Како се повезати са СФТП сервером у Убунту-у

СФТП је уграђена функција ССХ-а, а када се ССХ инсталира на систем, СФТП се може користити за пренос датотека напред-назад помоћу ГУИ-а или терминала. СФТП је посебно користан са серверима.

СФТП сервер у Убунту-у

У овом водичу ћемо вам показати како да се повежете са СФТП серверима на Убунту-у, као и како да конфигуришете сопствени сервер за хостовање. Да бисте започели, уверите се да користите најновију Убунту радну површину, сервер или ОС заснован на Убунту-у.

Подесите СФТП на Убунту

Ако планирате да се повежете са СФТП сервером на вашем Убунту рачунару, мораћете да подесите ССХ сервер на вашем удаљеном Убунту серверу или удаљеном Убунту рачунару да бисте могли да му приступите. Срећом, постављање ССХ сервера на Убунту је невероватно лако.

За почетак отворите прозор терминала на Убунту радној површини. Прозор терминала можете покренути притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или потражите „Терминал“ у менију Убунту апликације и покрените га на тај начин.

Са отвореним прозором терминала, користите команду апт инсталл да бисте инсталирали пакет „опенссх-сервер“. Овај пакет, када се једном инсталира, ће конфигурисати и подесити ССХ сервер, као и СФТП, којем можете приступити даљински.

sudo apt install openssh-server

Када је ОпенССХ сервер покренут и ради на удаљеном рачунару, можете да урадите брзи тест да бисте били сигурни да можете да се повежете са њим. Да бисте то урадили, покрените ссх иоур-усернаме@лоцалхост на машини са ССХ сервером. Морате користити лозинку за корисничко име да бисте се пријавили.

  Како користити претварање текста у говор у Дисцорд-у

Повезивање на СФТП преко командне линије

Да бисте се повезали са СФТП сервером помоћу командне линије на Убунту-у, почните покретањем прозора терминала. Затим, са отвореним прозором терминала, користите сфтп команду да бисте се повезали са својим ССХ сервером.

Да бисте се повезали, наведите корисничко име на удаљеној машини, као и његову ИП адресу. На пример, ако удаљени Убунту сервер или Убунту ПЦ који хостује ССХ сервер има ИП адресу „192.168.1.203“, користите то као име хоста.

sftp [email protected]

Када се повежете, можете покренути команду лс да видите шта се налази на удаљеном серверу.

ls

Да бисте преузели било шта са удаљеног сервера у свој кућни директоријум, наведите име датотеке на удаљеном СФТП серверу и користите команду гет.

get test.txt

Требате да отпремите нешто на удаљени СФТП сервер? Користите наредбу пут. Он ће отпремити било коју датотеку на удаљени СФТП сервер у вашој локалној почетној фасцикли (/хоме/УСЕРНАМЕ/).

put test.txt

Повезивање на СФТП помоћу Убунту менаџера датотека – Гноме Филес

Апликација Гноме Филес је један од најчешће коришћених менаџера датотека на целом Линуку, јер многе главне Линук дистрибуције бирају Гноме Схелл као радну површину. Ево како да га користите за повезивање са СФТП сервером са њим на Убунту-у.

За почетак покрените Убунту менаџер датотека на радној површини. Када је отворен, пронађите дугме „Друге локације“ и кликните на њега. Када изаберете ово дугме, бићете одведени у област „Друге локације“.

Унутар „Друге локације“ пронађите оквир за текст „Повежи се са сервером“ и кликните на њега мишем. Затим унесите адресу сервера. На пример:

  Избор најбоље платформе за складиштење фотографија

сфтп://192.168.1.203

Након што унесете ИП адресу (или име хоста) у поље, притисните дугме „Повежи се“. Када изаберете ово дугме, појавиће се искачући прозор. Затим унесите своје корисничко име и лозинку, а затим поново кликните на „Повежи се“.

Након повезивања, видећете свој СФТП сервер у апликацији Убунту датотеке. Превуците датотеке на сервер да бисте их отпремили и копирајте их у друге фасцикле на рачунару да бисте их преузели.

Повезивање на СФТП помоћу Филезилла на Убунту

Прво морате да инсталирате апликацију да бисте се повезали са СФТП сервером користећи Филезилла на Убунту-у. Затим отворите прозор терминала на Убунту радној површини и користите наредбу испод да бисте инсталирали апликацију.

sudo apt install filezilla

Када је програм инсталиран на вашем систему, покрените га. Затим пронађите оквир домаћина и унесите код испод.

sftp://your-sftp-server-ip

Након што упишете у поље „Хост“, упишите своје корисничко име у поље „Корисничко име“, а лозинку у поље „Лозинка“. Затим упишите „22“ у поље „Порт“. 22 је подразумевани порт за СФТП.

Изаберите дугме „Брзо повезивање“ да бисте се повезали са својим СФТП сервером са Филезилла-ом када су све информације попуњене. Ускоро ћете бити повезани са својим сервером са Филезилла-ом.

Одавде можете да отпремате и преузимате датотеке на свој СФТП сервер са Убунту-а. Ако желите да преузмете датотеку, ево шта треба да урадите. Прво, кликните десним тастером миша на десну колону мишем на датотеку коју желите. Затим изаберите опцију „Преузми“ за преузимање.

Такође можете да отпремите са Убунту-а користећи Филезилла. Да бисте то урадили, кликните десним тастером миша на датотеку у левој колони. Затим изаберите дугме „Отпреми“. Ово ће послати датотеку на СФТП сервер.

  Како се то може поредити са Распберри Пи?