Како читати Википедију са Линук десктопа

Да ли сте икада пожелели да читате Википедију из удобности свог омиљеног Линук десктоп окружења уместо да се ослањате на Фирефок или Цхроме? Како се испоставило, захваљујући апликацији Вике, то је могуће.

прочитајте Википедију Линук десктоп

Шта је Вике? То је наменски Википедијин клијент за Линук десктоп. Ради све што Википедија ради у вашем омиљеном веб претраживачу, али је самостална апликација. Такође има неке цоол, јединствене карактеристике. Ево како да га користите на свом Линук систему.

Вике на Линук-у

Апликација Вике је доступна за безброј Линук корисника преко Флатпак-а, Убунту-а као ППА, а такође је у Арцх Линук АУР-у и корисници могу да је натерају да ради на тај начин.

У овом водичу ћемо вам показати како да инсталирате Вике на све начине на Линук-у. Имајући то у виду, топло препоручујемо да га инсталирате преко Флатпак упутства за инсталацију.

Инсталирајте Вике на Линук

Да бисте започели инсталацију, отворите прозор терминала на Линук радној површини. Можете да отворите прозор терминала на Линук радној површини притиском на Цтрл + Алт + Т на тастатури или тражењем терминала у менију апликације.

Флатпак упутства за инсталацију

Најлакши начин да покренете и покренете Вике апликацију на вашем Линук рачунару је Флатпак. Све долази унапред конфигурисано и добијате нова ажурирања из Флатхуб продавнице апликација директно од програмера.

  Како да подесите резервну копију налик Мац-у на Линук-у са Тимесхифт-ом

Да бисте покренули Флатпак инсталацију Вике-а, мораћете да инсталирате Флатпак рунтиме на вашем рачунару. Да бисте то урадили, инсталирајте пакет „флатпак“. Ако имате проблема са инсталирањем рунтиме-а на свој рачунар, пратите наш детаљни водич о овој теми да би он функционисао.

Када је време извођења Флатпак-а спремно за рад, користите команду флатпак даљинског додавања да додате продавницу апликација Флатхуб на свој рачунар. Требаће вам Флатхуб да бисте инсталирали Вике, зато немојте прескочити овај корак!

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Када се Флатхуб продавница апликација конфигурише, инсталација Вике-а може да почне. Користећи наредбу за инсталацију флатпак испод, инсталирајте најновију верзију Вике-а на свој систем.

flatpak install flathub com.github.hugolabe.Wike

Упутства за инсталацију Убунтуа

Иако топло препоручујемо Флатпак верзију, Вике је такође доступан Убунту корисницима у облику ППА. Да бисте инсталирали апликацију на свој систем, почните тако што ћете отворити прозор терминала. Када се отвори, користите терминал да додате нови Вике ППА у Убунту.

sudo add-apt-repository ppa:apandada1/wike

Након што додате нови ППА у ваш систем, користите команду судо апт упдате да освежите изворе Убунту софтвера. Ажурирање је неопходно јер ако то не урадите, Вике ППА неће радити исправно.

sudo apt update

Када се ажурирање заврши, инсталација Вике-а може да почне на Убунту користећи наредбу апт инсталл испод.

sudo apt install wike

Арцх Линук упутства за инсталацију

Да бисте инсталирали Вике на Арцх Линук, мораћете да га направите из АУР-а. Да бисте га направили из АУР-а, почните тако што ћете инсталирати и „гит“ и „басе-девел“ пакете на ваш Арцх Линук систем користећи Пацман пакет менаџер.

sudo pacman -S git base-devel

Сада када су два пакета инсталирана на вашем рачунару, следећи корак у процесу је коришћење команде гит цлоне за преузимање најновије верзије Тризен АУР помоћне апликације. Тризен је веома корисна апликација која чини инсталацију АУР пакета аутоматском, уместо да то мора да се ради ручно.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

Након преузимања пакета Тризен АУР, користите команду ЦД да бисте прешли у фасциклу „тризен“. Затим користите команду макепкг да бисте инсталирали Тризен апликацију на ваш Арцх Линук рачунар.

makepkg -sri

Сада када је Тризен инсталиран и спреман за употребу, можете инсталирати Вике апликацију на своју Арцх Линук радну површину користећи тризен -С команду испод.

trizen -S wike

Коришћење Вике-а на Линук-у

Да бисте користили Википедију на Линук радној површини са Вике-ом, пратите упутства корак по корак у наставку.

  Како инсталирати тему Арц за Тхундербирд на Линук-у

Корак 1: Отворите апликацију тако што ћете потражити „Вике“ у менију апликације. Такође можете покренути Вике тако што ћете унети следећу наредбу за покретање флатпак испод.

flatpak run com.github.hugolabe.Wike

Корак 2: Када је апликација Вике отворена, видећете почетну страницу Википедије у апликацији. Одавде можете прочитати почетну страницу. Или, ако желите да прочитате други Вики чланак, кликните на поље за претрагу у левом углу да бисте претражили.

Да бисте претражили, унесите било који термин за претрагу у поље за претрагу и притисните тастер Ентер. Када притиснете тастер Ентер, учитаћете нови чланак на Википедији.

Желите да додате чланак у омиљене? Изаберите икону „Звездица“ у апликацији да бисте омиљени чланак на Википедији.