Како уредити датотеку Хостс на Линуку

Датотека Хостс на Линук-у је одговорна за мапирање имена хостова и ИП адреса. То је обична текстуална датотека под називом „Хостови“. Ако сте икада покретали сервере на Линук-у, без сумње ћете често уређивати ову датотеку.

У овом водичу ћемо вам показати како да приступите датотеци Хостс на Линук-у и како да направите резервну копију. За почетак, уверите се да имате приступ роот налогу. Датотека Хостс је датотека на нивоу система и не може јој приступити обичан корисник.

Прављење резервне копије датотеке Хостс

Ако планирате да уређујете датотеку Хостс, добро је да претходно направите резервну копију оригинала. На тај начин, ако унесете измене у датотеку и желите да се вратите на стање пре уређивања, не морате поново да инсталирате систем.

Да бисте направили резервну копију датотеке Хостс, почните тако што ћете унети фасциклу /етц/ користећи ЦД команду испод у прозору терминала.

cd /etc/

Унутар директоријума /етц/ направите копију датотеке Хостс помоћу команде цп. Копирајте датотеку у своју почетну фасциклу (~) као „Хостс.бак“.

cp hosts ~/hosts.bak

Када направите резервну копију датотеке, затворите терминал. Чувајте датотеку „Хостс.бак” на резервном чврстом диску, флеш диску или Дропбок налогу.

Како да вратите резервну копију

Ако сте унели измене у Хостс датотеке и морате да их вратите, ево како то да урадите. Прво отворите прозор терминала. Затим, са отвореним терминалом, приступите области у којој је сачувана ваша „хостс.бак“ датотека.

  Бољи избор у 2022?

На пример, ако сте датотеку „хостс.бак“ сачували у /хоме/УСЕРНАМЕ/Доцументс, урадили бисте следеће да бисте јој приступили.

cd ~/Documents/

Када је терминал тамо где је датотека „хостс.бак“, пријавите се на роот налог користећи судо -с.

sudo -s

Избришите постојећу датотеку помоћу команде рм.

rm hosts

Након брисања оригиналне датотеке хоста, вратите резервну копију на рачунар помоћу команде цп. Коришћење цп-а ће вам омогућити да направите копију датотеке резервне копије и ставите је у /етц/ док резервну копију чувате тамо где је ускладиштена.

cp hosts.bak /etc/

Када се процес копирања заврши, оригинална датотека хоста ће бити враћена. Одавде поново покрените свој Линук рачунар. Када се ваш Линук рачунар поново укључи, користићете своје оригиналне хостове у датотеци Хостс.

Приступ датотеци Линук Хостс

Ако желите да уредите датотеку Линук Хостс, прво морате да јој приступите. Датотека се налази у фасцикли /етц/, али обичан Линук кориснички налог не може да приступи овој датотеци, пошто је системска датотека.

Можете се или пријавити помоћу команде су или користити команду судо -с за приступ роот налогу. Генерално, већина Линук система ће моћи да приступи роот-у помоћу команде су. Међутим, на Убунту-у и неким другим дистрибуцијама, роот налог је искључен, тако да морате да користите судо -с.

Прво отворите прозор терминала на Линук радној површини. Затим отворите прозор терминала на Линук радној површини и притисните Цтрл + Алт + Т на тастатури. Или потражите „Терминал“ у менију апликације и покрените га на тај начин.

Када је терминал отворен, унесите било коју од две наредбе у наставку да бисте приступили роот налогу на вашем Линук рачунару.

su -

Или, ако је роот налог на вашем Линук систему онемогућен, можете приступити роот-у тако што ћете подићи сесију помоћу судо -с.

sudo -s

Када се пријавите на роот, користите команду ЦД да бисте приступили фасцикли /етц/.

cd /etc/

Унутар фасцикле отворите датотеку „Хостс“ користећи Нано уређивач текста. У овом водичу користићемо Нано. Међутим, датотека „Хостс“ се може отворити било којим уређивачем текста који желите.

  Најбољи Цхроме ВПН-ови у 2024 (јун)

nano -w hosts

Уређивање Хостс датотеке

Да бисте уредили датотеку Хостс, мораћете да разумете како она функционише. Сваки унос има ИП адресу и име хоста. Прегледајте датотеку у уређивачу текста Нано и погледајте редове унутра.

На пример, линија у датотеци Хостс може изгледати као код испод.

192.168.1.205 ми.хостнаме

Ако желите да додате нове редове у датотеку Хостс, направите нови ред на дну и унесите ИП адресу и име хоста. Затим сачувајте измене у уређивачу текста Нано притиском на Цтрл + О на тастатури.

Слободно додајте онолико нових линија колико желите у хост фајл. Када завршите са процесом уређивања, притисните комбинацију тастера Црл + Кс да бисте изашли из Нано уређивача текста.