Како смањити позадинску буку микрофона на рачунару

Било да водите видео конференцију са колегама, ћаскате са пријатељима или снимате садржај за јавну употребу, квалитет аудио снимања је увек важан. Ево како да добијете оштар, јасан, аудио снимак и минимизирате позадинску буку на Виндовс рачунару.

Основни савети за јасно снимање звука

Пре него што се бавите софтверским функцијама, требало би да следите неке основне најбоље праксе за јасније снимање звука. Ево неколико брзих савета:

Носите слушалице: Ако микрофон хвата буку из звучника, ставите слушалице да бисте елиминисали ехо.
Користите наменски микрофон или слушалице: Многи лаптопи имају уграђене микрофоне прилично лошег квалитета. Наравно, раде, али то је отприлике све што се може рећи за њих. Покушајте да прикључите наменски микрофон или слушалице на рачунар.
Уклоните или се удаљите од позадинске буке: Затворите прозоре, удаљите се од вентилационих отвора, идите у мање бучне просторије, затворите апликације које изазивају звиждање вентилатора вашег лаптопа, померите микрофон даље од уста тако да други људи не могу да вас чују дисање, и генерално размислите о томе како можете да избегнете буку. Размислите о томе да промените ту бучну механичку тастатуру за нешто тише током позива. Размислите и о томе да искључите звук током позива док не говорите.

Како омогућити смањење шума у ​​Виндовс-у

Као и Виндовс 7 пре њега, Виндовс 10 нуди неке интегрисане опције микрофона које ће помоћи код позадинске буке микрофона. Тачне доступне опције ће зависити од хардвера звука на вашем рачунару и аудио драјвера вашег произвођача.

  Поправи Роблок код грешке 524

Ове опције се налазе на традиционалној контролној табли. Нису доступни у новој апликацији Подешавања. Да бисте их пронашли, отворите контролну таблу из менија Старт и идите на Хардвер и звук > Звук.

Кликните на картицу „Снимање“ у прозору Звук, изаберите свој микрофонски уређај и кликните на „Својства“.

Кликните на картицу „Нивои“. Ако имате посла са позадинском буком, покушајте да смањите опцију Мицропхоне Боост—можда на +10,0 дБ уместо на +20,дБ. Ово чини микрофон осетљивијим, што значи да ће вас лакше чути, али ће такође ухватити више позадинских шума.

Након што смањите опцију појачања микрофона, покушајте да подесите јачину звука микрофона све до 100. Ако смањите поставку појачања и микрофон је тиши, повећање јачине звука овде ће олакшати људима да вас чују.

Након што промените нека подешавања, кликните на „Примени“ и поново тестирајте микрофон да видите да ли је то помогло.

На крају, кликните на картицу „Побољшања“. Ова картица можда неће бити доступна — зависи од аудио хардвера и драјвера вашег рачунара.

Ако постоји опција „Сузбијање буке“ или „Поништавање буке“, омогућите је. Друге опције овде такође могу помоћи у смањењу позадинске буке – на пример, на рачунару на којем смо ово тестирали постојала је опција „Поништавање акустичног одјека“ која би помогла да се смањи ехо изазван звучницима ако не носите слушалице.

Кликните на „ОК“ да бисте сачували промене и затворили прозор.

Користите софтвер или функције за уклањање буке

Популарни комуникациони алати добијају све софистицираније функције за уклањање буке које раде на позивима. Неки софтверски програми обећавају уклањање позадинске буке док снимају било коју апликацију на рачунару. Ево неких алата које можете да користите:

  Поправите Унити Веб Плаиер да не ради

Гоогле Меет: Гоогле додатно уклањање буке на Гоогле Меет 22. априла 2020. Гоогле Меет ће аутоматски филтрирати позадинску буку.
Зумирање: Зум има уграђено сузбијање позадинске буке које је подразумевано омогућено. Да бисте проверили ове опције, отворите прозор подешавања Зоом-а из његовог менија, изаберите „Аудио“ на бочној траци и кликните на дугме „Напредно“. Видећете функције „Сузбијање сталне позадинске буке“, „Сузбијање повремене позадинске буке“ и „Поништавање еха“. Све ове функције за обраду звука су подразумевано подешене на „Ауто“, али можете да их онемогућите или подесите да буду мање или више агресивне.

НВИДИА РТКС Воице: Са НВИДИА РТКС Глас инсталирану апликацију, можете активирати функцију „Уклони позадинску буку“ која користи машинско учење и снагу НВИДИА ГПУ-а за уклањање позадинске буке из микрофона у било којој апликацији на вашем систему. Према НВИДИА-и, овај софтвер ради само на системима са НВИДИА РТКС ГПУ-овима. Међутим, Арс Тецхница извештава да може да ради и на рачунарима са старијим НВИДИА графичким хардвером.
Дисцорд: Дисцорд сада има уграђену функцију за сузбијање буке коју пружа Крисп.аи. Да бисте га омогућили током гласовног ћаскања, кликните на дугме за сузбијање буке у доњем левом углу бочне траке Дисцорд-а и активирајте „Сузбијање буке“.

Крисп.аи, доступан у Дисцорд-у бесплатно, такође нуди софтверски производ који може да омогући поништавање буке у било којој апликацији—као што је НВИДИА РТКС Воице софтвер, али за рачунаре без икаквог. Има бесплатни ниво који нуди 120 минута бесплатног поништавања буке сваке недеље, али ћете након тога морати да платите 3,33 долара месечно.

  Шта је разделник за слушалице и како функционише?

Многе друге апликације за видео конференције такође имају уграђене функције за уклањање буке. Можда ћете моћи да их конфигуришете у прозору поставки апликације. Ако користите древни алат за видео конференције који нема уграђено поништавање буке, вашој организацији би можда било боље да се пребаци на модерно решење које има.

Размислите о микрофону за поништавање буке

Ако ништа друго не ради добро, можда ће вам требати бољи микрофон. Неки микрофони су дизајнирани да филтрирају или смање амбијенталну буку. На пример, могу имати два уграђена микрофона — примарни микрофон за снимање вашег гласа и секундарни микрофон за снимање амбијенталне буке. Они тада могу да филтрирају амбијенталну буку. Често се оглашавају као „микрофони који поништавају буку“.

Чак и ако не узмете у руке микрофон дизајниран посебно за то, микрофон бољег квалитета може бити велико побољшање у квалитету звука у односу на уграђени микрофон за лаптоп или старе слушалице које сте лежали.