Како проверити ФПС у игри на Виндовс 10

ФПС, односно број фрејмова у секунди је мера квалитета графике у игрици. Што је већи ФПС, то су боља графика и прелази у игрици. ФПС у игри зависи од неколико системских захтева, односно од ГПУ-а на систему, вашег монитора и саме игре. Можете да проверите ФПС да бисте утврдили да ли добијате најбољу могућу графику у игри.

УПОЗОРЕЊЕ СПОИЛЕР: Померите се надоле и погледајте видео водич на крају овог чланка.

Ако игра не подржава висок ФПС, мало можете да урадите да је форсирате. Исто тако, ако је ваша графичка картица застарела, не можете очекивати да ће испунити захтеве новијих наслова игара. За веома висок ФПС, потребан вам је монитор који може да подржи излаз, на пример, 4К монитор. Ако немате монитор који може да подржи висок ФПС као што је 120 или 240, нема смисла да поседујете игру или ГПУ који може да је покреће. Нећете добити жељени резултат.

Под претпоставком да имате игру која подржава високу брзину кадрова, ГПУ који може да је покрене и праву врсту монитора, можда ћете се запитати да ли добијате обећани ФПС или не. Ево како можете да проверите ФПС у игрици.

Стеам игре

Ако играте Стеам игру, проналажење ФПС-а је лако. Стеам има уграђени алат који приказује тренутни ФПС и стално га ажурира. Омогућава вам да проверите ФПС док играте игру.

Да бисте омогућили Стеам ФПС преклапање, отворите Стеам и идите на Стеам>Подешавања. У окну Подешавања идите на картицу У игри и омогућите ФПС преклапање са „Брача ФПС-а у игри“. Изаберите у ком углу екрана желите да прикажете тренутни ФПС.

  10 црних позадина радне површине за Виндовс 10

Покрените игру на Стеам-у и ФПС ће бити приказан у углу који сте изабрали.

Провера ФПС-а у игри

Неке игре пружају уграђени алат за приказ статистике игре. Ове статистике могу или не морају укључивати ФПС. Проверите испод подешавања графике ваше игре да видите да ли има алатку у игри за приказ ФПС-а.

Остале игре

За игре које нису на Стеам-у и које немају уграђени ФПС алат, можете користити Фрапс. То је бесплатна алатка која може да провери ФПС и прикаже га у игри као преклапање док играте. Ради скоро идентично као и Стеам ФПС алат, осим што има друге функције које вам могу или не морају бити корисне.

Преузмите, инсталирајте и покрените апликацију. ФПС алат је подразумевано омогућен, тако да морате само да покренете игру да бисте добили статистику ФПС-а.

Између ова три решења, моћи ћете да пронађете алатку за проверу ФПС-а у игрици, без обзира који ГПУ поседујете и коју игру играте.