Како пронаћи и прочитати Виндовс датотеке евиденције грешака

Када нешто пође по злу у Виндовс-у, било да се ради о великом или мањем ажурирању или РСОД-у или БСОД-у, креира се унос у евиденцији. Датотеке евиденције ће вам рећи који је код грешке генерисан. Ако покушавате да решите проблем који се понавља на рачунару, те датотеке евиденције су кључне када покушате да поново покренете систем и то није решило проблем. Ево како можете пронаћи и прочитати датотеке евиденције Виндовс грешака.

Датотеке евиденције Виндовс грешака

Постоји неколико различитих типова грешака у Виндовс-у и као такве, датотеке евиденције за сваку се сортирају на тај начин.

Ако покушавате да инсталирате Виндовс 10 и не успе, мораћете да приступите датотеци преко командне линије током инсталације. Налази се на следећој локацији у вашем Виндовс диску.

$windows.~btSourcesPanther

Ако сте се вратили на старију верзију оперативног система Виндовс, на пример, на старију верзију оперативног система Виндовс 10 или назад на Виндовс 7, датотека евиденције ће бити на следећој локацији у вашем Виндовс диску.

$windows.~btSourcesRollback

Ако сте покушали да инсталирате плуг анд плаи уређај, као што је звучник или жичане слушалице, и то није успело, евиденција грешака ће се наћи овде. Ову путању можете да унесете у дијалог Покрени или у Филе Екплорер.

%WINDIR%InfSetupapi*.log

Овде се налазе депоније меморије за проверу грешака. Ову путању можете да унесете у дијалог Покрени или у траку локације у Филе Екплорер-у.

%WINDIR%Memory.dmp

Овде се налазе евиденције грешака из Сиспреп команде;

%WINDIR%System32SysprepPanther

Читање датотека дневника грешака

Датотеке са грешкама се чувају са екстензијом датотеке .лог или .дмп.

  Како да измените датотеку Хостс на Виндовс 10

.дмп датотеке су датотеке меморије и најлакше се читају и разумеју помоћу бесплатног Нирософт алата који се зове БлуеСцреенВиев. Може вам дати прилично добру анализу думп датотеке. Ако вам то не помаже, размислите о употреби ВинДбг.

.лог датотеке се могу отворити помоћу Нотепад-а. Неред је ако покушате да га прочитате у Нотепад-у, па само копирајте све и налепите у Екцел. Ако не желите да користите Екцел, искључите преламање речи. Свака грешка је праћена датумом, односно, када је грешка настала и шифром грешке са описом. Најбоље је да то решите је да изгуглате код грешке.

Што се тиче решавања грешака, ниједна датотека евиденције или думп датотеке вам неће дати корак по корак упутства о томе како да их решите. Ако стално добијате исту грешку изнова и изнова, имаћете Гоогле и Гугл док је не схватите.