Како функционишу нова обавештења о изложености ЦОВИД-19 на вашем иПхоне-у

Аппле и Гоогле су креирали нову дигитални оквир за праћење контаката за пандемију ЦОВИД-19 која функционише око АПИ-ја за обавештења о изложености. Аппле уводи функцију обавештења о изложености и АПИ у иОС 13.5 ажурирању за иПхоне. Али шта тачно ради?

АПИ за обавештења о изложености користи приступ приватности на првом месту

Аппле је представио АПИ за обавештења о изложености за организације јавног здравља. Ова функција је уграђена у иОС 13.5, али није подразумевано омогућена. Чак и након што је омогућено, мораћете да користите апликацију надлежних за јавно здравље да бисте користили податке.

То јест, до касније 2020. У другој фази, Аппле планира да интегрише функцију праћења контаката директно у иОС и иПхоне.

АПИ је дизајниран имајући на уму приватност и безбедност. Аппле ће одобрити његову употребу појединачно и доступан је само за јавне здравствене организације. Цела функција, од АПИ-ја до обавештења, није обавезна. Мораћете да се укључите и омогућите функцију.

Пошто Аппле ово ради безбедно, ради само користећи Блуетоотх ЛЕ сигнале. Компанија неће користити ГПС за праћење ваше локације. Аппле неће надгледати ничију локацију нити преносити личне податке службеницима јавног здравља.

Како функционишу обавештења о изложености

Једном када корисник омогући функцију обавештења о изложености и укључи се у програм помоћу подржане апликације, иПхоне ће редовно слати светионик преко Блуетоотх-а. Овај светионик укључује насумични Блуетоотх идентификатор, који је низ насумичних бројева (који није везан ни за један од ваших личних података).

  Зашто добијам нежељену пошту са своје адресе е-поште?

Ови бројеви се мењају сваких 10 до 20 минута да би додатно заштитили вашу приватност.

Према Аппле-у, најмање једном дневно, ваш иПхоне ће преузети листу кључева за верификоване сигнале који припадају онима за које је потврђено да су позитивни на ЦОВИД-19. Ваш иПхоне ће затим проверити вашу локалну копију размењених светионика у односу на листу преузету са сервера.

Ако постоји подударање, бићете обавештени о томе, а апликација ће вас посаветовати шта даље да радите.

Ево хипотетичког сценарија који ће вам помоћи да разумете процес:

Рецимо да је Џек отишао у парк и сео поред Џил (наравно, на удаљености од неколико стопа). Обојица имају здравствену апликацију која користи АПИ за праћење изложености.
Пошто су и Џек и Џил остали на истом месту више од 10 минута, њихови паметни телефони су разменили Блуетоотх сигнале са јединственим кључевима.
Недељу дана касније, Џил је дијагностикован ЦОВИД-19. Она отвара своју здравствену апликацију и, користећи документе свог лекара, доставља доказ да је позитивна на ЦОВИД-19.
Касније током дана, Јацков иПхоне преузима листу свих недавних сигнала за људе који су били позитивни на ЦОВИД-19. Џек добија обавештење да је био у контакту са неким ко има ЦОВИД-19 због његове интеракције са Џил у парку.
Све ово се дешава приватно; Џек не зна ко је Џил нити када се укрстио са неким зараженим вирусом. Џеку ће рећи само када су размењени сигнали.
Џек тада може да прати упутства апликације о томе шта да ради.
Ако Џек тада буде позитиван на ЦОВИД-19, он може да следи исте кораке да упозори људе са којима је можда био у контакту.

  Како креирати Амазон Приме Видео корисничке профиле

Како управљати обавештењима о изложености ЦОВИД-19 на иПхоне-у

Можете да управљате подешавањима обавештења о изложености из апликације Подешавања на вашем иПхоне-у. Одавде можете да укључите или искључите функцију (подразумевано је онемогућена) и видите која апликација има приступ подацима.

Отворите апликацију „Подешавања“ на свом иПхоне-у и идите на Приватност > Здравље > Евидентирање изложености ЦОВИД-19.

Овде можете да додирнете прекидач поред „Евидентирање изложености“ да бисте омогућили функцију. Док сте већ код тога, можда би било добро да одвојите мало времена да очистите свој иПхоне и опери руке.

Омогућене апликације можете видети у одељку „Активна апликација“. Ако изаберете, такође можете да избришете свој дневник изложености са овог екрана.

Као што смо рекли, да бисте користили ову функцију, мораћете да инсталирате овлашћену апликацију од вашег локалног здравственог органа. Овде ћете моћи да пријавите свој ЦОВИД-19 статус.

Када инсталирате овлашћену апликацију, од вас ће се тражити да омогућите функцију Обавештења о изложености. Додирните „Омогући“ да бисте укључили функцију.

Као што видите, Аппле-ов и Гоогле-ов систем обавештења о изложености није потпуна замена за традиционални метод праћења контаката. Али то ће помоћи службеницима јавног здравља да пронађу људе који су можда били изложени вирусу на начин који не дели никакве приватне информације.

Наравно, систем није сигуран и неће увек радити. На пример, ако сте управо прошли поред некога ко има ЦОВИД-19, а ваш иПхоне није имао времена да размени Блуетоотх токене, немате среће. Исто је и ако особа нема инсталирану апликацију за праћење здравља.

Јутјуб видео запис Џоане Стерн нуди добро објашњење како ће функционисати апликације за праћење контаката у вези са коронавирусом (које ће бити изграђене на врху АПИ-ја за обавештења о изложености).

  Повећајте свој резултат са ових 10 ГМАТ тестова за вежбање

Такође можете прочитати наш детаљан поглед на праћење контаката да бисте сазнали више о процесу.