвером или његовом конфигурацијом. Чак и ако је ваш ОС оштећен, видећете поруку која вам говори да ОС није пронађен, али нећете бити одведени у БИОС. Чешће него не, ови проблеми су повезани са напајањем или чврстим диском. Напајање се може поправити, али ће у већини случајева морати да се замени чврсти диск.