Како управљати Енцфс залихама на Линук-у

Управљање ЕнцФС залихама на Линук-у је лако захваљујући Гноме ЕнцФС Манагер-у. Једном инсталиран, корисницима даје лако разумљив кориснички интерфејс који им омогућава да брзо креирају шифроване архиве било где на свом Линук рачунару. Да бисте користили овај софтвер, морате да користите Убунту, Дебиан, Арцх Линук, Федора или ОпенСУСЕ. Ако не користите ниједан од ових оперативних система, мораћете да преузмете изворни код Гноме ЕнцФС Манагер и да направите све из извора.

Инсталирајте Гноме ЕнцФС Манагер

Да бисте започели са инсталацијом, отворите терминал и пратите упутства која одговарају вашој Линук дистрибуцији.

Убунту

На Убунту-у, Гноме ЕнцФС Манагер се може инсталирати преко ППА. Отворите терминал и унесите наредбу испод да бисте омогућили нови извор софтвера.

sudo add-apt-repository ppa:gencfsm

Након што додате нови ППА у Убунту, мораћете да покренете команду за освежавање. Покретање наредбе за ажурирање је веома важно јер без ње Убунту неће видети нови извор софтвера. Покрените апт упдате да бисте освежили Убунту софтверске изборе.

sudo apt update

Покретање команде апт упдате откриће нова ажурирања софтвера за Убунту. Не игноришите ове! Уместо тога, користите команду апт упграде да бисте били сигурни да је Убунту ажуриран.

sudo apt upgrade -y

Када све буде ажурирано, слободно користите апт да инсталирате Гноме ЕнцФС Манагер.

sudo apt install gnome-encfs-manager

Треба да деинсталирате Гноме ЕнцФС Манагер? Пробајте ову команду:

sudo apt remove gnome-encfs-manager

Дебиан

Не постоји фенси ППА за инсталирање Гноме ЕнцФС Манагер-а на Дебиан. Срећом, програмер има пакете доступне за преузимање. Званично, Дебиан 7, 8 и 9 имају подршку. Да бисте инсталирали, отворите прозор терминала и користите алатку вгет за преузимање пакета.

  Линук: тест брзине диска [Guide]

Дебиан 7

wget https://download.opensuse.org/repositories/home:/moritzmolch:/gencfsm/Debian_7.0/amd64/gnome-encfs-manager_1.8.19_amd64.deb

или

wget https://download.opensuse.org/repositories/home:/moritzmolch:/gencfsm/Debian_7.0/i386/gnome-encfs-manager_1.8.19_i386.deb

Дебиан 8

wget https://download.opensuse.org/repositories/home:/moritzmolch:/gencfsm/Debian_8.0/amd64/gnome-encfs-manager_1.8.19_amd64.deb

или

wget https://download.opensuse.org/repositories/home:/moritzmolch:/gencfsm/Debian_8.0/i386/gnome-encfs-manager_1.8.19_i386.deb

Дебиан 9

wget https://download.opensuse.org/repositories/home:/moritzmolch:/gencfsm/Debian_9.0/amd64/gnome-encfs-manager_1.8.19_amd64.deb

или

wget https://download.opensuse.org/repositories/home:/moritzmolch:/gencfsm/Debian_9.0/i386/gnome-encfs-manager_1.8.19_i386.deb

Помоћу дпкг алат, инсталирајте преузети Дебиан пакет на ваш рачунар.

sudo dpkg -i gnome-encfs-manager_1.8.19_*.deb

Покретање дпкг алата би требало да буде све што вам треба да добијете Гноме ЕнцФС Манагер на Дебиан-у. Међутим, ако се појаве неки проблеми са зависношћу, мораћете да их исправите.

sudo apt-get install -f

Арцх Линук

Гноме ЕнцФС Манагер је доступан корисницима Арцх Линук-а преко АУР-а. Да бисте започели инсталацију, отворите терминал и користите Пацман пакет алат да синхронизујете најновију верзију Гит пакета.

sudo pacman -S git

Сада када Гит ради на Арцх Линук-у, користите га за преузимање најновијег снимка Гноме ЕнцФС Манагер пкгбуилд-а.

git clone https://aur.archlinux.org/gnome-encfs-manager-bin.git

Користећи ЦД, померите терминал у ново клонирану фасциклу гноме–енцфс-манагер-бин.

cd gnome-encfs-manager-bin

Унутар гноме-енцфс-манагер-бин, покрените процес генерисања пакета извршавањем макепкг команде.

