Како проверити свој ЦПУ у Линуку

Ако сте корисник Линук-а и треба да знате спецификације хардвера ЦПУ-а, постоји много начина да то сазнате. У овом водичу ћемо се фокусирати на Лсцпу, цпуинфо датотеку, као и на Инки. Овај водич ће вам показати како да користите све ове алате да пронађете спецификације процесора на Линук-у.

Да бисте започели, отворите прозор терминала притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури или потражите „Терминал“ у менију апликације. Када је прозор терминала отворен, пратите упутства у наставку која одговарају алату који желите да користите.

Да ли треба да мерите свој ЦПУ? Погледајте нашег водича.

Како проверити свој ЦПУ – Лсцпу

Програм лсцпу је уграђен у 99% свих Линук оперативних система. Дакле, не морате да га инсталирате пре него што покушате да га користите да бисте сазнали информације о хардверу процесора.

Да бисте сазнали хардверске спецификације ЦПУ-а, можете покренути команду лсцпу каква јесте. Када покренете ову команду, видећете детаљну листу на врху. Ова листа означава архитектуру вашег ЦПУ-а, режиме рада ЦПУ-а које подржава (нпр. 64-битни и 32-битни), колико језгара ЦПУ-а (који се разликују као ЦПУ-и), језгара по сокету, назив модела и многе друге ствари.

lscpu

Ако треба да филтрирате одређену ставку на лсцпу листи, можете комбиновати команду са греп и навести своју кључну реч. На пример, ако желите да сазнате тачно име модела ЦПУ-а, можете покренути следећу команду.

  Како уградити ИоуТубе видео у ПоверПоинт

lscpu | grep 'Model name'

Или, ако желите да сазнате колико језгара имате на свом ЦПУ-у, можете покренути команду лсцпу са кључном речи „Језгра(је) по сокету“. Ова кључна реч ће филтрирати линију у излазу која вам говори колико језгара имате.

lscpu | grep 'Core(s) per socket'

Постоји много информација које можете добити из команде лсцпу. Можете пронаћи и филтрирати било коју информацију само тако што ћете узети греп и додати кључну реч.

lscpu | grep 'MY KEYWORD'

Ако касније желите да сачувате излазне информације о ЦПУ-у у текстуалну датотеку, то је могуће. Ево како то можете да урадите. Пренесите излаз у текстуалну датотеку користећи наредбу испод.

lscpu > ~/my-cpu-info.txt

Погледајте ову текстуалну датотеку у било ком тренутку тако што ћете извршити следећу цат команду.

cat ~/my-cpu-info.txt

Поред прегледа текстуалне датотеке у терминалу са командом цат, можете је погледати и кликом на “ми-цпу-инфо.ткт” у вашем Линук менаџеру датотека. Када кликнете на њега, он ће га покренути у подразумеваном уређивачу текста.

Како проверити свој ЦПУ – /проц/цпуинфо

Други начин да пронађете информације о ЦПУ-у је помоћу датотеке /проц/цпуинфо. Садржи гомилу корисних информација и можете га користити да пронађете бренд вашег процесора, број језгара и многе друге ствари.

За почетак отворите прозор терминала на радној површини. Можете да отворите прозор терминала притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури или тражењем „Терминал“ у менију апликације.

Унутар терминала покрените команду цат у датотеци /проц/цпуинфо да бисте видели информације о ЦПУ-у.

cat /proc/cpuinfo

Када покренете горњу команду, она ће вам показати све што треба да знате о вашем ЦПУ-у. Ако желите да видите одређене ствари, као што је назив модела, можете покренути цат са командом греп и наведеном кључном речи.

cat /proc/cpuinfo | grep 'model name'

Да бисте сачували било коју од ових информација у датотеку, можете да урадите следећу команду.

cat /proc/cpuinfo > ~/my-cpu-info.txt

У било ком тренутку можете да видите ове информације о ЦПУ-у тако што ћете укуцати наредбу испод или кликнути на „ми-цпу-инфо.ткт“ у вашем менаџеру датотека.

cat ~/my-cpu-info.txt

Како проверити свој ЦПУ – Инки

Инки је згодан алат који, када се једном инсталира, може да вам пружи гомилу корисних информација о вашем рачунару, од ЦПУ-а до кернела, информација о меморији, складиштењу итд. Да бисте користили Инки за проверу информација о ЦПУ-у, прво морате да инсталирајте га.

  9 најбољих ЦРМ за агенције за креирање клијентовог путовања

Да бисте инсталирали Инки, отворите прозор терминала. Можете да отворите прозор терминала притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури или тражењем у менију апликације. Када је прозор терминала отворен, пратите упутства у наставку да бисте покренули Инки.

Убунту

sudo apt install inxi

Дебиан

sudo apt-get install inxi

Арцх Линук

sudo pacman -S git base-devel

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

trizen -S inxi

Федора

sudo dnf install inxi

ОпенСУСЕ

sudo zypper install inxi

Када је Инки инсталиран, можете га користити да пронађете информације о ЦПУ-у користећи инки -Ц команду испод.

inxi -C

Ако желите да сачувате овај излаз информација о ЦПУ-у у текстуалној датотеци, то можете учинити тако што ћете унети следећу команду.

inxi -C > ~/my-cpu-info.txt

Да бисте видели ову датотеку, унесите следећу команду или кликните на „ми-цпу-инфо.ткт“ у менаџеру датотека.

Требате да видите температуру процесора? Погледајте наш водич.