Како снажно освежити Цхроме (заобићи локални кеш)

Веб локације складиште датотеке локално на вашем систему. Ове сачуване датотеке олакшавају и брже учитавају веб локацију следећи пут када је посетите. Кеширане датотеке истичу након неког времена и веб локација их замењује новим.

хард рефресх Цхроме

Хард освежите Цхроме

Кеш меморија убрзава време учитавања веб локације, али такође може да изазове проблеме. Ако веб локација учитава податке из кеша, неће увек учитавати нови садржај. Веб локације које испоручују ливе феед не функционишу на овај начин, али за већину веб локација које не испоручују садржај уживо, кеширане датотеке могу изазвати појављивање застарелог садржаја и могу узроковати грешке при учитавању.

Некада једноставан начин да решите овај проблем је да снажно освежите прегледач. Снажно освежавање приморава веб локацију да игнорише датотеке у кешу и преузима нове датотеке са сервера. Када извршите тешко освежавање, видећете приметну промену у времену потребном да се веб локација учита.

Тешко освежавање је;

Специфично за веб локацију
Не мења нити утиче на друге датотеке у кешу
Не мења начин на који се претраживач понаша или његова подешавања

Чврсто освежите Цхроме – Виндовс

Пратите ове кораке да бисте извршили потпуно освежавање у Цхроме-у на Виндовс-у.

Отворите Цхроме.
Идите на веб локацију коју желите да освежите.
Дозволите веб локацији да се учита (не брините ако добијете грешку учитавања).
Притисните тастер Цтрл+Ф5 да извршите потпуно освежавање.
Алтернативно, испробајте комбинацију тастера Схифт+Цтрл+Ф5 да извршите потпуно освежавање.

  Увод у Терраформ за почетнике – Терраформ Туториал

Напомена: можда ћете морати да држите тастер Фн како би тастер Ф5 радио као функцијски тастер, а не као тастер за контролу медија или система.

Чврсто освежите Цхроме – мацОС

Пратите ове кораке да бисте извршили потпуно освежавање у Цхроме-у на мацОС-у.

Отворите Цхроме.
Идите на веб локацију коју желите да освежите.
Дозволите веб локацији да се учита или заустави учитавање ако добијете грешку.
Притисните Схифт+Цомманд+Р пречицу на тастатури да извршите потпуно освежавање.

Тврдо освежавање против брисања кеша

Није тајна да можете да обришете кеш меморију у свом претраживачу. На тај начин ћете избрисати све датотеке које су сачуване у кешу. Док претражујете интернет, кеш ће се временом обнављати. Тешко освежавање је специфично за веб локацију на којој се врши док брисање кеша утиче на сваку веб локацију која има сачуване датотеке у кешу.

Ако не желите да изгубите цео кеш меморију, требало би да извршите снажно освежавање на веб локацији(ама) која вам ствара проблеме.

Закључак

Сви претраживачи имају опцију тврдог освежавања. Ово није специфична функција Цхроме-а. Ако користите други прегледач, велике су шансе да ће исти тастери које користите у Цхроме-у радити и у њему.