Како форматирати УСБ или екстерни ХДД тако да ради на Виндовс и ОС Кс


Виндовс и ОС Кс су два веома различита оперативна система. Сваки од њих има свој скуп функција које га чине јединственим и када корисник било које од њих пређе на другу платформу, постоји много растућих болова које треба осетити праћено покушајима да се један ОС обликује да функционише што је више могуће као други . Ако користите и Мац и Виндовс ПЦ, углавном покушавате да подесите ствари тако да се два веома различита оперативна система добро играју са сваким. Једна од првих ствари које треба решити ако користите оба ова оперативна система је једноставан начин за пренос датотека и дељење уређаја за складиштење и ту је разлика између ова два подвучена. Виндовс чита дискове на НТФС систему датотека, док ОС Кс то ради са ХФС+ (Мац ОС Ектендед) системом датотека. Ова два се не играју лепо једно са другим, али ево како можете да добијете УСБ, екстерни ХДД или други уређај за складиштење да би били читљиви и уписани на оба оперативна система.

Решење лежи у проналажењу заједничког језика; тј. систем датотека у који и ОС Кс и Виндовс могу да читају и уписују. Систем датотека по избору је екФАТ.

Повежите УСБ на своју Виндовс машину и када се појави у Виндовс Екплорер-у, кликните десним тастером миша на њега и изаберите „Формат“ из контекстног менија.

У прозору Формат отворите падајући мени „Систем датотека“ и изаберите „екФАТ“. Не правите брзо форматирање. Када се заврши, УСБ диск ће радити на ОС Кс и Виндовс-у. Моћи ћете да читате и уписујете датотеке у њега.

  Како инсталирати скинове и пакете текстура на Минецрафт Виндовс 10 УВП

Ако желите да форматирате диск јединицу на ОС Кс, отворите Диск Утилити и изаберите диск из колоне са леве стране. Са десне стране идите на картицу „Обриши“ и повуците падајући мени „Формат“. Изаберите екФАТ и кликните на ‘Ерасе’ на дну. Непотребно је рећи да ће сви подаци на диску бити изгубљени. Када се форматирање заврши, УСБ диск ће радити и на ОС Кс и на Виндовс-у.

Напомена: Раније смо препоручили погрешан формат и од тада смо исправили нашу грешку и ажурирали чланак.