Како тешко освежити свој веб претраживач (да бисте заобишли кеш меморију)

Понекад се веб локација не понаша како се очекивало или се чини да је заглављен и приказује застареле информације. Да бисте ово поправили, лако је натерати прегледач да потпуно поново учита своју локалну копију странице (кеш) користећи једноставну пречицу на тастатури. Ево како да то урадите.

Шта је кеш претраживача?

Да би убрзали прегледање, веб прегледачи чувају копије података веб локација на вашем рачунару као скуп датотека који се назива кеш меморија. Када учитате веб локацију, често гледате локалну копију елемената са сајта (као што су слике) извучене из ваше кеш меморије.

Обично, ако прегледач учита веб локацију и открије промену, он ће преузети нову верзију сајта са удаљеног веб сервера и заменити кеш меморију. Али процес није савршен и понекад ваш прегледач може завршити са локалном копијом података веб локације у кешу прегледача која се не подудара са најновијом верзијом на серверу. Као резултат тога, веб страница може изгледати нетачно или не функционише исправно.

Да бисмо ово поправили, морамо да натерамо веб претраживач да одбаци оно што већ има у кешу и да преузме најновију верзију сајта. Многи људи ово називају „тешким освежавањем“.

Како извршити тврдо освежавање у вашем претраживачу

У већини прегледача на ПЦ-у и Мац-у можете извршити једноставну радњу да бисте наметнули снажно освежавање. Држите притиснут тастер Схифт на тастатури и кликните на икону за поновно учитавање на траци са алаткама претраживача.

Постоје и пречице на тастатури за обављање еквивалентног тврдог освежавања. Пошто постоји више начина за обављање исте радње, они ће бити наведени у наставку:

Цхроме, Фирефок или Едге за Виндовс: Притисните Цтрл+Ф5 (ако то не успе, покушајте са Схифт+Ф5 или Цтрл+Схифт+Р).
Цхроме или Фирефок за Мац: Притисните Схифт+Цомманд+Р.
Сафари за Мац: Не постоји једноставна пречица на тастатури за присилно освежавање. Уместо тога, притисните Цомманд+Оптион+Е да испразните кеш меморију, затим држите Схифт и кликните на Релоад на траци са алаткама.
Сафари за иПхоне и иПад: Не постоји пречица за принудно освежавање кеша. Мораћете да копате у подешавања да бисте избрисали кеш претраживача.

Након што извршите снажно освежавање, требало би да видите да је веб страница празна, а процес поновног учитавања ће трајати дуже него обично. То је зато што прегледач поново преузима све податке и слике на сајту.

Ако присилно освежавање није решило проблем, можете поново да покушате да извршите снажно освежавање. Ако то не помогне, проблем је можда у самом веб-сајту — или ће вашем претраживачу можда требати ажурирање. Срећно!