Како форматирати СД картицу у ЕкФат у Убунту-у

ЕкФат систем датотека је један од најбољих формата за коришћење на СД картици, посебно ако се ваша СД картица користи на Андроиду, јер има гомилу корисних функција. У овом водичу ћемо вам показати како да форматирате своју СД картицу у ЕкФат на Убунту-у.

Имајте на уму да иако се ова упутства фокусирају на Убунту, ова упутства ће радити на свим оперативним системима заснованим на Линуку. Ако треба да форматирате у ЕкФат-у и не користите Убунту, слободно пратите.

Опција 1 – Гноме дискови

Најбољи начин да форматирате СД картицу у ЕкФат формат датотеке у Убунту-у је апликација Гноме Дискс. Овај програм има уграђену подршку за ЕкФат и једноставан ГУИ који свако може да разуме, чак и почетници.

Да бисте започели, мораћете да се уверите да ваш Убунту Линук рачунар има инсталиране Гноме дискове. Ако га нисте подесили, покрените терминал на Убунту Линук радној површини притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури или тражењем „Терминал“ у менију апликације.

Када је прозор терминала отворен, користите наредбу апт инсталл испод да бисте инсталирали апликацију Гноме Дискс на свој Убунту рачунар. Или, ако не желите да користите терминал, покрените Убунту софтвер, потражите „Дискови“ или „Гноме дискови“ и на тај начин инсталирајте софтвер.

Напомена: ако не користите Убунту, можете врло лако да инсталирате алатку Гноме Дискс тако што ћете посетити веб локацију Пкгс.орг. Или, претраживањем апликације кроз Гноме Софтваре или КДЕ Дисцовер.

sudo apt install gnome-disk-utility

Сада када је апликација Гноме Дискс инсталирана, покрените је тражењем „Дискови“ у менију апликације. Такође можете да га покренете помоћу „гноме-диск-утилити“-а из терминалског одзивника ако је потребно.

  Како поставити привремену слику профила на Фејсбуку

Када су Гноме дискови отворени на Убунту радној површини, пратите доленаведена упутства корак по корак да бисте форматирали своју СД картицу у ЕктФат формату.

Корак 1: Укључите своју СД картицу у Убунту преко УСБ читача картица или утора за читач СД картица уграђеног у ваш рачунар. Након што га укључите, Гноме дискови би га аутоматски требали приказати на левој бочној траци.

Ако не видите свој уређај, затворите и поново покрените Гноме Дискс.

Корак 2: Пронађите свој уређај СД картице на бочној траци и изаберите га мишем. Након што га изаберете мишем, пронађите мени у горњем десном углу и кликните на њега.

Унутар менија изаберите опцију „Форматирај диск“. Ако изаберете ово, омогућиће вам да избришете своју СД картицу. Када кликнете на „Форматирај диск“, појавиће се мени. Изаберите „Немој заменити постојеће податке (брзо)“.

У другом пољу изаберите „Компатибилно са модерним системима и чврстим дисковима > 2ТБ (ГПТ). Ова опција ће вам требати да бисте користили ЕкФат.

Изаберите „Формат“ када су постављене обе опције менија.

Корак 3: Када се ваш уређај форматира, све партиције су нестале. Одавде пронађите симбол „+“ и кликните на њега мишем. Ово дугме ће приказати мени нове партиције.

Користите клизач за партицију и користите га да одаберете колико ће партиција бити велика. Затим кликните на „Даље“.

Корак 4: Пронађите поље за потврду „Остало“ и кликните на њега мишем. Морате изабрати ову опцију, пошто се „ЕкФат“ налази у овој области.

Након што кликнете на „Остало“, кликните на поље за потврду са „екФАТ“. Ако изаберете ово, Гноме Дискс ће рећи да форматирају вашу партицију у „екФАТ“.

  Како пронаћи и избрисати покварене симболичне везе на Линуку

Кликните на „Креирај“ да бисте завршили процес.

Опција 2 – Терминал

Док је Гноме Дискс очигледно најлакши начин за форматирање диска, то није једини начин да се то уради. Такође можете форматирати УСБ стицк у ЕкФат формату преко терминала.

Да бисте започели, отворите прозор терминала. Прозор терминала можете отворити притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури или претраживањем „Терминал“ у менију апликације.

Када је прозор терминала отворен, користите команду лсблк да видите све повезане блок уређаје на вашем рачунару. Пронађите ознаку своје СД картице. У овом примеру, ознака диск јединице је /дев/сде1. Твоје ће се разликовати.

Након што пронађете ознаку диск јединице, можете креирати нови систем датотека на уређају. Да бисте то урадили, користите команду мкфс.екфат. Ова команда ће поново написати партициону табелу и поново је форматирати тако да се све избрише.

sudo mkfs.extfat /dev/sde1

Када се команда заврши, видећете „Систем датотека је успешно креиран. Тако знате да је процес завршен. У овом тренутку можете да проверите да ли систем датотека заиста покреће ЕкФат тако што ћете покренути команду лсблк -ф.

lsblk -f

Горња команда наводи сваки блок уређај, али такође приказује систем датотека који је прикључен на уређај. Дакле, пронађите своју СД картицу коју сте форматирали и погледајте испод колоне „ФСТИПЕ“ да бисте потврдили да је форматирање било успешно.