Како применити сенчење на алтернативне редове у Екцел-у

Примена боје на алтернативне редове чини податке ваше табеле лакшим за читање. У Екцел-у, ово се брзо и једноставно примењује форматирањем ваших података као табеле. Сенчење редова се затим аутоматски примењује на нове редове додате у табелу.

Како да форматирате своје податке као табелу

Изаберите опсег који желите да форматирате као табелу. Затим кликните на дугме „Форматирај као табелу“ на картици „Почетна“, а затим изаберите стил табеле који желите да користите.

Ако ваш опсег података већ садржи одређено форматирање, може бити добра идеја да кликнете десним тастером миша на стил табеле и изаберете везу „Примени и обриши форматирање“. Ово ће уклонити било какво тренутно форматирање пре примене стила табеле.

Тада ће вам бити затражено да форматирате опсег и да ли има заглавља. Проверите да ли је овај опсег тачан и промените га ако је потребно. Кликните на дугме „ОК“ да бисте наставили.

Табела се примењује заједно са сенчењем на наизменичне редове. Ово обликовање ће се аутоматски применити када се нови редови додају у табелу.

Како уредити боју сенчења редова

Ако нисте задовољни бојом која се користи за сенчење редова, можете је променити. Не можете директно уређивати постојеће стилове Екцел табеле, али можете креирати сопствени или дуплирати постојећи стил и уредити га.

Хајде да погледамо дуплирање и промену стила табеле који смо применили на овај опсег података. Почните тако што ћете кликнути на ћелију у табели.

  Како да откажете свој Диснеи Плус налог

На картици „Дизајн табеле“ (последња картица на траци), кликните десним тастером миша на стил у галерији „Стилови табеле“, а затим кликните на „Дуплирај“.

Унесите име за свој нови стил табеле.

Да бисте уредили сенчење редова, изаберите „Прва пруга реда“, а затим кликните на дугме „Формат“.

Кликните на картицу „Попуни“. Изаберите боју коју желите да користите. Дугме „Више боја“ ће пружити специфичније опције боја.

Кликните на дугме „ОК“ на дну прозора да бисте наставили.

Назад у прозору за дијалог „Измени стил табеле“, свој стил можете поставити као подразумевани за табелу тако што ћете означити поље „Постави као подразумевани стил за овај документ“. Кликните на дугме „ОК“ да бисте сачували промене.

Дуплицирани стил је креиран, али се не примењује одмах. Кликните на дугме „Више“ да бисте отворили галерију стилова табеле.

Изаберите свој прилагођени стил са понуђене листе.

Претворите своју табелу назад у опсег

Постоје многе додатне предности форматирања ваших Екцел података као табеле, па се препоручује коришћење једне. Међутим, ако не желите ову функцију, можете да конвертујете своју табелу назад у опсег и да и даље задржите алтернативно сенчење редова.

Кликните на ћелију у табели, изаберите картицу „Дизајн табеле“ (последња картица на траци), а затим кликните на „Претвори у опсег“.

Бићете упитани да ли сте сигурни да желите ово да урадите. Кликните на дугме „Да“.

Без табеле, неће аутоматски применити сенчење на редове када се додају. Али можете брзо копирати форматирање помоћу дугмета Формат Паинтер или сличне технике.

  Најбоље платформе за програмско оглашавање у 2022