Како читати дискету на модерном рачунару или Мац-у

Сећате се дискета? Некада су били неопходни. На крају су замењени, а флопи диск јединице су нестале са нових рачунара. Ево како да приступите старинској дискети од 3,5 или 5,25 инча на модерном Виндовс ПЦ-у или Мац-у.

Постоји квака: Копирање података је лак део

Пре него што почнемо, требало би да разумете велико упозорење. Оно што ћемо овде покрити — копирање података са старе дискете на модеран рачунар — само је пола битке. Када копирате податке, морате бити у могућности да их прочитате. Можда је закључан у старинским форматима датотека које савремени софтвер не може да разуме.

Мораћете да схватите како да приступите подацима или их конвертујете помоћу емулатора, као што су ДОСБок или други услужни програми, што је ван оквира овог чланка.

Како копирати датотеке са 3,5-инчне дискете на модеран рачунар

Ако имате 3,5-инчне дискете форматиране за МС-ДОС или Виндовс које желите да копирате на модеран Виндовс 10 или Виндовс 7 рачунар, имате среће. Ово је најлакши формат за рад. 3,5-инчни флопи уређаји су остали као застарели производ дуго након што је њихов капацитет од 1,44 МБ постао апсурдно мали у релативном смислу. Као резултат тога, на располагању су многи полумодерни погони и решења. Покрићемо опције од најлакших до најтежих.

Опција 1: Користите нову УСБ дискету

Ако претражујете Амазон, Невегг или чак еБаи, наћи ћете много јефтиних (од 10 до 30 долара) модерних УСБ 3,5-инчне дискете. Ако сте у журби и желите плуг-анд-плаи решење за само један или два диска, ово би могло бити вредно покушаја.

Међутим, према нашем искуству, ови погони су често фрустрирајући због своје непоузданости. Дакле, пре него што зароните, прочитајте неке од рецензија. Уверите се да сте у реду да ризикујете своје старинске податке на диску чија производња вероватно кошта само неколико долара.

  Како направити прилагођену позадину зумирања

Опција 2: Користите старински УСБ дискетни уређај

Касних 90-их и раних 2000-их, многи произвођачи танких преносних рачунара (попут ХП-а, Сони-а и Делл-а) су такође производили екстерне УСБ дискете. Ови старински уређаји имају много квалитетније делове од јефтиних УСБ дискова који се сада налазе на Амазону. Такође су још увек довољно нови да раде без икакве поправке.

Препоручујемо да претражите еБаи за нешто попут „Сони УСБ флопи драјв”, и окушајте срећу са једним од њих. Већина њих и даље подржава Виндовс 10 као плуг-анд-плаи уређаји.

Упркос брендирању, не треба вам диск који одговара вашем рачунару. На пример, Сони УСБ дискетна јединица ће радити када је повезана на УСБ порт на било ком Виндовс рачунару.

Опција 3: Користите интерну дискетну јединицу са јефтиним УСБ адаптером

Ако тражите више изазова за самосталан рад, можете купити и старински интерни 3,5-инчни флопи драјв. Можда чак и имате једног који седи. Можете га повезати на а генерички флоппи-то-УСБ адаптер.

Можете подесити екстерно напајање за дискетну јединицу са одговарајући адаптер. Друга опција је да монтирате диск јединицу и адаптер интерно у кућиште рачунара, а затим користите а САТА адаптер за напајање тамо. Међутим, нисмо тестирали те плоче, тако да наставите на сопствени ризик.

Опција 4: Користите старински рачунар са флопи диск јединицом и мрежном везом

Ако имате старији рачунар или лаптоп са оперативним системом Виндовс 98, МЕ, КСП или 2000 са етернетом и дискетном јединицом од 3,5 инча, можда ће моћи да чита и копира дискету на чврсти диск рачунара. Затим можете копирати податке преко своје ЛАН мреже на модеран рачунар.

Најзахтјевнији део је осигурати да ЛАН умрежавање између ваших старих и модерних машина ради исправно. Своди се на чинећи Виндовс дељење датотека из различитих епоха пријатно једно са другим.

Такође можете да отпремите датотеке на ФТП локацију (можда преко локалног НАС сервера), а затим да их преузмете на свој савремени рачунар.

Како копирати ПЦ датотеке са 5,25-инчне дискете на модеран рачунар

5,25-инчна дискета са етикетом

Ако имате 5,25-инчне дискете форматиране за МС-ДОС или Виндовс које желите да копирате на модеран Виндовс рачунар, пред вама је тежи задатак. То је зато што су дискете од 5,25 инча испале из редовне употребе средином 1990-их, тако да проналажење исправне дискетне јединице од 5,25 инча може бити изазов.

Хајде да погледамо опције за копирање података на савремени рачунар од најлакших до најтежих.

Опција 1: Користите ФЦ5025 УСБ адаптер и интерну дискетну јединицу од 5,25 инча

Звала се мала компанија Подаци са стране уређаја производи адаптер који се зове ФЦ5025. Омогућава вам да користите интерну флопи диск јединицу од 5,25 инча за копирање података са дискова од 5,25 инча у различитим форматима преко УСБ кабла на модеран рачунар. Одбор кошта око 55 долара.

  Како функционишу паметне куће?

Међутим, биће вам потребни и сви потребни каблови, напајање са Молек конектором за диск и, евентуално, старо кућиште за екстерно лежиште за диск од 5,25 инча ако желите лепу јединицу. Међутим, када га једном подесите, ФЦ5205 је дефинитивно вредан тога. Посебно је корисно ако такође имате дискове од 5,25 инча за ПЦ системе који нису ИБМ-ови (као што је Аппле ИИ) за које желите да направите резервну копију.