Напомена: покретање макепкг би требало аутоматски да инсталира све неопходне датотеке зависности. Међутим, понекад се ствари покваре. Ако се неке зависности не инсталирају, мораћете да то поправите ручно. Идите на званичну страницу овде да бисте пронашли потребне датотеке зависности које су неопходне за покретање програма.

makepkg -si

Федора

Најновија верзија Гноме ЕнцФС Манагер-а доступна је за Федора 26, која је стара верзија. Међутим, не би требало да буде превеликих потешкоћа при покретању овог пакета на Федори 27 и 28. Ако из неког разлога пакет не ради тачно на вашем издању, размислите о прескакању инструкција специфичних за Федору у корист прављења овог програма од извор.

Да бисте инсталирали програм, отворите терминал и користите ДНФ инсталациони алат да бисте га покренули.

sudo dnf install https://download.opensuse.org/repositories/home:/moritzmolch:/gencfsm/Fedora_26/x86_64/gnome-encfs-manager-1.8.19-300.1.x86_64.rpm -y

ОпенСУСЕ

Изворни код Гноме ЕнцФС Манагер-а се аутоматски уграђује у ОБС, што је ОпенСУСЕ технологија. Из тог разлога, постоје пакети доступни за све тренутне верзије ОпенСУСЕ-а. Да бисте инсталирали Гноме ЕнцФС Манагер на било који од њих, идите на ову страницуизаберите Сусе издање и кликните на дугме „инсталирај“.

  7 најбољих платформи за покретање Андроид-а на Линук-у

Коришћење Гноме ЕнцФС Манагер-а

Креирајте нову ЕнцФС залиху у Гноме ЕнцФС Манагеру тако што ћете кликнути на мени „Менаџер“, а затим на „Креирај или увези складиште“.

Током процеса креирања, од вас ће бити затражено да наведете директоријум (или драјв) у којем ћете креирати складиште. Подразумевана локација је „.Привате“, што функционише у већини случајева. Међутим, ако вам се не свиђа подразумевана локација, лако је променити: означите дугме испод подразумеване опције, а затим кликните на дугме за прегледање.

Кликом на икону за прегледање отвориће се дијалог за отворену датотеку. Користећи овај оквир за дијалог, потражите фасциклу коју желите да претворите у ЕнцФС складиште.

Прескочите опцију „моунт“ и пређите на одељак за лозинку.

У пољу за лозинку упишите сигурну и незаборавну лозинку и кликните на дугме „креирај“ да бисте направили залиху.

Приступ залихама

Када се креира нова ЕнцФС складиште, Гноме ЕнцФС алат ће је аутоматски монтирати. Корисници могу приступити овој залихи као уређају у менаџеру датотека и изгледаће као да је то само чврсти диск.

Да бисте закључали датотеке, кликните на уређај у свом менаџеру датотека и ставите датотеке и фасцикле у њега.

Корисници могу да приступе креираним залихама у било ком тренутку тако што ће отворити Гноме ЕнцФС Манагер и потврдити избор у пољу за потврду „моунтед“.

Унмоунтинг Стасхес

Демонтажа ЕнцФС складишта у оквиру Гноме ЕнцФС Манагер-а се врши тако што се поништи избор у пољу за потврду поред било које залихе на којој пише „монтирано“. Алтернативно, затворите Гноме ЕнцФС Манагер да бисте аутоматски искључили све залихе.

  Како радити са Снап пакетима на Линук-у