Како пренети лиценцу за Виндовс 10 на други рачунар

Ако сте икада направили рачунар и купили лиценцу за Виндовс, вероватно не желите да купите другу лиценцу за следећу. Командом слмгр могуће је деактивирати свој стари рачунар, а затим активирати нови.

Деактивирајте стари рачунар уместо куповине нове лиценце

Виндовс лиценце су скупе. По цени од 100 до 200 долара, званични кључ производа компаније Мицрософт кошта отприлике исто као ССД уређај од 1 ТБ, 16 ГБ РАМ-а или матична плоча. И није добра идеја да купујете јефтине кључеве са недоречених веб локација. Дакле, плаћање још једне лиценце када желите да повучете стари рачунар у корист новог није одлична опција. Добра вест је да је могуће деактивирати рачунар који више не намеравате да користите, а затим ту лиценцу пренети на нови рачунар.

Команда слмгр ово чини прилично једноставним, али треба да имате на уму неколико ограничења. Ово неће радити за ОЕМ кључеве, који су кључеви који сте добили уз рачунар који сте купили у продавници. Произвођачи уграђују ове кључеве у хардвер на којем су настали и њихово преношење на нове уређаје неће радити. И док слмгр може да деактивира било који малопродајни кључ (кључ који сте купили засебно), он ће активирати само кључ који одговара инсталираном оперативном систему.

Тастери за Виндовс 7 и 8 ће и даље активирати Виндовс 10, али само кроз стандардни процес активације, а не преко слмгр . Ако унесете „Про“ тастер на „Хоме“ инсталацији, и то неће успети са слмгр . Да би ствари биле што једноставније, пренесите Виндовс 10 Хоме кључ на Виндовс 10 Хоме уређај, а Виндовс 10 Про кључ на Виндовс 10 Про уређај. У супротном, мораћете да предузмете неке додатне кораке.

  Брзо куцајте посебне знакове у Виндовс-у користећи пречице на тастатури

Како деактивирати свој стари рачунар

Пре него што почнете, уверите се да је ваш Виндовс кључ негде сачуван. Ако имате кутију производа или дигитални рачун, узмите га одатле. Иначе, постоје неки начини на које можете да повратите кључ производа са старог рачунара, укључујући коришћење Нирсофт’с Продукеи.

Да бисте деактивирали свој стари рачунар, мораћете да отворите повишени командни редак. Није довољно имати администраторски налог. Мораћете да кликнете на дугме за почетак и укуцате „цмд“ (без наводника) у поље за претрагу. Затим кликните на опцију „Покрени као администратор“ са десне стране.

У командној линији која се појави, покрените следећу команду, а затим поново покрените рачунар:

slmgr.vbs /upk

Ако планирате да продате машину или да је поклоните, можда бисте желели да обришете и кључ из регистра. Није стриктно неопходно деактивирати, али је добра идеја да заштитите свој кључ.

Унесите следеће у командну линију:

slmgr.vbs /cpky

Ако команде успеју, ваш стари рачунар ће бити деактивиран. И даље можете да користите Виндовс, али се неће третирати као оригинална копија Виндовс-а, а одређене функције неће радити — попут персонализације радне површине. Бићете у истом стању као када инсталирате Виндовс без кључа производа. Ако желите да активирате Виндовс, можете купити нови кључ и унети га или га купити у Виндовс продавници.

Како активирати нови рачунар

Да бисте активирали помоћу слмгр , отворите повишену командну линију и покрените следећу команду:

slmgr.vbs /ipk #####-#####-#####-#####-#####

Само замените #####-#####-#####-#####-##### својим кључем.

Ако покушате да користите кључ који још није деактивиран са претходног рачунара, можда ће вам се у почетку чинити да ради. Али на крају активација неће успети и добићете обавештења „није оригинално“ и „обновите свој рачунар“.

  Поглед на датотеке које се чувају након ресетовања оперативног система Виндовс 10

Опет, ово ће функционисати само ако се кључ тачно подудара са ОС-ом који користите. Ако имате Виндовс 10 Про кључ, али је инсталиран Виндовс 10 Хоме, једноставно ћете наићи на грешку у вези са Виндовс-ом који није основни.

А ако покушате да користите кључ претходне верзије, као што је Виндовс 7 или 10, добићете грешку са неважећим кључем.

Најбоља ствар у тим случајевима је да отворите подешавања, кликнете на опцију „Активирај Виндовс“, а затим ручно унесете свој кључ.

Имајте на уму да ако користите Про кључ и да активирате инсталирану копију оперативног система Виндовс 10 Хоме, коришћење овог метода ће аутоматски надоградити на Про.

Имајте на уму да Виндовс кључеве можете користити само са једном инсталацијом у исто време и планирајте унапред. Ако желите да задржите своју стару машину док правите нову, биће вам потребна друга Виндовс лиценца. Али ако је план да се повуче из употребе, уштедите нешто новца и пренесите постојећу лиценцу.