ФЦ5025 копира податке са дискете на датотеке слике диска, тако да ће вам такође требати алатка за слику диска, нпр ВинИмаге, за читање и издвајање података.

Опција 2: Користите Криофлук са интерним 5,25-инчним флопи драјвом

Слично као и ФЦ5025, КриоФлук је флоппи-то-УСБ адаптер који захтева много подешавања да би могао да ради. Опет, требаће вам КриоФлук плоча, старински флопи драјв од 5,25 инча, напајање, каблови и, евентуално, кућиште.

Криофлук копира податке са диска у датотеке слике диска. Затим их можете користити са емулаторима или им приступити помоћу алатке за слику диска, нпр ВинИмаге.

Предност КриоФлук-а је што може направити резервну копију дискова заштићених од копирања или дискова у многим другим системским форматима (Аппле ИИ, Ц64 и тако даље), и то чини са високим степеном тачности.

Међутим, КриоФлук има неколико недостатака. Прво, оно кошта преко 100 долара.

Друго, намењен је тржишту за очување академског софтвера, а не за опште потрошаче. Због тога прављење резервних копија, па чак ни приступ подацима на диску, није операција лака за корисника.

Опција 3: Користите старински рачунар са флопи диск јединицом и мрежном везом

Ако имате старији рачунар са оперативним системом Виндовс 98 или МЕ са етернетом и флопи драјвом од 5,25 инча, можда ће моћи да чита дискету тако да можете да копирате податке преко ЛАН-а на модеран рачунар.

Исто као и опција диска од 3,5 инча, можда ћете имати проблема да обезбедите да дељење датотека у оперативном систему Виндовс правилно функционише између винтаге и модерног рачунара.

Међутим, постоје и друге опције. Један је отпремање датотека на ФТП сервер са старе машине, а затим њихово преузимање са тог сервера на новији рачунар.

Како копирати датотеке са 3,5-инчне дискете на модеран Мац

Мац дискета од 3,5 инча са етикетом

Процес читања дискета на Мац-у зависи од тога који тип диска желите да чита. Прегледаћемо сваки тип у следећим одељцима.

  Како користити функције И и ИЛИ у Гоогле табелама

1,44 МБ Мац дискете

Ако имате Мац дискете од 1,44 МБ, модеран Мац који користи мацОС 10.14 Мојаве или старију верзију требало би да може да их чита са старинске УСБ дискетне јединице.

Многи људи више воле Иматион СуперДиск ЛС-120 УСБ диск. То је конкурент ЗИП драјв који чита и оригиналне дискете великог капацитета и обичне дискете од 1,44 МБ. Још увек можеш пронађите их по разумној цени на еБаи-у. Такође можете да користите старински Сони или ХП УСБ флопи драјв.

Ако ваша машина користи мацОС 10.15 или новију верзију, немате среће када је у питању подршка за изворну УСБ дискету. Аппле је уклонио подршку за Хијерархијски систем датотека (ХФС) на старим Мац дискетама почевши од Каталине. Можда постоје нека техничка решења, укључујући враћање ХФС подршке, али она су сложена и опције се још увек појављују.

ИБМ ПЦ 3,5-инчне дискете

Ако желите да ваш Мац чита 3,5-инчне дискете ИБМ ПЦ формата, можете користити старински ПЦ УСБ дискетну јединицу. (Иронично, Цаталина још увек може да чита ФАТ12 систем датотека који користе старе МС-ДОС дискете, али не и старе Мац дискове.)

Пробали смо Сони ВАИО дискетну јединицу са иМац-ом из 2013. Није имао проблема са читањем датотека на диску формата ИБМ ПЦ од 3,5 инча високе густине. Вероватно ћете наћи добро Сони или ХП УСБ флопи диск на еБаи-у.

400 или 800 К Мац дискете

Ако имате 400 или 800 К Мац дискете, ствари постају много компликованије. Користили су се диск јединице које су ово написале посебно кодирање под називом ГЦР. Ова техника није физички подржана у већини УСБ 3,5-инчних флопи уређаја.

Међутим, недавно се појавила нова опција АпплеСауце појавио се за архивирање 400/800 К Мац дискова. То је УСБ адаптер који вам омогућава да повежете старе Аппле ИИ и Мацинтосх дискете са модерним Мац-ом и читате старинске дискете са невероватном прецизношћу.

Највећи недостатак је његова цена – Делук верзија која вам је потребна за читање Мац дискета је 285 долара. То је углавном зато што је то сложен, веома мали хоби производ. Са овим уређајем и одговарајућим старинским драјвом, међутим, можете читати своје дискете у слике диска које могу бити користи се са емулаторима или извучени другим алатима.

Све Мац дискете

За све Мац дискове, ваша најбоља опклада би могла бити да пронађете старински Мац сто или лаптоп са 3,5-инчним СуперДриве који може читати и писати дискове од 400/800 К и 1,44 МБ. Покушајте да лоцирате машину из беж Г3 ера које се и даље испоручују са дискетама. Што је новије, то боље, јер је мање вероватно да ћете морати да правите поправке да би он функционисао.

Одатле можете користити умрежавање за копирање датотека између старих и модерних Мац-ова, али то је тако још једну конзерву црва, сасвим.

Компликовано је, али има наде

Приликом прављења резервних копија старих дискета, све могуће комбинације драјвова, система и формата обухватају сложен низ стратегија које никако не можемо да покријемо овде.

Срећом, постоје и други ресурси ако вам је потребно нешто сложеније, нпр приступ 8-инчном флопи драјву који садржи ЦП/М датотеке. Херб Џонсон одржава импресиван сајт пун технички подаци о различитим системима флопи дискова ако желите да сазнате више о томе како раде.

ЛовЕндМац такође има а диван водич за Мац формате дискета. Срећно!